Adana gezilecek yerleri çok fazla olmasına rağmen ilk akla gelen kebapları oluyor. Kebaplara düşkünseniz mutlaka bu şehre gelmeniz gerekir. Ekim 2018’de yapılan Adana Lezzet Festivaline gidelim, hem gezelim hem de kebaplara şöyle bir bakalım. Yemek konusunda tam bir gastronomi şehri olan Adana’da düzenlenen 2. Adana Lezzet Festivali’nin teması “Gelenekselin Gücü Adına!”.
Atladık arabamıza geldik Adana’ya (Yurt içinde genellikle kendi arabamız ile seyahat ediyoruz. Ama araç kiralamak isteyenlere her zaman önerdiğimiz site Rental.cars). Adana’da konaklayacak otel ve değişik kurumların misafirhaneleri var. Biz Çukurova Üniversitesi’nin Balcalı Kampüsündeki Misafirhanede kaldık. (Konaklama için lütfen tıklayınız)
Lezzet Festivali düzenlenen alana sabahın erken saatlerinde daha firmalar hazırlanırken bakalım dedik. Çünkü biliyoruz ki, daha sonra kalabalıktan iğne yere düşmeyecek. Adana Merkez Park‘ta düzenlenen festivalde yok yok. Kebapçılardan, tatlıcılara, konserlerden söyleşilere. Plana baktınız mı rotanız belli oluyor.
Adana’ya gelmişken gezmeden olmaz. Lezzet Festivalinde karnımızı doyururken Adana’nın eşsiz güzellikleriyle de ruhumuzu doyuralım. Adana’da görülmesi gereken o kadar çok yer var ki öyle 2-3 günde gezerim diyenler yanılırlar.
1.Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya Kanyonu, Adana ili Karaisalı ilçesinde Kapıkaya köyünde bulunan kanyon.
Merkezden 40 dakika uzaklıkta muhteşem bir yer. Kapıkaya Kanyonunn girişi kara yoluna köprü ile bağlanmış.
Kanyon içerisinde akan Çatık deresi yöre halkına balıkçılık yapma şansı tanır. Kanyon içerisinde oldukça düzgün yürüme yolu yapılmış. Kanyonun 7.250 metrelik yürüme parkuru çok rahat gezilebilecek şekilde düzenlenmiş. Hatta yürüme parkurunun bir kısmı korkuluklar ile çevrilmiştir.
Kanyona girdiğinizde huzur dolu bir sakinlik ve sessizlik sizinle beraber. Şehrin karmaşa ve yorgunluğunu atmak için bulunmaz bir yer. Hele yanınızda termosta çayınızda varsa değmeyin keyfinize.
2. Varda (Alman) Köprüsü
Varda Köprüsü, Adana ili Karaisalı ilçesi Hacıkırı mahallesi’nde bulunan, yöre halkı tarafından “Koca Köprü” diye anılan köprü.
Gerçekten bir Mühendislik harikası olan bu muhteşem köprüyü görmek için özel bir araçla gidecekler için Karaisalı üzerinden 64 km. uzaklıkta.
Çukurova Ekspres treni ile gelecekler Hacıkırı İstasyonunda inip yürüyerek ulaşabilir.
Köprüyü görecek şekilde yapılan dinlenme yerleri yazın çok eğlenceli olur. Köprünün üzerinden geçen bir de trene rastlasaydık resim karemiz tamam olacaktı. Ama biz rastlayamadık. Belki siz gittiğinizde rastlayabilirsiniz.
Hacıkırı Demiryolu Köprüsü olarak ya da 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman Köprüsü olarak bilinmektedir.
Peki Varda ismi nereden geliyor?. “Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmişler. Çünkü o zamana kadar ülkede böyle yüksek bir köprü görmemişler.
Köprünün yüksekliğini anlamak için kendilerince bir yol bulmuşlar. Paydos saatinde köprünün üstünde birisi aşağıda diğeri duracak. Yukarıdaki bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye. Paydos da planlarını uygulamışlar. Yukarıdaki bir iskele parçasını aşağıya atmış ve saymaya başlamış: 2, 3, 4, 5 …….. ve aşağıdakine ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki “Var daha” demiş. Yukarıda ki saymaya devam etmiş 7, 8, 9, 10, 11……. ve tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki “Var daha” dedik ya demiş. Yukarıdaki sayıyor aşağıdaki “Vardaa”, “vardaa” derken Almanlar durumu görmüşler ve koşmuşlar, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye “Varda” demişler.”
3. Misis Antik Kent
Misis Antik kenti, Ceyhan Nehri kenarında, Adana’nın 27 km doğusunda tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş 7000 yıllık bir kent. Ölümsüzlük Şehri olarak bilinen kentte kazı çalışmaları ile kale surları, stadyum, kervansaray, tiyatro gibi yapılar gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.
Çıkarılan eserlerden örnekler özellikle 4.yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaikleri Misis Mozaik Müzesinde sergilenmektedir. Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesi’nde, 1959 yılından beri faaliyette olan müzeye maalesef çalışma saatlerinin içinde gitmemize rağmen kapalıydı. Hiç bir görevli yoktu. İçini görme şansımız olmadı.
