Nagazaki limanına sisli ve soğuk bir günde ulaştık. Grubumuzla birlikte Nagazaki Barış Parkına gidiyoruz.

Nagazaki Barış Parkı (Nagasaki Peace Park)

1955 yılında patlamanın yakınında kurulan park Barış heykeli maalesef restorasyon halinde fakat büyük bir resim ile gösteriliyor. Heykelin duruşunun ifadeleri ise; sağ eli nükleer silah tehdidini işaret ederken uzatılmış sol eli barışı tasvir ediyor. Kapalı gözler bomba kurbanları için dua sunarken katlanmış sağ bacak ve uzatılmış sol bacak ise dünya insanlarını ayağa kalkma ve kurtarma anlamına geliyormuş.

Barış heykelinin iki tarafında yüzlerce origamik olarak katlanmış ve birbirine eklenmiş kuş dizileri görüyorsunuz

Hikaye acı ve hüzün verici. Hiroşima’ya atılan atom bombasının uzun süreli etkilerine maruz kalarak kan kanserine yakalanan küçük Sadako’nun hikayesi. 
Annesi Sadako’yu eğer origami yöntemi ile küçük kağıtlardan 1000 adet kuş yapabilirse iyileşeceğine inandırmış. Buna inanan Sadako, yüzlerce kuş yapmış. Ancak 945. kuşu yaparken ölmüş. 

Sadako’nun bu çabası desteklenmiş ve hala tüm Japonya’dan ve hatta dünyadan, özellikle 6 Ağustos’da olmak üzere, origamik katlanan kuşlar buraya gönderilmeye devam ediyormuş.

Parkın güney tarafında Barış Çeşmesi var. Çeşme su ararken ölen atom bombası kurbanlarına dua olarak 1969 da yapılmış. Siyah taşta ise Su yüzeyinde yağlı bir şey vardı, ama suyu o kadar çok istedim ki olduğu gibi içtim sözleri oyulmuştur

1978’de parkın her iki tarafına bir “Barış Sembolleri Bölgesi” kuruldu. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden anıt bağışları geldi. 

1991 yılında Türkiye’den “Infinity” gönderildi. Bir arada el ele tutuşmuş kadın ve erkek figürü tüm insanlar arasındaki barışı simgeliyor.

Bombanın tam olarak patladığı yer. Anıtın hemen yanında yer alan plakette bombalama sonucu ölenlerin sayısı var. Bu sayı her yıl artarak değişiyormuş. Bu bölgeye çocuklar ve gençlerden oluşan gruplar geçmişi öğrenmek için okul gezileri kapsamında getiriliyormuş. Biz de böyle bir okul gezisi grubuna rastladık.

Urakami Katedrali

Atom bombası patlaması sonucu tahrip edilmiş katedral. Urakami Katedrali Hypocenter’in yanında 500 m kuzeydoğusunda bulunuyor. Sadece duvar kalıntıları kalmış.

Barış Anıtı

Bu anıt bombalamanın dehşetini anlatıyor. Mağdurların ruhların dinlenmesi için dua ediyor, annesinin kucağında uyuyan çocuk şeklinde ifade diliyor. Atom bombası atılmasının 50.yılı anısına yapılmış bir anıt. Burada okulda eğitim alan bir Türk genci ve kız arkadaşı ile karşılaştık ve mutlu olduk.

Shotokuji Temple

Hypocenter’ın güney güneydoğusundaki Shotokuji tapınağından bombalama sonucu kalan iki fener. Tapınak 1626 yılında inşa edilmiş.

Nagazaki Alev Anıtı

Nagazaki Şehri tarafından 1983 yılında Yunanistan’dan alınan Alev Anıtı, Nagazaki’nin nükleer yıkımı tecrübe eden dünyadaki son şehir olacağı, nükleer savaşın bir daha asla sürdürülmeyeceği ve daha fazla bir şey olmayacağına dair verdiği sözü sembolize etmek için yanıyor

Nagazaki Atom Bombası Müzesi (Nagazaki Atom Bomb Museum)

Nagazaki Barış Parkındaki müze Nagazaki’nin bombalanması, bombalama sonucu oluşan tahribatı, günlük yaşamı, nükleer silahların tarihini gösteren fotoğraflar var. Bunların yanı sıra bombanın şehre düştüğü tam zamanı gösteren 11.02’de duran duvar saat sergileniyor.

