Bardo Ulusal Müzesi bizim Tunus’a gelme sebeplerimizin başında yer alıyordu. Bardo Ulusal Müzesi Dünyanın en büyük Mozaik Müzesi. Bunu duyduğumuz ilk günden bu yana Bardo Ulusal Müzesini görmek hayal defterimizde yerini almıştı bile. Ülkemizde Dünyanın büyük müzeleri arasında yer alan ve sayılı müzelerinden olan Gaziantep Zeugma Müzesi ve Hatay Arkeoloji Müzesini görmüştük.
Bardo Müzesi 7 Mayıs 1888 tarihinde kurulmuş, Dünyanın en büyük Mozaik Müzesi olup Kahire Mısır Müzesinden sonra Afrika Kıtasının ikinci müzesi. Tunus’ta 1574 yılında başlayıp, 18. yy başlarına kadar süren Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinin ardından yönetime gelen Hüseyinoğulları Hanedanı’na ait saray bugün Bardo Ulusal Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Müzeye girdiğimizde öncelikle müzeye 2015 tarihinde yapılmış olan terörist saldırısını hatırladık. Müzede 18 Mart 2015 tarihinde İslamcı bir terörist grup binada o anda bulunan turistleri rehin aldı ve 21’i yabancı turist olmak üzere 22 kişi öldü. Müzede bununla ilgili bir anı köşesi oluşturulmuş.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tunus’un başkenti Tunis’te bulunan Bardo Müzesini gezmeye başlıyoruz.
Müzede iki kat sergi salonu bulunmakta ve sergi odaları numaralı.
Bardo Ulusal Müzesinde mozaikler müzenin tüm salonlarına yayılmış. Mozaiklerin yanında heykellerde çok ilgi çekici. Bir salondan diğerine geçerken karşımıza heykeller, duvarlarda ya da yerlerde başka bir mozaik çıkıyor.
Müzenin yüzlerce muhteşem mozaiğiyle bu unvanı fazlasıyla hak ettiğini anladık ve şaşırdığımız bir diğer konu ise mozaiklerin üzerinde yürümekti. Evet bu müzede mozaiklerin üzerinde yürüyebiliyorsunuz.
Bardo Ulusal Müzesi mozaikleri ile ünlü olsa bile burada sergilenen ve farklı dönemlere ait eserler de mozaikler kadar önemli. Tarih öncesi, Kartaca, Roma, Hıristiyanlık ve İslam dönemlerine ait yüzlerce eser Tunus’un zengin tarihini anlatıyor. Mermer heykeller, mezar stelleri.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Müzede her mozaik önemli ama görülmesi gereken önemli mozaikler var.
Zeus’un çocukları: Zeus’un çocuklarının resmedildiği mozaik. Apollo ve Artemis olmak üzere 7 çocuk resmedilmiş. Bu çocuklar haftanın 7 gününü temsil ediyormuş.
Zodyak Mozaiği: Yıldızların sekizgen olarak gösterildiği mozaik.
Müzede özellikle Ulysess odasına girdiğinizde mozaikler ilginç bir hikayeyi anlatıyor. Adamların geminin içerisinde olduğu ama kaptanında kendini bağlı gösteren bir mozaik var. Dikkatle bakılınca bu mozaik Homeros’un Ulysess destanında anlattığı Odysseus’un maceralarını anlatmakta.
Odysseus ve adamları yarı kuş, yarı kadın şeklindeki canlılar olan sirenlerin adasından geçmek zorundaydılar. Sirenler acayip etkileyici şarkılar söylerler, bu şarkılara kimse dayanamaz denize atlar ve adaya çıkar çıkmaz da bu yaratıklar tarafından öldürülüp yenirdi. Bu mozaiğin bizim için önemli olmasının nedeni ise Siren Kayalıklarının Foça’da olmasıdır.
Çok zeki olan Odysseus bunu atlatmak için bir yol bulur. Yola çıktıktan sonra Sirenlerin dayanılmaz şarkılarından korunmak amacıyla, Odysseus adamları kulaklarını balmumundan yaptıkları tıkaçla tıkadılar.
Odysseus ise kulaklarına hiç bir şey tıkamadı. Çünkü o meraklıydı ve sürekli konuşulan bu sirenlerin şarkılarını duymayı istiyordu. Bu yüzden, kendisini geminin direğine bağlattı ve adamlarına tembih etti. Ne kadar yalvarırsa yalvarsın, sirenlerden uzaklaşıncaya kadar kendisini çözmeyeceklerdi.
