Otelimizden sabah erken saatlerinde Tac Mahal için yola çıktık. Çocukluğumuzda resimlerini kitaplardan gördüğümüz günden beri görmeyi hayal ettiğimiz, yeryüzünde aşk için yaptırılmış belki de en görkemli, en simetrik, sedef, akik, firuze, pırlanta, yakut, zümrüt, inci gibi binlerce değerli taşın kullanıldığı muhteşem bir yapıyı görmeye gidiyoruz. İngiliz Lord Edward Lear “İnsanlar ikiye ayrılır; Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler” demiştir. İşte bizde görenlerden olmak için düştük yollara.
Tac Mahal aslında Şah Cihan’ın genç yaşta ölen eşi Ercüment Banu Begüm (Mümtaz Mahal) için yaptırdığı anıt mezar ya da daha doğru ifadeyle Şah Cihan’ın çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yaptırmış olduğu bir türbe. New7 Wonder adlı İsviçre merkezli bir vakfın Dünyanın 7 Harikasına alternatif olarak Dünyanın Yeni 7 Harikası oylamasında cep telefonu ve internet oylarıyla 7 Temmuz 2007’de yeni listede yer almıştır. Tac Mahal Hindistan denince ilk akla gelen Hindistan’ın simgesi haline gelmiş belki de turistlerin Hindistan’a geliş sebeplerinin başında gelen çok büyük bir aşk uğruna yapılmış muhteşem bir eser.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tac Mahal’in Doğu, Batı ve Güney olmak üzere üç girişi var. Güney kapısındaki gişe saat 08.00’de açılırken, Doğu ve Batı kapılarındaki gişe sabah 06.00’da açılıyor. Bu kapılarda daha az sıra var ve turistleri genelde batı kapısından içeri alıyorlar. İşte biz de geldik batı girişine. Oldukça fazla kalabalık var.
Tac Mahal’in girişinde çok sıkı bir güvenlik kontrolü var. Özellikle yiyecek konusunda çok hassaslar. Ağzınızdaki sakızı bile attırıyorlar. Rehberimiz giriş biletlerimizi aldıktan sonra bizlere birer tane jeton veriyor. Giriş ücretine dahil olan 1 şişe su ve özellikle Tac Mahal’in içine girerken giyeceğimiz galoşları da alıyoruz. Bu jetonlarla önce kontrol yapılıyor. Hemen hatırlatalım bu jetonları sakın kaybetmeyin, Tac Mahal ziyaretiniz sonrası bu jetonlar olmazsa çıkamıyorsunuz.
Fotoğraf makinesi, cep telefonu ve cüzdan serbest. Bunun dışında her tip çanta yasak. Çantalar x-ray cihazından geçiriliyor. Yine bir hatırlatma, Tac Mahal Cuma günleri kapalı. Gezi planınızı buna göre yapın. Yoksa ya 1 gün daha kalmak zorundasınız ya da uzaktan fotoğrafını çekersiniz. Kontrollerden geçtikten sonra Tac Mahal’in bulunduğu komplekse girmiş oluyoruz. Henüz kendisini göremedik. Burada ilk karşımıza çıkan Main Gate yani ana giriş kapısı.
Burada Tac Mahal’in gezmeyi kolaylaştıracak planına bir göz atmak da fayda var.
Ana giriş kapısından geçtikten sonra işte karşımızda tüm ihtişamı ile Tac Mahal.
Sabahın erken saatlerinde o kadar fazla kalabalık var ki hani derler ya iğne atsan yere düşmez. Aynen öyle.
https://www.youtube.com/shorts/HuHTnImBm_I?feature=share
Ama bir hayali daha gerçekleştirmenin mutluluğu ile kalabalık arasından fotoğraf çekinmeye çalışıyoruz. Burada fotoğrafınızı çekmek için bekleyen kişiler var. O kalabalıkta çok iyi pozlar yakalıyorlar. Kaliteli fotoğrafınızı çekiyorlar. Hazırladıkları fotoğrafları 50 rupi karşılığında print edip veriyorlar. Hiç bu tip şeyleri sevmeyiz. Biz fotoğrafımızı yine her zaman olduğu gibi kendimiz çekme yoluna gittik. O kalabalıkta pozumuz nasıl ama. Hiç de fena sayılmaz. İşte Tac Mahal ve biz.
İlk fotoğraflardan sonra Tac Mahal’e doğru ilerliyoruz. Yolu yarıladığımızda tekrar fotoğraflarımızı alıyoruz. Tac Mahal bütün görkemi ile insanı büyülüyor.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Vaktimiz çok fazla olmadığı için (turlarla gelmenin en büyük sıkıntısı zaman darlığı, rehberin verdiği saate uymak zorundasınız) Tac Mahal’e giriş için sıraya girmek üzere neredeyse koşuyoruz. Ama bir fotoğraf daha alalım.