Misis Mozaik Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü yazın 09.00 ile 19.00; kışın 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.
Misis kenti ölümsüzlük şehri olarak bilinir. Neden mi? Lokman Hekimin köprüden elindeki kağıtların uçmasıyla kaybettiği ölümsüzlük efsanesini hatırlayın.
Müzenin içini göremedik, biraz canımız sıkıldı ama kentin çıkışında yer alan kafede Adana sıkması ve özellikle Misis ayranı içmeyi ihmal etmedik. Gerçekten çok lezzetliydi.
4.Yılankale
Yılankale, Ceyhan’a 13 km mesafededir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası’na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Klikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında kale, Şahmaran Kalesi olarak bilinir. Rivayete göre; Şeyh Meram adında bir şahıs, burada yılan üretir ve terbiye edermiş
Gerçekten çok sarp bir tepe üzerine yapılmış olan kaleye belli bir yere kadar merdiven ile gidiyorsunuz. Daha sonra kayalar sizi karşılıyor. Biz biraz geç saatte ulaştığımız için kayaların sonunda olan kalenin içine girmedik. Çünkü vakit çok alacaktı. Oldukça da ıssız bir yer.
5. Ulu Cami
Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, 16. yy.’dan kalma tarihi bir camidir. Ulu Cami, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Cami’nin açılmasına kadar Adana’nın en büyük camisi durumundaydı. Cami deki beyaz zemin üzerine lacivert çini süslemeleri ilgi çekicidir.
6.Ramazanoğulları Medresesi
Ulu Caminin karşısında yer alan Medrese bahçesinde huzur bulacağınız bir yer. Adana Ramazanoğlu Külliyesinin içerisinde yer alan Ramazanoğlu Medresesi 1530 yılında Ramazanoğlu Piri Paşa tarafından yaptırılmış ve 1914’e kadar Medrese olarak hizmet etmiştir.
7. Bebekli Kilise
Adana’daki tek kilisedir. Bebekli Kilise veya Aziz Pavlus Kilisesi, üzerinde Meryem’in tunçtan heykelinin bulunduğu, tahminen 1880-90 yılları arasında yapılan Adana’nın merkezindeki İtalyan katolik kilisesidir.
Adını kilise üzerinde bulunan tunç Meryem Ana heykelinin halk tarafından bebeğe benzetilmesi. Ziyarete açık olan gün ve saatlere dikkat etmek gerekiyor.
8. Atatürk Evi Müzesi (Suphi Paşa Konağı)
Atatürk’ün Adana’da konakladığı yerdir. Tepebağ Konağı ya da Suphi Paşa Konağı olarak bilinir.
Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet etmektedir. Müzede Atatürk’ün Adana Seyahatlarını anlatan fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, Atatürk’ün yatak odası sergilenmektedir.
9. Adana Sinema Müzesi
Sinemaseverlerin yakından takip ettiği “Altın Koza Film Festivali”nin düzenlendiği Adana’da sinema müzesi olduğunu biliyor musunuz?
Müze, 23 Eylül 2011 tarihinde eski bir Adana evinde kurulmuş olup özellikle şehre özgü yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar ile ilgili eserler tanıtılmaktadır.
Atatürk Evi Müzesinden sadece 2 dakika yürüme mesafesinde , Taş Köprüden de yaklaşık 200 m uzaklıktadır. Cadde üzerinde olan Sinema Müzesi sinemaya ilgi duysun duymasın herkesin merakla izleyebileceği bir yer. İçeriye girdiğinizde Adanalı sanatçıların fotoğraflarının yer aldığı duvara baktığınızda Türk Sinemasının bel kemiği Adana dersiniz. İçeride sinema ve Yeşilçam ile ilgili bir çok filmin afişleri bulunuyor. Bazı sanatçılara aaaaa buda Adanalıymış diyorsunuz.
Ama müzede çok özel bir köşe var ki, o da Sinemanın Çirkin Kralı olarak tanınan Yılmaz Güney odası. Birinci katta bulunan odada Yılmaz Güney’in fotoğrafları, film afişleri ve eşyalarını görebilirsiniz. Hatta sanatçının heykeli ile fotoğraf çekinebilirsiniz.
Haftanın her günü saat 08.00-17.00 arası açık olan müzeye giriş ücretsiz.
10. Taş Köprü
Adana denilince “Adana Köprübaşı” diye başlayan türkü gelir aklımıza. İşte türküde bahsedilen Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır.
Nehir kıyılarının düzenlenmesi sırasında iki tarafına da sahiline dolgu yapılması nedeniyle, baş tarafları toprak altında bırakılan köprü kısalmıştır. Dünya’nın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.
11. Sabancı Merkez Cami
Merkez Cami Merkez park ve Taş Köprü’ye oldukça yakın. Yürüme mesafesinde. Altı minaresi ile oldukça görkemli görünen Cami Balkanların ve Orta Doğu’nun en büyük Camisi kabul edilmekte.
