Busan Limanına günün ilk ışıkları ile birlikte yaklaşıyoruz. Busan’da bizi karşılayan animatörler ile fotoğraf çekimi sonrası shuttle ile merkeze gidiyoruz. Bugün kendimiz gezeceğiz. Planımız öncelikle Türk Şehitliğinin de yer aldığı Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığına gitmek. Busan’da toplu taşımacılık özellikle metro oldukça gelişmiş. Biz hop on-hop off ile hareket edeceğiz. Kişi başı 15.000 won ödeyip biletlerimizi aldık. Daha doğrusu bileğimize bileklik şeklinde taktılar. Vaktimiz ne kadar yeterse hatlar arasında değişim yapacağız.

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı (United Nations Memorial Cemetery)

Bizim için oldukça önemli olan bu yer, Kore Savaşı sırasında kaybedenler için Birleşmiş Milletler güçleri tarafından kuruldu.  Yaklaşık 15.000 askerimizden 1005 i savaşta şehit oldu. Bu Anıt Mezarlığa 462 şehidimiz defnedilmiş. Kore savaşı 1950-1953 yılları arasında oluyor ve 16 ülkenin vatandaşı bu topraklarda can veriyor. Bu savaşta 721 askerimiz şehit oluyor. Şehitliğe girerken hangi ülkeden olduğumuzu sordular. Türkiye’den geldiğimiz öğrenince bizim şehitliğin bulunduğu yere yönlendirdiler.

İnsan daha girerken hüzünleniyor. Bu topraklarda savaşan gazi olan ya da şehit düşen binlerce askerimiz aklınıza geliyor. Girişte yer alan Tören salonu binasında Kore savaşı hakkında bilgi alabileceğiniz sunum yapılmakta.

Şehitliği dolaşıyoruz.

Türk Şehitliğine geldik. İnsan hüzünlenmeden edemiyor.

Şehitlikte anma duvarında tüm ülkelerden gelerek şehit düşen 40.896 askerin isimleri yazılmış.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Bayan Gül’ün 16 Haziran 2010 tarihinde yaptıkları ziyaretin anısına dikilmiş ağacı ve Savaşta hangi ülke ne kadar şehit vermiş görebilirsiniz.

Birleşmiş Milletler anıtının ön kısmında anıtın Korece adı ve barış güvercinleri yontulmuştur. İsimsiz asker yolundan yürüyebilirsiniz. Şehitlikteki müzede savaş ile ilgili dokümanları görebilirsiniz. Gözlerimiz dolarak dolaştığımız şehitlikte giriş ücretsiz. Broşürler her dilden hazırlanmış. Türkçe broşür alarak bilgileri detaylı şekilde okuyabilirsiniz.

Busan Müzesi (Busan Museum)

Bir sonraki durağımız Busan Müzesi. Müze 1978 yılında açılmış. Bahçesinde değişik heykeller yer almakta.

Müze içerisinde bir çok eser sergilenmekte. Çok hızlı dolaşıp hop on-hop of saatine yetişmemiz lazım.

Bir köşesi de 2019 domuz yılı için süslenmiş. Müzeyi ziyarete gelen küçük misafirlerle fotoğraf çektirip müzeden ayrıldık.

Busan müzesinin karşısındaki kavşakta Birleşmiş Milletler anıtı yer almakta.

Gwangalli Beach

Gwangandaegyo Bridge veya Elmas köprüsünü ve kumsalı şehir turunda görüyoruz. Köprü şehrin ikinci büyük köprüsü.  

Haeundae Beach

Güney Kore’nin en güzel plajlarından bir olarak kabul edilir. Plaj ve çevresi özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaz aylarında kalabalık olup maalesef henüz sezon açılmadığı için oldukça tenhaydı. Birçok kültürel etkinliğin yapıldığı plajda özellikle Kore için popüler olan Yeniyıl güneş doğuşunu görmek için ideal yerlerden birisi.

Sealife Akvaryum

Sea Life akvaryumu hemen kumsalın yanında. Okyanusun derinliklerinde ki yaşamı tanımak için çok güzel bir fırsat. Köpek balıklarından deniz kaplumbağalarına, deniz yıldızlarından, deniz atlarına, vatozlara kadar akla gelebilecek deniz canlıları burada. Gezmek için 1-2 saatiniz olması gerek. Sadece giriş bölümünü gördük ve ayrılmak zorunda kaldık.

Barış Parkı- Peace Park

Barış Parkı hemen Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığının karşısı. 2005 yılında açılmış olup yürüyüş parkurları ve dinlenme alanları ile halka açık bir park.

Jagalchi Fish Market

Balık pazarı olup aklınıza gelebilecek veya gelmeyecek türden deniz canlılarını burada görmek mümkün.

Busan gezimizi hop on-hop off ile shuttle servisine bineceğimiz yere gelene kadar şehir turu yaparak bitiriyoruz. Gemiye dönüş saati geldi. Aslında daha Busan’da görülecek birçok yer aklımızda kaldı. Şehir turu yaparken Shinsegae’de gezmek ve alışveriş yapmak, Cinema Center’in içini görmek, Sealife Akvaryumda deniz canlılarını izlemek ve daha birçok şey belki başka bir zaman bir kara turuna dedik.