Horma Kanyon’unda çok güzel bir gezi yapıp bolca fotoğraflar çektikten sonra bir başka güzelliğe doğru yol alıyoruz. Horma Kanyonu yazımız burada. Yine Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Valla Kanyonu’na gideceğiz. Hava da neredeyse yağdı yağacak. Yağmur yağmadan kanyonu gezebilecekmiyiz bakalım. Kanyonlar arası 40 km. Çok yakın gibi düşündünüz ama yollar çok düzgün değil.

Kanyon sporcusu olmadığımız için bizim kanyonu en iyi göreceğimiz yer seyir terası. Valla Kanyon’una kurulan 2 tane seyir terası var. Birisi kanyon üzerine kurulan ilk teras olan Kerte Seyir Terası, diğeri ikinci kurulan Muratbaşı Seyir Terası. Biz ikincisine gideceğiz. Kerte Seyir Terasını merak edenler için bir fotoğraf bırakalım. Kerte Seyir Terası cam platformdan ve kocaman uçurum salıncağından oluşmakta.

Fotoğraf: https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/kanyonda-acilan-salincak-turizme-katki-sunacak-873/

Valla Kanyonu Muratbaşı Seyir Terası, Pınarbaşı ilçesine 26 km uzaklıkta. Muratbaşı köyünün Valla mahallesine kadar stabilize yol uzanır. Muratbaşı Seyir Terasının girişindeyiz. Valla Kanyonu’na nasıl ulaşılır? diye merak edenlere hemen söyleyelim. Valla Kanyonu’na toplu ulaşım aracı veya dolmuş kesinlikle yok. Yani Pınarbaşı merkezden toplu ulaşım ile gelirim diye düşünmeyin. Valla Kanyonu’na ulaşmak için kesinlikle ya kendi aracınızla ya da bizim gibi tur ile gelmelisiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Giriş biletlerimizi aldıktan sonra bu noktadan itibaren orman içi patikadan gideceğiz. Yağmur damlaları atmaya başladı, önce yağmurluklarımızı giyelim. Girişte yani parkura çıkmadan önce kafeteryada mutlaka tuvalet ihtiyaçlarınızı giderin. Kanyon içerisinde WC ya da tesis yok.

Girişten itibaren ormanın içinde yaklaşık 1.5 km kadar taş yoldan inişli yokuşlu yürüyoruz. Yürüme parkurunun bir kısmı yokuş.

Sonra yol bitiyor ve oldukça fazla basamaktan yürümeye ve tırmanmaya başlıyoruz. Yol üstünde dinlenmek için banklar yapılmış. Ama yağmur yağınca hepsi ıslak, oturmak mümkün değil.

Bu yürüyüş bayağı zorlu bir parkur. Daha gidecek ve  merdivenlerle çıkacak yolumuz var.  Küçük çocuğunuz varsa ve biraz hareketliyse dikkatli olun, mutlaka elinden tutun yavaş ilerleyin. Valla Kanyon’unun parkuru Horma Kanyon’unun aksine çocuklar, yaşlılar ve özellikle diz problemi olanlar için çok uygun değil.   

İşte karşımızda muhteşem Muratbaşı burgulu seyir terası. Yağmur kendini gösterince merdivenlerden çıkmak biraz daha zor olacak gibi görünüyor. Yürüdüğümüz platform bile kayganlaşmış durumda. Ama terasa gidip son kata kadar çıkmaya kararlıyız.

Tepeye burgu merdivenlerden çıkarken bir kayanın üzerinde bir resim görüyoruz. Rehberimize kim olduğunu sorunca Valla Kanyonu’nun keşfedilmesini ve yaşananları anlatıyor. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Valla kanyon’u nasıl keşfedilmiş? Valla Kanyonu 1994 yılında bir grup öğrencinin merakı ile keşfedilmiş. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyan 4 genç öğrenci buraya gelmiş. Kanyonun içine inerek yürüyüşe başlamışlar. Aradan yaklaşık 14 gün geçtikten sonra da Kastamonu’nun Cide ilçesinden çıkmışlar. Bu dört öğrencinin 2 haftalık kayboluşun ardından Valla Kanyonu keşfedilmiş.  O zamandan sonra buraya “Vahşi Cennet” yakıştırması yapılmış ve meraklıların gözdesi haline gelmiş.

Valla Kanyonu öyle merak edenlerin hop diye girebileceği bir yer değil. Kamyon sporcusu olsanız bile rehbersiz, teçhizatsız bu kanyona girmek büyük hatadır. Kanyon bazı yerlerde yer yer daralmakta, içindeki suyun yükseltisi artmaktadır. Gelelim kaya üzerinde ki fotoğrafın üzücü ve hazin hikayesine: Yine kanyonu merak eden 6 genç 2012 yılı Ağustos ayında kanyona girmişler ama 6 gençten birisi maalesef bulunamamıştır. Anıl Bakar isimli genç Valla Kanyonu’nda hayatını kaybetmiştir. İşte o gencin ismi Valla Kanyonu seyir terasında bir kayanın üzerinde yaşatılıyor.

Valla Kanyonu seyir terası üç katlı olarak kurulmuş. Muratbaşı Seyir Terası internette fotoğraflarını gördüğümüz camdan teras ile karıştırılıyor. Yazımızın başında söylediğimiz gibi camdan seyir terası Valla Kanyonu’nun ilk yapılan terası yani Kerte Seyir Terasında. Üç katlı terasa döner merdivenlerden kıvrılırken adrenalini hissetmeye başlıyoruz. En üst katta manzara gerçekten muhteşem. Terasa ulaşıp etrafı seyrederken tahminen 100-150 m yükseklikte bir kaya kütlesinin üzerine kurulmuş olan 3 katlı terastan aşağıyı seyretmek, terasın hafif sallantıları, akan suyun kayalara çarpan sesi biraz ürperti hissettirebilir. 

Seyir terasının en tepesine geldik. Kanyonun muhteşem güzelliği rüzgar ve yağmurla karışıyor.

Devrekani Çayı’nın Küre Dağları’nı parçalayarak oluşturduğu kanyon yaklaşık 12 km uzunluğa, ortalama 800-1200 m arası değişen derinliğe sahip. Horma Kanyonuna gittiğimizde Dünyanın en derin 2.kanyonu dendi, buraya geldik yine aynı şey söylendi. En iyisi Dünyanın en derin kanyonları arasında hatırı sayılı bir yere sahip diyelim.

Derinlik duygusu belki biraz ürkütücü ama yine de çok keyifli. Buradan manzaranın keyfini çıkarmak, biraz daha kalmak güzel olurdu ama yağmur hızlanmaya başladı. Burgu Seyir Terası rüzgarlı zamanlarda sallanıyor, ıslanan merdivenler kayma tehlikesi taşıyor, dikkat etmekte fayda var. Siz buraya gelirken daha güneşli günlerde gelmeye çalışın.

Yavaş yavaş yine geldiğimiz yoldan geri dönüyoruz. Çıkışta köydeki aileler haşlanmış mısır, gözleme, soğuk içecek satıyorlar. Burada bir tane işletme var. Gözleme, tost ,çay, kahve bu yorgunluğa iyi gelir.Hatta semaverde çay iyi gider.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.