Müzede tarihler yazılı kısımdan dönerek çıktığınızda yine birbirine eklenmiş binlerce kuşu görüyorsunuz.

Patlama öncesi Nagazaki, patlamayı gösteren sunumlar ve Keiho Ortaokulunun su tankı kalıntısı, Urakami Katedralinin kalıntılarını görüyorsunuz

Fat Man kod adıyla nitelendirilen atom bombasını modeli ile karşılaşıyorsunuz. Bombanın detaylı bir kesitini, gücünü gösteren bilgileri izledikten sonra bomba atılmasından sonra meydana gelen zararların sergilendiği bölüme geçiyorsunuz.

Bu bölümde zarar gören ağaçlardan lastiklere, elektrik tellerline, erimiş camlara, bardakları, yırtılmış elbiseleri, asker üniformalarını ve daha birçok objeyi görüyorsunuz. Ayrıca zararın insanlar üzerinde yapmış olduğu etkiler çok açıkça fotoğraflarla sergileniyor.

Müzede Dr. Takashi Nagai için bir bölüm ayrılmış.

Dr. Nagai Nagazaki atom bombası sırasında radyolog olarak görev yapan ve kendisi de 1951 yılında lösemiden ölmüş. Dr. Nagai bombalama sonunda kendisini hastaları tedaviye adayan, bu konuda kitap yazan önemli bir kişi.

Müzenin son bölümünde modern nukleer silahların gelişimi, depolanması ve karşılaştırılması gösterilmekte.

Çıkıştaki kuşlardan yazılmış “No War-Savaşa Hayır”, “Peace- Barış” yazıları oldukça etkileyici.

Glover Garden (Glover Bahçesi)

Bahçe Japonya’nın gelişimine özellikle gemi inşası, kömür madenciliği ve birçok alanda katkıda bulunan Thomas Blake Glover için yaptırılmış.

Bahçeye girerken biletinizi alıyorsunuz ve bahçe o kadar büyük ki eve ulaşırken zaman zaman merdivenlerden zaman zaman da yürüyen banttan giderek ulaşabilirsiniz.

Ev iki katlı. Alt katta Thomas Glover’in Japonya’nın kalkınması için yaptığı girişimler hakkında bilgi verilirken üst katta gemi modelleri sergilenmekte. Özellikle havuzdaki balıklar ve bakımlı bahçedeki çiçekler huzur verici

Ev ve çevresi Puccini’nin operasını hatırlattığı için “Madame Butterfly House”olarak da bilinir.  Koi balıklarının olduğu havuzu geçerken gösteri için gelmiş hanımlarla fotoğraf çekildik.

Evden aşağıya inerken biraz dinlenme zamanı ve güzel manzarayı seyretmeli. Arkada gemimiz Westerdam görülmekte.

Evden ayrılırken bahçede su akan bir duvar görüyorsunuz.

Waterfall olarak isimlendirilen duvarda Y şeklindeki taşlar çapayı, U şeklindeki taşlar limanı topluca Nagazaki Limanının girişini sembolize etmektedir. Halka açık bir bahçe.

Glover Garden’den çıktığımızda yolda kitap müzesi vardı. Girmedik

Ayrıca kekleri çok meşhur olan bir dükkana da fazla kapılmadan yola devam ettik.

Hamamachi Alışveriş Merkezi (Hamamachi Shopping Center)

Restoran ve çok değişik mağazaların bulunduğu kapalı bir çarşı. Yeni yıl kutlamaları nedeniyle oldukça renkli bir görüntüsü vardı.

Megane-bashi (Spectacles Bridge) Gözlük köprü

Çift kemerli Megane-bashi veya Spectacles Bridge‘dir, Biz kısaca gözlük köprü olarak adlandırdık. Çünkü bu kemerlerin sudaki yansıması bir çift gözlük gibi görünüyor. Biz yansımayı tam alamadık ama. Köprü 1634 yılında inşa edilmiş ve Japonya’nın en eski taş köprüsü. Vaktiniz varsa inanışa göre köprünün yakınında kalp şeklinde bir taş bulmayı deneyin ve sonsuz sevgi için bir dilek dileyin. Köprü kutlamalar nedeniyle sarı fenerle donatılmıştı.

Gemiye döndüğümüzde çok güzel alışveriş standı kurulmuştu. Eeee ablam hemen kimono denemesi yaptı. Biraz pahalı olduğu için sadece denemekle kaldı.