Anuradhapura gezimizi tamamlayıp Kandy’e doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 3.5-4 saat yolumuz var. Kandy, merkezi Sri Lanka’da bulunan muhteşem manzaralı bir göle sahip olan ve başkent Colombo’dan sonraki ikinci büyük şehirdir. Şehir, çay başta olmak üzere tropik tarlalardan geçen Kandy platosundaki tepelerin ortasında yer alır. Kandy’den sonra gideceğimiz Nuwara Eliya’da ünlü Seylan çayının da tadına bakacağız. Biliyorsunuz Sri Lanka 1972 yılı öncesine kadar Seylan olarak biliniyordu ve ülkemizde Seylan çayları kara çay ya da kaçak çay olarak çok ünlüydü.

Neyse dönelim biz Kandy’e. Çayın öyküsünü Nuwara Eliya’da anlatırız. Kandy, hem idari hem de dini bir kent ve burada görülecek bir çok yer var. Kandy, Budizmin en kutsal yerlerinden biri olan Temple of the Tooth Relice (Sri Dalada Maligawa) yani Kutsal Diş Kalıntısı Tapınağının bulunduğu yerdir. İşte öncelikle hedefimiz buraya gitmek. Eveeett yolumuz uzun. Kandy’e gittiğimizde Radisson Otelde konaklayacağız. Otelin bulunduğu yer çok dar sokakta olduğu için otobüsümüzün oraya çıkması zormuş. Küçük araçla aktarma yaparak gideceğiz. En iyisi biraz uyuklamak. Kandy’de görüşürüz.   

Bu arada yolda Sri Lanka toplu taşımacılığının önemli araçları tuk tuklar. İnanın binmesi çok keyifli. Biz Filipinler-Manila’da tuk tuklara binip bu keyfi yaşamıştık.

Kandy’e geldik. Aracımızdan inerek tapınağa doğru ilerliyoruz. Yaklaşık 1,5 km bahçe içinde yürüyerek tapınağa gideceğiz. İşte karşımızda muhteşem görüntüsü ile Kutsal Diş Kalıntısı Tapınağı. Haydi hem yolda yürüyelim hem de Kutsal Diş Kalıntısı efsanesini anlatalım. Biliyorsunuz efsaneleri anlatmadan duramayız…….

Sri Lanka efsanelerine göre; Buda vefat ettiğinde, vücudu Hindistan Kusinagara’da sandal ağacı kullanılarak yakıldı. Bu sırada sol köpek dişi odunların arasından Arhat Khema tarafından alındı. Daha sonra Kral Brahmadatte’ye verildi. Dişe her kim sahip olursa toprakların hükmüne de o sahip olacağı yönünde bir inanç hüküm sürmeye başladı. Emaneti ele geçirmek için savaşlar düzenlendi. Buda’nın ölümünden tam 800 yıl sonra, MS 4. yy’da emanet Kalinga’da saklandı. Bir gün kente bir prens geldi. Budist olup ibadet etmeye başladı. Kral Guhaseeva bundan çok hoşnut oldu ve prensi kızıyla evlendirdi. Prens Dantha, Prenses ise Hemamali olarak biliniyor. Rakip Kral Kşeradara’nın ölümü sonrası oğulları ordu toplayıp şehre saldırdılar. Düşman ordu şehre girmeden önce Kral Guhasiva’nın talimatı üzerine Prenses Hemamali ve kocası Prens Dantha adaya kaçırıldı.

Hemmamali Lankapattana’daki adaya giderken kutsal emaneti saçında sakladı. Adaya gelince diş kalıntısını krala teslim ettiler. Yine rivayet odur ki, Sri Lanka’yı seçme sebepleri Buda’nın kendi dininin orada 2500 yıl boyunca güvende kalacağını söylemesidir. Kral diş kalıntısını Anuradhapura’daki Isurumuniya Tapınağında kutsadı. O tarihten itibaren kutsal emaneti korumak hükümdarın sorumluluğundaydı, bu nedenle yıllar geçtikçe kutsal emanetin muhafazası adayı yönetme hakkını simgelemeye başladı. Bu nedenle bundan sonra hükümdarlar diş kalıntısı tapınaklarını kraliyet konutlarının oldukça yakınına inşa ettiler.