Çok geçmeden Sirenlerin bulunduğu adanın önlerine geldiler. Sirenlerin yürek paralayan şarkılarını duyan Odysseus, beklendiği gibi adamlarına kendisini serbest bırakmaları için çok yalvardı, dil döktü. Ama adamları sirenler gibi onu da duymadılar ve ne dediğini anlamadılar. Odysseus çırpındıkça adamları ipleri daha da sıkı bağladılar. Bu şekilde bu belalı yerden geçip kurtuldular. Daha sonra Odysseus’u çözdüler.
Neptün’ün Zaferi: Bugün Tunus’un üçüncü büyük kenti olan Sousse’dan çıkarılan Neptün’ün Zaferi adlı dev boyutlu mozaikte Deniz Tanrısı Neptün’ünü şaşalı bir zafer alayında gösterilmiş.
Virgilius mozaiğinde ise Romalı şair Virgilius’un Clio ve Melpomene arasında oturuşu anlatılmış. Şair, dizlerinin üzerine koyduğu elinde Aeneid’in sekizinci kıtasının yazılı olduğu bir rulo tutmakta. İki yanında ise ilham perileri Clio ve Melpomene bulunmakta.Tarihin ilham perisi Clio, şairin solunda yer alır ve kitap okurken gösterilirken, trajedinin ilham perisi Melpomene ise trajik bir maske tutmaktadır.
Dominus Julius Mozaiği, Kartaca’daki Dominus Julius’un evine yerleştirilmiş,4.-5.yy’a ait bir zemin mozaiğidir. Bu mozaik günlük yaşamı yansıtmak ve seçkinlerin zengin gücü hakkında bir açıklama yapmaktadır. Arazinin etrafındaki her mevsimin görüntüleri, arazide yıl boyunca üretilen cömertliğin sürekli akışını temsil eder. Mozaik efendiler, misafirler ve hizmetçiler açısından evdeki yerleşimin mesajını iletmede çok açıktır.
Arslanlar inindeki Daniel mozaiği: MS 5. yy Bordj El Loudi’den Roma mozaiği.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Bardo Müzesinde antik mutfak ile ilgili üzüm, şarap şişesi gibi mozaiklerde yer almakta.
Bardo Müzesinin tavan mozaiklerine hayran oluyoruz.
Bardo Ulusal Müzesinde hayvanlar ile ilgili çok fazla mozaik bulunmakta.
Bardo Ulusal Müzesinde mozaikler kadar heykeller, lahitler, mezar stelleri de çok ilgi çekici.
1888 yılında Alaoui Müzesi olarak kullanıma açılan müze aslen Tunus’ta Osmanlı döneminde valilik yapan Ali Paşa’nın sarayıydı. Bardo Ulusal Müzesinde bey odaları denilen değişik odaları dolaşıyoruz.
Bardo Ulusal Müzesi girişinde ki kuyu
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Ülkemizde Gaziantep Zeugma Müzesi ile birincilik konusunda rekabette olan Bardo Ulusal Müzesi için Tunuslular çok iddialı. Hatta bu konuda Zeugma Müzesi ne kadar büyürse büyüsün; biz depolardan yeni mozaikleri çıkarıp sergileyerek, yeni sergi salonları ekleyerek birinciliği kaptırmayız diyorlar. Şu anda müzede sergilenen mozaikler, depoda saklananların sadece beşte biriymiş. Biz müzeyi dolaşmaya devam ediyoruz.
Tunus’un aynası olarak kabul edilen Tunus’ta ki bu saklı güzelliği görmenin mutluluğu ama daha fazla zaman geçirememenin üzüntüsü ile müzeden ayrılıyoruz. Bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin keyfi içimizi ısıtıyor.
Müzeyi tam anlamıyla gezmek isterseniz en azından yarım gününüzü buraya ayırmanız gerekli. Biz tam bir koşturma içinde ve kısa sürede müzeyi gezmek zorunda kaldık. Maalesef göremediğimiz bazı yerler oldu.
Müze ziyaret saatleri: Kışın 16 Eylül-30 Nisan arası saat 09.30-16.30/ yazın 1 Mayıs-15 Eylül arası saat 09.00-17.00 arası açık. Müzeye giriş ücretli
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı