Zeugma Antik Kenti ya da diğer adıyla Belkıs Antik Kenti, Gaziantep-Nizip İlçesi’ne yaklaşık 10 km, Gaziantep şehir merkezine ise 50 km uzaklıkta Birecik Baraj Gölü’nün kıyısında tepeler üzerine kurulmuştur.

Fotoğraf: www.kulturportali. gov.tr

Antik kentin büyük kısmı, yapımı 2000’de tamamlanan Birecik Barajı suları altında kalmıştır. Yıllar önce geldiğimiz Zeugma Antik Kentini bir kez daha görmek üzere yoldayız.

Zeugma Antik Kentine geldiğimizde arabamızı park ediyoruz. Veeee tabi ki olmazsa olmaz Zeugma Yazısı önünde bir fotoğraf alıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Zeugma Antik Kentine giriş ücretli. Ancak müze kartınız varsa, öğretmen veya öğrenci iseniz ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müze kartlarımızı gösterip antik kente doğru gidiyoruz.

Yaklaşık 800 m yürüdükten sonra Zeugma yamaç evlerinden ikisini (Danae ve Dionysos) içine alan, dış hava koşullarından korumak için yapılmış olan binaya doğru çıkıyoruz. Yıllar önce geldiğimizde parke taşlar, açıklayıcı çok fazla tabelalar yoktu.

Büyük İskender’in generallerinden,  Seleukos Krallığının kurucusu I. Seleukos Nikator MÖ 300 yıllarında Fırat Nehrinin iki yakasında karşılıklı olarak kendisi için Selevkeia Euphrates ve Pers asıllı karısı Apama için de Apama’nın adına iki kent kurmuş ve bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’de Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir.

Medeniyetlerin buluştuğu, bereketli topraklarda yer alan Zeugma doğu ve batı kültürlerinin kaynaştığı sentez bir kenttir.

Zeugma doğudan batıya ve kuzeyden güneye geçen antik kervan ve ticaret yolları üzerinde yer aldığından önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Ticaret sebebiyle kısa zamanda 80 bin nüfusa ulaşan Zeugma’da Fırat manzaralı yamaçlara villalar inşa edilir ve kent dünyanın en büyük kentlerinden biri olur.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Roma Dönemi’nde altın çağını yaşayan kentin MS 256 yılından sonra gösteriş ve ihtişamım kalmamıştır. Sasani Kralı I.Şapur bu tarihlerde Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Üstüne bir de deprem olunca Zeugma Kenti binlerce yıl sürecek bir uykuya dalıyor. Kent, Türklerin bölgeye gelişinden sonra Belkıs Harabeleri adını alıyor. Zeugma, Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiştir.

Özellikle Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda çıkarılan, yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği Çingene Kızı Mozaiği ile kazılarda ortaya çıkartılan, toplamda 2500 m2 alan kaplayan ünlü mozaikler günümüzde Gaziantep-Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Hatta Çingene Kızı Mozaiği Zeugma Antik kenti ile özdeştir denilebilir.

Çingene Kızı mozaiğinin öyküsünü Zeugma Mozaik Müzesi yazımızda detaylı olarak anlattık. Gaziantep- Zeugma Mozaik Müzesi detayları burada.

Zeugma Antik Kenti ziyaret saatleri, Nisan-Ekim aylarında 08.00- 19.00; Kasım-Mart ayları döneminde ise 08.00- 17.00

Zeugma’yı gezerken sanal olarak zaman yolculuğu yapmak isterseniz panolardaki QR kodlarını telefonunuza okutmanız yeterli. Bunun için gerekli olan telefonunuzda You Tube uygulamasının yüklü olması.

Zeugma Antik kentine nasıl gidilir?

Zeugma Antik Kenti’ne gitmek isteyenler şehir merkezinden Zeugma Antik Kenti’ne giden 202, 510, 690 numaralı otobüslere binebilir. Aracınız ile gelirseniz tabelalar zaten yol gösterici.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.