Çin’de en az dört bin yıllık bir geçmişi olan yeşim taşı çok ayrı bir öneme sahiptir. Yeşim taşı için kullanılan Çince karakter (Yu) (玉) üzerinde üç satır bulunan I harfini andırır – üst, orta ve alt. En üstteki çizgi Cenneti, ortası İnsanoğlunu ve alt çizgi Dünyayı temsil eder.

Çin’de çok önemli olan yeşim taşının işlenişini, aileyi simgeleyen mutluluk topları (happiness balls) nın nasıl yapıldığını görmek için yeşim taşı fabrikasına gidiyoruz. Biz ayrı günler de iki kez gittik. Bakalım belki yeşim taşlarından yapılmış bir şeyler alabiliriz. Gerçi daha gitmeden çok pahalı olduğunu söylediler bile……..

Yeşim, Doğulular için en önemli mücevherdir ve ‘Cennet Taşı’ olarak kabul edilir. Çinliler için yeşim taşı elmasla eşdeğerdir. İyileştirici güçleri ve koruyucu niteliklerinin yanında yeşim güzelliği, pratik kullanımı ve sosyal değeri nedeniyle Çin kültürü için önemlidir ve ölümsüzlük arayışına yardımcı olduğu söylenir.  

İşte geldik fabrikaya, önce yeşim taşının sanat ve mücevherlerle nasıl şekillendirildiğini göreceğiz.

Mutluluk toplarının yapılışı oldukça ilginç. Mutluluk topu tek bir yeşim taşı  parçasından oyulur ve  genel olarak üç adımı vardır.  Birinci adım tasarım. Ham yeşimi oymadan önce dikkatlice incelenir ve tasarıma karar verilir. Taşta, topun içinde birkaç hareketli katmana sahip olmak ve ayları simgelemek için 12 delik açılır. 

İkinci adım oymadır. Yeşim çok serttir, bu nedenle oyma işleminde matkaplar, jant testereleri ve diğer aletler ile yapılır. 

Üçüncü adım cilalama. Yüzeyin cilalanması gerekir ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Taş pürüzsüz ve parlayana kadar yapılır. Mutluluk Topu, Şanslı Top, “aile topu” veya “nesil topu” gibi isimlerle anılır. Kendi içinde oyulmuş 3 katman vardır ve her katman bir nesli temsil eder. Tıpkı geniş bir aile gibi, insanları mutluluk ve yeniden bir araya gelme ile kutsayabilir. 

Yeşim, doğal olarak yeşil, kırmızı, sarı veya beyaz renkli metamorfik bir kayadır. Cilalandığında ve işlendiğinde yeşim renginin canlı renkleri olağanüstü olabilir. Çin kültüründe en popüler yeşim türü, zümrüt rengi olan yeşil yeşimdir. 

Oldukça büyük olan mağazayı dolaşmaya başlıyoruz.

İnsan nereye bakacağını şaşırıyor.

Yeşim taşının arkeolojik araştırmalarda kurbanlık kaplar, aletler, süs eşyaları, mutfak eşyaları ve diğer birçok eşyada kullanıldığı saptanmış. Çinliler yeşimi sadece estetik güzelliğinden değil temsil ettiği erdemlerden dolayı da seviyor.  Konfüçyüs, yeşimin 11 erdem taşıdığını söylemiş. İyilikseverlik, adalet, uygunluk, gerçek, güvenilirlik, müzik, sadakat, cennet, yeryüzü, ahlak ve zeka.

“Bilge, yeşimi erdeme benzetmiştir. Cilası ve parlaklığı saflığı, sıkı dokusu ve aşırı sertliği, zekanın kesinliğini; keskin görünmesine rağmen kesilmeyen açıları adaleti; kendisine vurulduğunda ortaya çıkardığı saf ve uzun süreli ses müziği temsil eder.

“Rengi sadakati; parlaklığı cenneti; hayranlık uyandıran özü dünyayı,  süsleme olmadan tek başına kullanıldığında ise iffeti temsil eder.

Bu nedenle, Çinlilerin dediği gibi: “altının bir değeri vardır; yeşim paha biçilmezdir.” 

Pekiiii neler aldınız derseniz. Cevabımız hiç bir şey. Gerçekten fabrika ve mağazada çok pahalı . Amaaaaa Şangay gezimizde pazardan yeşim taşı ürünleri aldık.