Her başkent değiştiğinde dişi muhafaza etmek için bir tapınak inşa edildi. Kutsal Diş Kalıntısı Tapınakları ülkenin değişik yerlerinde kuruldu. Son olarak Hiripitiye Diyawadana Rala ve Devanagala Rathnalankara Thera tarafından Kandy’ye Sri Dalada Maligawa’ya getirildi. Kral  diş kalıntısını korumak için iki katlı bir bina inşa etmiş ama artık bu bina yok. Dişin günümüzdeki tapınağı Vira Narendra Sinha tarafından yaptırılmıştır. 

Tapınağın çevresinde ki hendek ve Kandy gölü boyunca uzanan tuğla duvar, su dalgaları duvarı olarak biliniyor. Tapınak kompleksinin iki duvarı var. Dış duvara, “Walakulu Bamma” (Bulutların duvarı), iç duvara, “Diyareli Bamma” (Su Dalgalarının Duvarı) denir. Bu duvardaki delikler hindistan cevizi yağı kandillerini yakmak için yapılmıştır. 

Girişte biletlerinizi makinelerden alabilirsiniz.

Ayakkabılarımızı çıkardıktan sonra tapınağa giriyoruz. Hemen rehberler tarafından uyarı geliyor. Tapınağın bazı bölümlerinde kesinlikle fotoğraf ve video çekmek yasak.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Önümüzde oldukça uzun bir sıra var. Yürümüyoruz, kalabalıkla birlikte sürüklenerek ilerliyoruz. Güya biz buraya kahvaltı bile yapmadan sabahın erken saatlerinde geldik. Sri Lanka’da insanlar işlerine ve okullarına gitmeden buraya uğrarlarmış. Sıraya girdik neredeyse adım adım ilerliyoruz. Budistler hem oturmuş dua ediyorlar hem de saygılarını göstermek için getirdikleri çiçeklerini sunuyorlar.

Çiçekler neden bu kadar önemli, neden böyle çiçek sunuyorlar derseniz? Buda maddiyata önem vermezmiş. Buda, para ya da altın gibi maddi şeyler istemediği için çiçekler tercih edilmiş. Her tapınakta eğer yalnız gelirseniz ayakkabı bıraktığınız yerde bile para istiyorlar. Biz grupla geldiğimiz için ödemedik. Demek ki neymiş tapınak içerisinde ki maneviyat dışarı çıkınca unutuluyormuş.

Tapınaklara girerken beyaz giymek saygı ifadesi olarak görülüyor. Burada çocuklarını hatta bebeklerini getiren kadınları görüyoruz.

Tamamen beyazlar giyinmiş şekilde dualarını ediyorlar. Tapınağa gelirken uygun bir kıyafetle gelmelisiniz. Kadınlar omuzları ve dizleri kapatan kıyafetler giymeli, erkekler tam uzunlukta pantolon giymelidir. Eğer erkekler şortla gelirse oradan alacakları bir peştamal ile dizlerinin kapatmak zorundalar.

Buranın yerel halkının büyük bir bölümü tapınağı ziyaret ederken saygılarını göstermek için tam beyaz kıyafetler giyiyorlar.