12. Saat Kulesi
Saat Kulesi 32 m uzunluğu ile şuanda Türkiye’nin en büyük saat kulesidir. Adana’ya gidince görmek lazım. Hemen Yanındaki Kazancılar Çarşısına da uğrayın. Güzel bir Adana kebabı yiyin.
13. Kazancılar Çarşısı
Bakırcılar ve Kazancılar Çarşısı olarak bilinmekte. Saat Kulesinin hemen yanında. Buraya gelip de görmeniz gereken bir yer. Halı, kilim, keçe ve birçok süs eşyası alabilirsiniz. Yorulunca restoranlara girer güzel bir de Adana kebabı yer şalgam içersiniz.
14. Arıkan Konağı
Tarihi Arıkan Konağı ahşap mimarisi ile dikkat çeken güzel bir konaklama yer. İçerisine girdiğinizde verdiği huzur ile tarihte bir yerlere yolculuğa çıkıyorsunuz. Kahvenizi içip dinlenebileceğiniz bir mekan.
15. Seyhan Baraj Gölü
Seyhan Barajı, eski Adana’nın 15 km yukarısında yapılan toprak dolgu tipi barajdır. Çevresindeki kafelerde kahvenizi yudumlarken günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Araçla gideceklere park yeri sorun olmuyor.
16. Kozan Kalesi ve Battal Gazi Zindanı
Kozan şehir merkezinde bütün ihtişamı ile yer alan Kozan ya da Sis kalesi her yıl binlerce turistin ilgi odağıdır. Adana’ya gelip de görmemek olmaz.
Kozan Kalesinden Anavarza, Karasis ve Andıl Kalelerinin görüldüğü bilinmektedir. Biz buradan Anavarza kalesini göremedik. O zaman gidip kendisini bizzat görelim dedik. Bir sonraki durağımız Anavarza.
Kale içerisindeki Battal Gazi Zindanı görülmeye değer bir nokta.
Kaleye çıkıp da göreceğiniz manzara ise harika.
17. Anavarza Ören yeri
Anavarza, Kozan ilçesinde bulunan antik kenttir. Anavarza’nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer. Adana’dan yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Kentte kazı çalışmaları devam etmektedir.
18. Magarsus Antik Kenti
Adana’ya 49 km uzaklıkta Karataş ilçesinde deniz kenarında yer alan Magarsus antik kentinde kazı çalışmaları devam etmektedir.
19. Karataş Plajı ve Limanı
Magarsus Antik kenti ve tiyatrosunu gördükten sonra kentin hemen yanı başında olan Karataş’ı görmeden olmaz. Eşsiz manzarası, kumsalı ile Dünyanın sayılı yerlerinden olan Karataş’ta bir kahve molası vermek güzel olur.
20.Ayas Antik Kenti
Ayas-Yumurtalık, eski adı Aigea bir liman şehri olarak kurulmuştur. Kente eski Yunancada keçi anlamına gelen Aigea adının verilmesi bir efsaneyle anlatılmaktadır.
Ayas ilçesinde bulunan Eserler, Ayas Kalesi, Kara kale ve Kız (Atlas) Kalesi bulunmaktadır.
21. Gençlik Köprüsü
Seyhan Nehri üzerinde yayalar için yapılmış köprünün her iki yakasındaki dinlenme yerleri ve eşsiz manzarasıyla insana huzur veriyor.
Doğa ile baş başa kalmak istediğinizde, nehir üzerindeki ördekleri izlemeniz, köprü girişinde bulunan kafede dinlenmeniz için yapılmış asma köprü
22. Ramazanoğlu Konağı
Adana tarihi şehir merkezinde Ulucami Külliyesi’nde yer alan konağın Dünyada yapıldığı günden bu yana hala ayakta olan en eski mekanlardan biri olması bakımından önem taşıyor.
Şimdi Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak hizmet vermektedir. Adana tarihinin önemli kısmına tanıklık eden Konak, Ramazanoğlu Beyliği Sarayı’nın ayakta kalan kısmı ve Selamlık bölümü, yani yönetim merkezini oluşturuyor.
23. Belemedik Vadisi
Pozantı ilçe sınırında bulunan Belemedik Vadisi, eşsiz doğa manzarasıyla herkesin dikkatini çekmektedir. Adana’ya yaklaşık 120 km olan bu güzel tabiat alanına otobandan ulaşabilirsiniz.
Yalnız tabelayı gözden kaçırmayın. Burada hala devam eden demir yolunu göreceksiniz.
Burada eşsiz manzaranın dışında göreceğiniz pek fazla bir yer yok. TCDD ‘nin 2014 yılında demir yolcuları adına yaptırdığı küçük bir anıt görebilirsiniz.
Yaban hayatının huzurunu burada fazlasıyla hissedeceksiniz. Yörenin henüz daha bakir olması nedeniyle doğa korunmuş durumda.
Sevgi özsaraç
Hayranım size güzel dostlarım.Hayallerinizi gerçekleştirirken, çok kişiye de liderlik yapmış oluyorsunuz.Gördüğünüz yerler yüreğiniz gibi çok güzel.Resimleriniz harika.Sizi çok seviyorum.