Lav sütunları Dünyada sadece 4 yerde bulunmakta.  Kuzey İrlanda, İskoçya, Kaliforniya ve Türkiye’de. Ülkemizde sadece Bartın’ın Güzelcehisar sahilinde bulunan lav sütunlarını görmek istiyoruz. Bartın’ın Güzelcehisar ilçesinde milyonlarca yıl önce oluşan lav sütunlarını görmek üzere sabah erken saatlerde yola çıktık ve 3 saat sonra Bartın’a geldik. Güzelcehisar Bartın il merkezine yaklaşık 20km uzaklıkta. Güzelcehisar yeşilliklerle kaplı, harika denizi ve kumu ile herkesi büyülemekte ve buraya çekmekte.

Lav sütunlarına geldik. İnanılmaz kalabalık bir plaj. Eeeeee kum, güneş, harika bir deniz ve muhteşem manzara kaçırılmayacak fırsat. Doğayla içi içe olmak için her şey burada. Arabamızdan  iniyoruz ve sütunlara doğru ilerliyoruz. 

Lav sütunlarının çok daha rahat görülmesi için seyir terasına doğru ilerliyoruz. Güzelcehisar’ın tarihçesine bir göz atıyoruz.

Sahilde rahat yürümek için yürüyüş platformu yapılmış. Ahşap yürüme yolu 3 m genişliğinde ve 850 m uzunluğunda. Yürüyüş platformu bebekli ailelerin, engelli insanların, yaşlıların yürüyebileceği şekilde yapılmış. Yorulanlar için dinlenme bankları da unutulmamış. 

Parkurun sonunda seyir terasına ulaştığımızda; bu inanılmaz görüntü karşısında şaşkınlığımızı görmeliydiniz. Hem şaşkın hem de hayran bir şekilde muhteşem görüntüyü izliyoruz. Böyle bir güzellik olamaz dedik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Karşımızda 80 milyon yıl önce oluşmuş bir doğa harikası bulunuyor. Yemyeşil bir orman 80 milyon yıllık lav sütunları denizle bütünleşiyor. İnanılmaz bir manzara.

Hayranlığımızı bir kenara bırakalım ve bu sütunların nasıl oluştuklarından bahsedelim. Lav sütunları, volkanik faaliyetler sırasında lavın yüzeye ulaştığı ve soğumaya başladığı noktalarda oluşan ilginç jeolojik oluşumlardır. Yani lavların soğuyup kristalleşmesiyle oluşmuştur. Lav sütunları dik prizmatik yapılar olup beşgen ve altıgen şeklinde oluşumlar gösteriyor.  Genişlikleri 50 cm-100 cm kadar. Boyları ise 30 m den 100 m’ye kadar ulaşıyor.

Görsel bir şölen şeklinde doğanın bizlere sunduğu bu eşsiz manzara kumsalın batı ucundan başlayarak adeta denizden bir duvar gibi yükselen görüntüde. Sütun yapılı lavlar, deniz kıyısını tümüyle sararak Mugada’ya kadar ulaşmakta.

Karşımızda geçmişten ama öyle böyle değil yaklaşık 80 milyon yıl önceden gelen ve doğanın olağanüstü gücü ile birer sanat eseri haline gelmiş muhteşem yapılar.

Gökyüzüne yükselen bu dev yapılar adeta zamana meydan okurcasına dimdik ayakta ve baktıkça insanı zamanda yolculuğa çıkarmakta.

Güzelcehisar Lav Sütunları Denize Girilir mi?

Güzelcehisar plaj, kumsal, ve bu güzel manzara ile şahane bir yer. Deniz hem temiz hem de dibi kumdur. Lav sütunlarına çok yaklaşmayın levhaları olsa da herkes bu güzelliğin tadını çıkarmakta. Ayrıca bölgede doğa yürüyüşleri, yüzme, dalış ve balık avlama gibi çeşitli aktiviteler yapılmaktadır.

Güzelcehisar Lav Sütunları’nda konaklama imkanları nasıl?

Plaj kısmında çadır ve karavan kampı kapabilirsiniz. İsterseniz ücretli kamping alanları da var. Otel Kamp malzemesi olmayanlar,  kamp yapmak istemeyenler için pansiyonlarda konaklamak mümkün. Arabanızla gelirseniz otopark sahil şeridinin tam orta noktasında bulunuyor. Ama yer bulmak çok kolay değil. O zaman da yol kenarına park yapabilirsiniz.

Güzelcehisar Lav Sütunları ziyaret saatleri: Bu harika yeri gün doğumundan gün batımına kadar istediğiniz her an ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti yok.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.