Tapınak iki katlı ve üst katta kutsal dişin saklı olduğu bölüm var. Üst kata doğru ilerliyoruz. Kutsal Emanet Buda’nın dişi üst katta, değerli taşlarla süslenmiş, altın kaplı, yedi çekmeceli bir kapta, burada muhafaza ediliyor. Kutsal dişi görmek mümkün değil, ama kutusuyla  görmek için binlerce kişi her gün tapınağı ziyaret ediyor. Bu sanduka günde 3 kez halkın ziyaretine açılıyor. Eğer sandukayı yakından göreyim derseniz fotoğraf çekmeniz yasak, eğer fotoğraf çekecekseniz uzaktan izlemenize müsaade ediliyor. Ama o kalabalıkta ve sürüklenen bir sırada seçim yapmak çok zor. İlerlemeye devam.

Ana tapınağın iki katı “Palle malaya” (alt kat) ve “Udu malaya” (üst kat) olarak bilinir.

Üst katı dolaştıktan sonra tünellerden geçerek Pallemaluwa denilen tapınak kompleksinin zemin katına geldik.

Bu iç oda fildişleri ile süslüdür. Kapının önündeki alanda günlük ritüeller yapılmaktadır. Buraya Davulcular Avlusu denir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınaktan ayrı bir yoldan çıkıyoruz. Bu tapınak iki kez saldırıya uğramış. İlk saldırı 1989 yılında bombalama şeklinde gerçekleşmiş. Diğerinde  ise Tamil gerillaları 1998 yılında tapınağa saldırıp 85 kişinin ölümüne sebep olmuşlar. Hasar alan tapınak restore edilmiş.

Tapınağa bağlı olan müze, Buda’nın hayatını gösteren birçok heykelin bulunduğu ilginç bir yer.

Tapınağın yanında bahçede ki bir başka müzeye Raja Müzesine gidiyoruz. Müze deyince aklınıza gezip dolaşabileceğiniz bir yer gelmesin. Raja filini gördüğümüz sadece bir odalık müze. 

Tapınaktan çıkıyoruz ve Kandy gölüne gidiyoruz.

Tapınaktan sonra şehrin merkezinde olan gölü fotoğraflamak için kısa bir mola veriyoruz. Çünkü kaldırım ve yol yapım çalışmaları nedeniyle otobüsümüzün duruşu biraz zor.

https://www.youtube.com/shorts/50rvwAdJlYs?feature=share

Gölün ortasındaki ve kıyılarındaki küçük adacıklar ve doğaya uygun oluşumlar kuşları, ördekleri misafir ediyor. Gölün keyfini yaşayamasak ta manzaralı ve keyifli bir yer. Gölün kenarında ki taşlar tapınaktaki gibi su dalgaları duvarını oluşturuyor.

Buraya geldiğinizde geniş orkide koleksiyonu içeren ve 5000’den fazla bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapan Paradeniya Royal Botanik Bahçesini gezebilirsiniz. Önemli birçok orkide türü bulunmakta. Sri Lanka’da her yerde orkide görebilirsiniz. Sri Lanka’ya gidiyoruz yazımızı okursanız bize hava alanında karşılarken bile orkide kolyeleri vermişlerdi. Ama Dünyanın en büyük orkide bahçesini Singapur’da gören kişiler olarak buraya gitmediğimize açıkçası üzülmedik. Singapur orkide bahçesi yazımız için tık tık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kandy gezimizi tamamladık. Amaaaa Sri Lanka’ya gelip de yerel kıyafetleri “saree” hakkında bilgi almadan hatta giyinmeden olmaz. Taşları ile ünlü Sri Lanka’da mücevher mağazasına da gitmeden de olmaz

Haydi o zaman önce saree giyinmeye gidelim. Sonra ‘da mücevher mağazasına uğrayalım. Saree ve mücevherler ile ilgili bilgileri ayrı bir dosyada paylaştık.

Bundan sonraki durağımız Nuwara Eliya. Nuwara Eliya’ya trenle gideceğiz. Hani şu çok ünlü kapıları açılan ve trenden değişik akrobatik hareketler yapılan trenle gidiş, İşte bu anların keyfini çıkaracağız. Nuwara Eliya’da görüşmek üzere……….

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.