Çıldır Gölü’nün kış aktiviteleri her gezginin olmazsa olmazları arasındadır. Özellikle Doğu Ekspresi turlarının yaygınlaşması, Kars’a ulaşımın keyifli ve kolay olması nedeniyle Çıldır Gölü’nde aktiviteler herkes için unutulmaz bir deneyim oluyor. Kars benim hayatımda çok özel bir yere sahip. İlk görev yerim olan Kars’ta 4 yılda biriktirdiğim anıları anlatmaya sayfalar yetmez. Ama enteresan nokta bu 4 yılda hiç Çıldır Gölü’ne gitmemişiz. Kars’ta 4 yıl yaşayan birisi için gerçekten şaşılacak bir durum. Kars’a çeşitli sebeplerle üç kez geldik ama hepsi yaz zamanlarıydı.

Yani Çıldır Gölü kış aktivitelerini yaşayamadık. Amaaaaaa bu sene kış gezi planlarımız arasına önce Çıldır Gölü aktivitelerini aldık. Doğu turu kapsamında önce Van’a gittik. Sonra Nahçıvan’da 1 gece konakladık. Nahçıvan gezi anılarımız burada. Nahçıvan sonrası ver elini Kars. Kars’tan trenle Erzurum ve Ankara’ya dönüş. Haydi o zaman Kars’ı hem kışın görelim hem de Çıldır Gölü’nde atlı kızakla gezelim……..  

Öncelikle merak edenler için Çıldır Gölü tam olarak nerede? Hep Kars diye geçiyor ama tam olarak Ardahan ve Kars illerinin sınırında kalıyor. Bir kısmı Ardahan’da, bir kısmı Kars’ta. Aslında Kars diyenlerde çok yanılmış olmazlar. Ardahan il olmadan önce Kars’ın bir ilçesiydi.  Çıldır Gölü Doğu Anadolu bölgesinin Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci gölü ve en büyük tatlı su gölü olarak bölgedeki önemli bir turizm noktası.

Kars’tan yola çıktık. Yaklaşık 1 saat yolumuz var. Biz tur otobüsü ile hareket ettik ama siz arabayla gelebilirsiniz. Araba ile kış günü gitmeyim derseniz taksilerle anlaşabilir ya da burada bir turla anlaşıp gelebilirsiniz. Kars’ın merkezine çok yakın olmadığı için genel tercih, araç kiralamak yönündedir. Araçların programları aynı gün sabahtan Ani Ören Yeri’ne öğleden sonrada Çıldır Gölü’ne götürüp aynı gün ikisini de gezdirebiliyorlar. Çıldır Gölü’ne geldik. Önümüzde uçsuz bucaksız donmuş bir göl. Hani bu gölün yaz halini görünce nasıl böyle donmuş olduğuna inanmak çok zor.

Gölün üzerinde yapabileceğiniz aktiviteler çok. Ama gölde nereye kadar gidileceği belirli. Göl donmuş diye öyle alıp başınızı gidip gezemezsiniz. Haydi bakalım gölde neler yapabiliriz…..

Gölde Yürüyüş ve Halay

Çıldır’da kış aylarında sıcaklık -30’a da dayansa da biz gittiğimizde (ki Ocak ayının sonunda gittik) küresel ısınmanın etkilerinden dolayı sıcaklık sadece -17 idi.  Donmuş Çıldır Gölü’nün üzerinde yürüyüş yapmak her zaman en güzel aktivite olacak. Derinliği 42 m’ye kadar inen, 123 km2 genişliğinde buz tutmuş bir gölün üzerinde yürümek çok garip bir duygu. İlk adımlarımızı attıktan sonra hissettiğimiz özgürlük bambaşka. Yürüdüğümüz zeminin göl olduğu fikrini düşünerek yürüme fikri bile inanılmaz. Herkesin ücretsiz yapabileceği ve yolu bu tarafa düşenlerin mutlaka denemesi gereken bir aktivite.

Hatta sadece yürümekle kalmadık halay da çektik.

https://www.youtube.com/shorts/6SttzB4S_RQ?feature=share

Buzda Balık Avı

Çıldır’da son senelerde oldukça popüler olan aktivitelerden birisi ‘buzda balık avı’. Çıldır Gölü’nde yapabilecek en ilginç aktivite belki de bu olabilir. Çevredeki balıkçılardan birisiyle anlaşıp birlikte gölde balık avına çıkabiliyorsunuz. Buz kalınlığı 80cm’yi bulan gölde, buzları kırıp Eskimo usulü balık avlayabiliyorsunuz. Biz yapmadık. Göle ilk geldiğimizde karnı acıkanlar gölden çıkan ki Çıldır Gölü’nün spesiyali oldukça yağlı ve lezzetli bir tatlı su balığı olan sarı sazanı (ya da kısaca sarı balık) yemeyi tercih ettiler.

Çıldır’da Atlı Kızak Turu

Çıldır Gölü’nün belki de en  popüler aktivitesi donmuş gölde atlı kızak turu yapmak.

Atlı kızaklara genelde 4 kişi binebiliyor. Tabi birde atlı kızağı süren kişi var.

Turlar gölün üzerinde gideceğiniz mesafeye göre değişiyor. Tabi fiyatlar da ona göre değişiyor. Kısa mesafe 5 dakika ve 150 TL, uzun mesafe 10 dakika sürüyor ve fiyatı 250 TL. (2024 yılı fiyatları böyle).

https://www.youtube.com/shorts/Iglo5PgUoVk?feature=share

Kızakla Kayma

Buz tutmuş gölün üzerinde kızakla kaymak ziyaretçiler için eğlenceli bir aktivite.

Biz kızakla kaymayı tercih etmedik. Ama turdan bu aktiviteyi yapan arkadaşlarımız oldu.

https://www.youtube.com/shorts/SORCRYPNx34?feature=share

Fotoğraf Çekmek

Göl ve çevresindeki manzaraların muhteşem fotoğraflarını çekmek çok keyifli.

Çıldır Gölü’ne giderken aklınızda bulunsun;

1-Çıldır Gölü’ne kışın ne zaman gelmeliyiz. Göl ne zaman donar? Bu çok önemli. Çünkü küresel ısınmadan dolayı artık eski kışlar kalmamış. Çıldır gölü genellikle Aralık ayında tamamen donup, Mart ayına kadar erimiyor. Ama bu sene tur şirketleri Mart’a kadar bile program yapmadılar. Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. Bu kadar büyük bir göl nasıl donar? Ama donuyor işte. Ülkemizde böyle tamamen donan tek göl olma özelliği Çıldır Gölü’ne ait. Çıldır Gölü, her mevsim ziyaret edilebilecek bir yerdir. İnanın Kars’ın kışı kadar yazı da çok keyiflidir.  Ancak kışın donmuş göl üzerinde kızak turu yapmak, buzda yürüyüş yapmak, balık tutmak için buz kırma deneyimi veya patenle kaymak gibi aktiviteleri yaşamak istiyorsanız, Aralık ayı sonlarına doğru bir ziyaret planlamak daha uygun olabilir.

2- Çıldır Gölü’ne kış aktiviteleri için Aralık ayında gelemediniz. O zaman en uygun aylar olan Ocak, Şubat ve Mart aylarında planlarınızı yapmanız gerekir. Ancaaaaak küresel ısınmayı göz önünde bulundurarak Mart ayına pek kalmayın deriz. Çünkü bu yıl yani 2024 senesinde tur şirketleri en son programlarını Şubat sonu gelmeden tamamladılar.

3- Çıldır Gölü kış aktiviteleri için özellikle karda balık tutmayı seçtiyseniz mutlaka kar pantolonu, kar montu, içlik gibi çok daha kalın kıyafetler giymeniz ve atkı, bere, eldiven kullanarak soğuğa karşı hazırlıklı olmanız lazım.

4- Kış rüzgarlarına karşı güneş gözlüğü ve krem de yanınızda bulunsun.

5- Aktivitelere katılmak için yanınızda nakit para bulunsun. Kredi kartı kullanılmıyor.