Tac Mahal’e girmek için tekrar sıraya giriyoruz.
İşte burada bize girişte verilen biletler lazım. O biletler olmadan da buradan giremiyoruz. Oldukça uzun ve kalabalık bir sıra var.
Bu biletleri sakın atmayın. Çünkü Agra’da görmek isteyeceğiniz “Fatehpur Sikri” ve “Agra Fort” da 50 Rs indirim sağlıyor. Bir de unutmayın biletlerin üzerinde içeride kaç saat kalacağınız yazılı. Bu saati aşarsanız tekrar ücret ödemek zorundasınız.
Uzun ve kalabalık bir sırada Tac Mahal’e girmek üzere ilerliyoruz. Ayağımıza girişte verilen galoşlarımızı takıyoruz. Sırada ilerlerken sizlere biraz da Mümtaz Mahal yani adına bu muhteşem eserin yaptırıldığı prensesten bahsedelim. İranlı bir soylunun kızı olan Prenses Mümtaz, 1593 yılında dünyaya gelmiş. Gerçek adı Ercüment olan Prenses Mümtaz dillere destan bir güzelliğe sahipmiş. Prenses 15 yaşına geldiğinde geleceğin imparatoru Prens Khurram’la nişanlanmış ve nişandan 5 yıl sonra Prens ile evlenmiş. Prens Khurram ya da bilinen adıyla Şah Cihan, İmparator Cihangir’in ikinci eşinden olma üçüncü çocuğudur. Yakışıklı bir aristokrat olan Prens; güçlü hafızaya ve keskin zekaya sahiptir. Prens ve Prensesin düğünlerinin yapıldığı tarih olan 20 Mayıs 1612 rastgele seçilmemiş. Düğün tarihleri, dönemin en iyi astrologları tarafından saptanmış. Prens’in babası İmparator Cihangir inanılmaz güzellikteki gelinine, sarayda görevli olması nedeniyle ‘Mümtaz Mahal’ lakabını vermiş. Prenses, Şah Cihan’ın üçüncü ama en çok sevdiği ve en güvendiği eşidir. Eşine öyle güvenirmiş ki ona en yüksek yetki olan şahın mührünü kullanma yetkisi bile vermiş. Mümtaz Mahal ise politikayı sevmez, devlet işlerinde çok yer almazmış ama çok sevdiği kocasının yanında seferlere gidermiş. Şah Cihan’ın diğer iki eşi ile olan evliliği politik nedenlerle olan evliliklermiş.
Tac Mahal’e giriş için hala ilerliyoruz. Kubbe üzerinde altınlı bir alem vardır.
Sırada ilerlerken bu muhteşem yapının işlemeli duvarlarının fotoğraflarını çekiyoruz. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi bulunmaktadır.
Bu 4 minareye dikkatle bakılırsa tam dik durmadığı hafif dışa doğru yatar gibi olduğu fark edilir. Bunun nedeni herhangi bir deprem anında kuleler binaya çarparak zarar vermesin diye mimarlar böyle bir çözüm bulmuşlar.
Anıtın dört yanına Hattat Settar Efendi tarafından Yasin suresinin tamamı yazılmıştır. Tac Mahal, 20 yılda 1652’de bütünüyle tamamlanmış.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Hikayemize devam edelim: Şah Cihan ve Prenses Mümtaz, beraberlikleri boyunca mutlu bir hayat yaşarlar ve tam 14 çocuk sahibi olurlar. Ancaaakkk hayat böyle güzel ve mutlu devam ederken, takvimler 1631’i gösterdiğinde henüz daha 39 yaşında olan Mümtaz Mahal 14. çocuğunu doğururken doğum sırasında gözlerini hayata yumar. Şah Cihan’ın bütün hayatı altüst olur. En sevdiği kıymetli eşini kaybetmiştir. Bir süre halkın önüne hiç çıkmaz ve “İmparatorluğun hiç önemi kalmadı ve yaşam benim için tüm anlamını yitirdi” der.
Derler ki Şah Cihan eşinin ölümünü takip eden 8 gün boyunca yemeden, içmeden kesilmiş, hiç odasından çıkmamış. Dokuzuncu gün dışarı çıktığı zaman saçlarının bembeyaz olduğu, iyice çöktüğü görülmüş. Şah Cihan eşinin ölümüne alışamamış ve onu ölümsüzleştirmek için bir anıt mezar yaptırmaya karar vermiş. Şah Cihan’ın eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır.
