Ege Bölgesi’nin en doğusunda bulunan ilçelerden biri olan İscehisar, Afyonkarahisar-Ankara karayolunun 23. kilometresindedir. Özellikle turizm açısından İscehisar Frig Vadisinde bulunduğundan dolayı her yıl turist akınına uğramaktadır. Frig Yolu Afyonkarahisar rotasının başlangıç yeri İscehisar-Seydiler kasabasındadır. Ayrıca Seydiler kasabasında kuduz hastalığını tedavi eden Hasan bin Basri Türbesi ve Camisi bulunmaktadır.

Seydiler Kasabası’nda bulunan peri bacaları nedeniyle İscehisar İlçesi ülkemizin ikinci Kapadokya’sı olarak kabul edilir.

İlçeye bağlı Kırkinler Kaya Yerleşimleri Afyonkarahisar-Ankara kara yolunun 32.km.’sinde hemen yol kenarındadır ve Seydiler Kasabası’na yakındır. Özellikle bizim gibi Frig Vadisi meraklıları için mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

İscehisar-Seydiler’de gezilecek yerlerin detaylarını Seydiler yazımızda okuyabilirsiniz

Videolar You Tube kanalımızda. kanalımıza abone olmayı unutmayın.

İscehisar’da görülmesi gereken yerler arasında Giresunlular Şehitliği mutlaka olmalı.

Giresunlular Şehitliği

Şehitlik Afyonkarahisar-İscehisar ilçesi yolunun 14 km batısında, Doğanlar köyünde bulunmaktadır.

Giresunlular Şehitliği girişinden yaklaşık 1 km daha ilerliyorsunuz.

Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi sırasında Giresun ve yöresinden gelen gönüllü alayın askerlerinin burada şehit olmasından dolayı “Giresunlular Şehitliği” adını almıştır.  Bir şehrin başka bir şehirde bulunan tek şehitliği Afyonkarahisar’daki Giresunlular Şehitliğidir.

Kurtuluş Savaşı sırasında Giresunluların oluşturduğu 47.ci Alay tarafından ele geçirilen Dedesivrisi’nde (Sivritepe) şehit olan 14 Giresunlu için 1967 yılında Giresunlu Hacı Ahmet Halis Asal tarafından ilk düzenlemesi yapılmış, 1990 yılında ise bugünkü anıt ve mezarların bulunduğu şehitlik haline getirilmiştir.

Arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaşları arasında şehitler bulundukları yere gömülür.

İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Ahmet Halis Asal, 1964 yılında Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yapmaya karar verir.

Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin. Beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın‘ diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal, 1977 yılında öldüğünde, Giresun’dan alınarak arkadaşlarının yanına, şehitliğe 15’inci kişi olarak defnedilir.

Bu vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Giresunlular Şehitliğini ziyaret ettikten sonra Şehitliğin hemen yanındaki Giresun Kültür Evini görmelisiniz.

Giresun Kültür Evi

İscehisar ilçesinin Doğanlar Köyünde bulunan Giresunlular Şehitliğinde şehitlerimizi ziyaret edenlerin daha çok bilgi sahibi olmalarını sağlamak için Giresun Kültür Evi inşa edilmiş.

Giresun Kültür Evi iki kattan oluşuyor. İçeriye girdiğimizde ayağımıza galoşlarımızı giyiyoruz.

Evin birinci katında savaş ile ilgili bilgiler, resimler ve dokümanlar yer almakta.

Üst katta ise daha çok Giresun’da yaşamı yansıtan yerleşim düzeni bulunuyor.

Mutfaktan, oturma alanına kadar her şey burada.