Igreja do Cormo (Cormo Kilisesi)

Faro’da ilk gittiğimiz yer kemikler şapeli. Kemikler Şapeli ya da kemiklerin topluca saklandığı yerler Dünya’da bazı bölgelerde var. Bu gezimizde iki tanesini görme şansımız olacak. Kemikler şapeli Igreja do Cormo (Cormo Kilisesi) içinde. Belki de bu kiliseyi çok özel yapan yer burası. Kilise ikiz kuleleri ile dikkat çekmekte. Çok düşük bir giriş ücreti ödeyip kiliseden içeri giriyorsunuz. Kilisenin içi yaldızlı ve çok süslü.

Tabelayı takip ederek Kemikler Şapeli (Capelo dos Ossos)’ ne geçiyorsunuz. Bu kiliseye gelince de burayı mutlaka görmek gerekir. Ancak bazılarına ürkütücü gelebilir, bize arkadaşımızın söylediği bir söz çok ilginç geldi. Sizlerle de paylaşalım. “Kendinizi sanki bir mezarın içine girmiş gibi hissedip ürkmediniz mi?” Bu açıdan hiç düşünmemiştik. Ancak gerçekten inanılmaz bir yer

Her taraf kafatası kemikleri ile dolu. 1000den fazla kemik olduğu söyleniyor. Kemikler öyle muntazam şekilde dizayn edilmiş ki şaşırmamak elde değil. Hatta burası Dünya’daki diğer kemik şapellerinin en küçüğü. Burası böyle ise diğerleri nasıl acaba diye düşünüyoruz.  

Kilise hafta içi her gün saat 09.00-13.00/15.00-17.00 (kışın)/15.00-18.00 (yazın) ziyaretçilere açık. Cumartesi günü 09.00-13.00 arası, Pazar günü 09.00 dan itibaren açık.

Faro Jewish Heritage Centre (Yahudi Mezarlığı)

Kemikler Şapelinden sonra Faro Jewish Heritage Centre (Yahudi Mezarlığına) gittik.Yahudi mezarlığına girmek için otoparkın içinden geçmeniz gerekiyor. Faro 1497’de bir grup Yahudiye ev sahipliği yaptı. Bir çoğu burada yaşamaya devam etti.

Faro’nun Yahudi Mezarlığı’nda 107 mezar var. 1838-1932 arasında hizmet vermiştir. Mezarlık, Portekiz Tarihi Anıtlar Kayıt Merkezi listesine dahil edilmiştir. Mezar taşları yerine yerde levhalar bulunmaktadır.

1984 yılında Lizbonlu Isaac Bitton, Faro mezarlığının restorasyon fonu kurdu. Mezarlığın içinde bir müzesi bulunmaktadır.

1487’de Samuel Gacon tarafından basılan ilk yazılı Tevrat bulunmaktadır: İbranice’deki Pentateuch baskısı. Faro’daki kopyası olup kitabın orijinali British Library’de korunmaktadır.

Faro Katedrali (Se Katedral de Faro-Igreja de Se)

Faro’da Old Town (eski şehir) içinde bulunan Faro Katedrali (Se Katedral de Faro veya Igreja de Se), eski Roma tapınağı ve Müslüman camii ile aynı yerde bulunuyor.

Uygun bir giriş ücreti ödüyorsunuz. Katedral, müze ve çan kulesi bu ücrete dahil. Katedralin içi çok gösterişli. Değişik tablolar bulunmakta. İçinde küçük şapeller var. Burada da çok küçük bir kemik şapeli var. Eğer Cormo Kilisesinde ki ya da Evora’daki Kemikler Şapelini ya da gördüyseniz buna gerek duymayabilirsiniz. Bizim yaptığımız gibi.

Özellikle Katedralin üst katındaki barok boru organı (belki kilise orgu denilebilir) görülmeye değer. Çin motifleri ile boyanmış ve hala çalışır durumdaymış

Katedralin üst katındaki müzede değişik eserler var.

Katedralin dik merdivenlerinden çan kulesine çıkarak Faro’nun eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz

Katedral Şubat-Kasım aylarında, Pazartesi-Cuma: 10.00-18.30; Cumartesi 9.30-13.00; Aralık ve Ocak aylarında Pazartesi-Cuma: 10.00-18.00; Cumartesi 9.30-13.00 açık.   

Old Town (Eski Şehir)

Gittiğimiz her ülkenin hemen hemen her şehrinde veya çoğunluğunda eski şehir ya da Old Town bulunmakta Bazen ülkeye göre isim değiştirmekte. Örneğin Fas’ta Old Medina adını almakta. Eski şehir tarihin derinliklerini yansıtan, zamanın kalıntılarının günümüze geldiği ve tarihe ışık tutan, yeni şehir ya da daha modern şehir ise popüler olan günümüz mekanları.

Eski Şehire girerken hemen surların yanında gördüğümüz bu yazıtlar tarihi anlatmakta.

Eski şehre geldiğinizde eğer arabalı iseniz arabanızı dışarıda park edin. İçeriye çok dar bir kapıdan girebilirsiniz ama yürüyerek eski şehri keşfetmek çok daha güzel olur.

İçeriye girdiğiniz zaman ise sizi Portekiz Kralı ve Algarve unvanını kullanan ilk kişi olan D’Afonso III yani Portekiz Kralının anıtı karşılamakta.

Arnavut kaldırımlı sokakların arasında yürürken şirin kafelerde dinlenebilir ya da sokak aralarında kaybolmayı seçebilirsiniz,

Faro Katedralini ziyaret edebilir, Faro’nun güzelliklerini görmek için kurulmuş tekne turu standlarından bilgiler alabilirsiniz.

Alameda Bahçeleri (Jardim Alameda)

Dinlenme zamanı. Jardım Alameda’ya geldik. Hem dinleneceğiz. hem de bugün yemeğimiz açık havada yiyeceğiz.

Güzel bir bahçe. Özellikle tavus kuşlarının ve başka hayvanların serbestçe dolaştığı bir mekan.

Bahçe içinde küçük bir göl, kafe ve spor yapabileceğiniz alanlar var. Yazın 07.30-20.00/Kışın 07.30-18.00 arası açık.

Dinlendikten sonra Faro’ya çok yakın olan TAVİRA”ya gidiyoruz.

Tavira, Faro’nun yaklaşık 30 km doğusunda ve İspanyol sınırının 25 km batısında yer alan oldukça sakin, sessiz huzur dolu bir yer. Tavira oldukça yavaş akan ve biraz da çamurlu olan Gilao nehri boyunca uzanır.

Çılgın gece hayatından uzak, güzel plajları şehrin merkezine sadece feribot uzaklığında olan büyüleyici bir şehir

Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşıp alışveriş yapabileceğiniz C.M markette gezinebilirsiniz. Praça da Republica’da yer alan C.M 1887 yılında kurulmuş güzel bir yer.

Nehir kenarında otururken dondurmalı dinlenme harika. Dondurma için özellikle Muxa Gata’yı tavsiye edebiliriz.

Bugün Lagos’a gitmeyi planladık. Ama önce Faro’dan 20 dakika uzaklıktaki Estoi Sarayına gideceğiz.

Estoi Sarayı (Palacio da Estoi)

Estoi Sarayı Faro merkezden yaklaşık 20dakika uzaklıktadır. Toplu taşıma araçları ile de ulaşabilirsiniz. On sekizinci yüzyılda inşa edilen saray, kraliyet mahkemesinin bir üyesi olan Francisco Jose Carvalhal e Vasconcelos’ın ikametgahıydı.

Sarayın üst kısmı, farklı seviyelerde düzenlenmiş bahçelerden oluşmaktadır. Sarayın dışında şapel ve açık yüzme havuzu bulunmaktadır.

Şimdi lüks bir otele dönüştürülmüştür. Ancak otele girdiğinizde saraya girmiş hissini duyabiliyorsunuz. Resepsiyonda görevli kişiler odaların ise sade klasik otel odası olduğunu söylediler.

Dünyanın basit ama lüks otellerinden birisi.

Otel iki kişi için gecelik 80-100€ arasında değişmekte. Otelde kalmasanız bile oteli gezmek ücretsizdir. Tavan süslemeleri harika.

Otel olduğu için her zaman açık. Kafede bir şeyler içerek bahçenin güzelliğini seyredebilirsiniz. Kafedeki fiyatlar sanıldığı kadar pahalı değil.