Veeee işte Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in mozolelerinin bulunduğu Tac Mahal’in içindeyiz.
Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in sandukaları üst katta, kubbenin altındadır. Asıl lahitleri ise, en alt katta bulunmaktadır. Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahipmiş. Tabi ki biz bunu deneyimleyemedik. Çünkü içeride sırada ilerlerken durmadan gitmeniz ve sessiz olmanız için uyarı yazıları var.
Tac Mahal’in içerisinde fotoğraf ve video çekmek yasak. İçerisi hem kalabalık hem de biraz loş olduğundan ve de görevliler bulunduğundan güzel bir görüntü alınamıyor. Ancak birkaç fotoğraf ve kısa bir video alabildik.
Tac Mahal’de her şey simetrik olarak yapılmış. Solda Tac Mahal Camii tam ortada Tac Mahal ve sağda Meclis binası yani Mehman Khana isimli yapı.
Tac Mahal’de simetrik olmayan tek şey Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in mozolesi. Şah Cihan Eşinin ölümünden yıllar sonra buraya gömülmüş. Şah Cihan 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Mümtaz Mahal in yanına 1666’da vefat ettiğinde getirilir. Dolayısıyla kabri tam ortada bulunan Mümtaz Mahal’in yanına yapılmış. Bu nedenle Şah Cihan’ın mozolesi, Tac Mahal’in içinde, Mümtaz Mahal’in mozolesinin yanında, asimetrik olarak duruyor.
Tac Mahal’den çıkınca arka taraf da Yamuna Nehri‘ni ve Şah Cihan’ın kendisi için yaptırmak istediği ancak oğlu tarafından engel olunan siyah Tac Mahal’in yerini de görebilirsiniz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Haydi bunun nasıl olduğunu anlatalım. Şah Cihan, kendisi için de Tac Mahal’in tam karşısına siyah renkte bir benzerini yaptırmak istemiş. Ancak bu isteği hazineyi büyük masraflara sokacağı gerekçesiyle oğlu Alemgir Evrengzib tarafından kabul görmemiş hatta babasını tahttan indirip Agra Kalesi’nde yaşamaya mecbur kılmış. Zaten hayattan tamamen kopmuş olan Şah Cihan bu karara karşı çıkmamış ve ömrünü, sekizgen şekli sebebiyle ‘Müsemmen Burç’ denilen odada kimseyle görüşmeksizin Tac Mahal’i izleyerek geçirmiş. Hatta öyle ki, hastalanıp yatağa düştüğünde de önüne ayna koydurarak ölümüne kadar Tac Mahal’i seyretmeye devam etmiş.
Tac Mahal’in çıkışındaki alanda herkes fotoğraf çekerken yerel kıyafet giyimleri ile dikkat çeken bir çift ile fotoğraf çekiniyoruz ve yavaş yavaş çıkışa doğru gidiyoruz. Çıkışta girişte verilen jetonları görevliye teslim ediyoruz.
Tac Mahal ile ilgili bir başka efsane ise Tac Mahal’in yapımı sırasında kurulan iskelenin kaldırılması hakkında. Efsaneye göre: kubbeyi desteklemek için yapılan iskele, kubbeden daha fazla masraf ve iş gücü gerektirmiş. İnşaatın bitimine yakın Şah Cihan’a iskeleyi sökmenin 5 yıl alacağı bilgisi verilmiş. Bunun üzerine Şah Cihan, herkesin söktüğü tuğlanın kendisinde kalacağı şeklinde bir emir yayınlamış ve iskele bir gecede sökülmüş.
https://www.youtube.com/shorts/J24CzbNSC80?feature=share
Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Tac Mahal’den ayrılırken böyle bir aşkın var olduğuna anlatılınca değil görünce inanılıyor. Ne diyelim böyle aşklarda varmış.
Tac Mahal’e gelirken bilinmesi gerekenler:
1-Cuma hariç her gün açık
2-Ziyaret Saatleri: Güneşin doğuşundan yarım saat sonra açılıyor, güneşin batışına yarım saat kalana kadar.
3-Giriş Kapıları: Batı ve Doğu Kapıları’ndan giriş mümkün. Güney Kapısı’ndan sadece çıkış yapılabiliyor.
4-Giriş ücretli
5- Girişte yerliler ve turistleri ayrı kuyruklara giriyor..
6- Biletin üzerinde yazan saate dikkat edilmeli.
7- Tac Mahal’i gezmek için en az 2 saat ayırmak gerekli. Çok fazla kalabalık ve sıra oluşuyor.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı