Gizemli Frigya Vadisi’nin ilk rotası olan Afyonkarahisar Rotası’nda görülmesi gereken yerler başlangıç noktası olan Seydiler Kasabası, Ayazini Metropolisi, Göynüş Vadisi, Emre Gölü, Döger Kasabası’dır. Afyonkarahisar rotamızı üç dosya halinde sizlerle paylaşacağız.

1-Afyonkarahisar Rotasının başlangıç yeri olan Seydiler Kasabası Kırkinler Kaya Yerleşimleri, Peri bacaları,

2-Ayazini Metropolisi (Meryem Ana Kilisesi, Tanrıça Mezarı, Avdalaz Kalesi……….

3-Göynüş Vadisi (Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Antik Kral Yolu), Emre Gölü (Yunus Emre Türbesi, Balon Turları, Göl gezintileri), Döger kasabası (Aslankaya, Arog filminin çekildiği yer Memeç Kayalıkları, Kervansaray……….)

Haydi o zaman Afyonkarahisar rotasının başlangıç yerine, Seydiler Kasabasına gidiyoruz.

Seydiler Kasabası Afyonkarahisar’ın İscehisar İlçesine bağlı olup Afyonkarahisar’dan 30 km,  Ankara’dan 230 km uzaklıktadır. Ankara’dan hareket edip Afyonkarahisar yönünde yıllarca gidip geldiğimizde İscehisar İlçesinden geçerken hemen yol kenarında olan Kırkinler Kaya yerleşimleri ve Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı olma yolunda hızla yol alan Seydiler Kasabası’nın Peri bacaları hiç de dikkatimizi çekmemişti.

Bizim gibi belki de çoğunuzun dikkatinden kaçan bu çok özel yer son zamanlarda popularitesi hızla artan Frigya Vadisi-Frigya Yolu’nun 1.rotasının başlangıç yeridir.

Kırkinler Kaya Yerleşimleri

Kırkinler Kaya Yerleşimleri Afyonkarahisar-Ankara karayolunun 32.km.’sinde hemen yol kenarındadır. “Kırkinler” tabelasını gördüğünüz yerden dönerek 1 km daha gidiyorsunuz.

Dışarıdan bir kaya kütlesi gibi görülen Kırkinler’in içerisinde  yerleşim yeri, kilise, şapel ve mezar olarak kullanılmış kaya kütleleri vardır. Kırkinler kayalığının, Frig döneminde de kullanıldığı kaya üzerindeki izlerden anlaşılmaktadır.

Tüf kaya kütlesinin içi tamamen oyularak çok sayıda oda ve kilise yapılmıştır. Bu kiliselerden büyük olanının duvarları ve tavanlarında kabartma haç ve geometrik şekiller bulunur. Kırkinler’in bir manastır kompleksi olduğu belirtilmektedir.

Duvarları haç işaretleri ile bezenmiş olan bu bölümde tüm odalar birbirine küçük koridorlarla bağlanmıştır.

Tabanda ise irili ufaklı oyulmuş mezar yerleri vardır. Manastırın çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte MÖ 730-843 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır.

Kayadan dışarı çıktığınızda seyir terası olarak gördüğünüz yerde büyük bir sarnıç bulunmaktadır. Sanki dipsiz kuyu gibi görünüyor.

Haftanın 7 günü açık olup, giriş ücretsizdir. Kırkinler’den Frig Vadisi çok güzel görünüyor.

Frig Vadisi ile ilgili diğer videoları You Tube Kanalımızdan izleyebilirsiniz. Kanalımıza abone olmayı unutmayınız.

Peri Bacaları

Hepimizin aklına Peri Bacaları denilince hemen Kapadokya gelir. Ancak Seydiler’i görünce bu kasabanın ikinci bir Kapadokya olduğu anlaşılır. Seydiler Kasabasının çevresindeki vadide çok sayıda irili ufaklı şapkalı-şapkasız peri bacaları bulunur.

Kasabaya girdiğinizde ise peri bacalarına nasıl gidilir derseniz (maalesef bu kasabada diğer Frig Yolu rotalarında gördüğümüz yönlendirme tabelaları yok) size Seyyid Hasan bin Basri Türbesi’nin arkasında diyerek tarif ederler. Peri bacalarına giderken Seyyid Hasan bin Basri Türbesini ziyaret ediyoruz. Kuduz hastalığını tedavi eden Hasan bin Basri ve 5 bilgin arkadaşı, Horasan’dan gelip Seydiler kasabasına yerleşmiş ve burada yaşamıştır.

Afyonkarahisar’ın jeolojik yapısından dolayı, volkanik arazi üzerinde bulunan İscehisar ilçesinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları vardır. Bazıları neredeyse evler ile iç içedir.

Peri bacalarının en yoğun olduğu bölge: İscehisar ilçesinde Seydiler Kasabasından başlayarak İhsaniye İlçesinin Döger kasabasına kadar uzanan Turizm kuşağı yolu ile birbirine bağlanan güzergahtadır.

Frig Yolu Ve Frig vadisi hakkında merak ettiklerinizi Frig Vadisi Gezi Rehberimizde okuyabilirsiniz.