Batı Avrupa’nın en eski şehri kabul edilen Cadiz MÖ 206 yıllarında Gades adıyla liman olarak kullanılmış. Cadiz denizcilik için önemli bir kent olmuştur. Kristof Kolomb’un seferlerini başlattığı şehirdir. 3000 yıldan fazla geçmişi olan Cadiz özellikle 18.yy’da önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş.

Tarifa’dan yola çıktık ve Cadiz’e tarihsel önemi olan bir köprüden geçerek gidiyoruz.Puenta de la Constitucion de 1812 1812 Bridge Anayasası olarak da bilinen, La Pepa Köprüsü (El Puente de la Constitución de 1812) Cadiz Körfezi’nde, Cadiz’i  Puerto Real ile bağlayan bir köprü.

Katedral Meydanı (Plaza de la Cathedral) Cadiz’in belki de en hareketli meydanı burası. Cadiz Katedrali‘ne ve Santiago Kilisesi’nin (Hemen arkamda görünen) bulunduğu meydan. Hem tarihi binalar hem de kafe ve restoranlar, hepsi bir arada. Santiago Kilisesi (Iglesia de Santiago) 17.yy’da inşa edilmiş. Tek kuleye sahip.

Cathedral de Cadiz Şehrin merkezinde 1722-1838 arasında inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir. Sarı yuvarlak kubbesi ilgi çekicidir.

İçi çok farklı değil ama çan kulesine dik bir tırmanış ile çıkarsanız güzel manzaraları seyredebilirsiniz. Ancak her 15 dakikada çanların çaldığını unutmayın. Katedral aynı zamanda Amerika’dan gelen altınlarla finanse edildiği için Amerikan Katedrali olarak da bilinmekte.  

Theatrum Balbi Roma tiyatrosu. Kalıntılar 1980 yılında keşfedilmiş. Büyük olasılıkla M.Ö. 1. yy’da inşa edilmiş ve Roma imparatorluğunun en büyük yapılarından biri. Tiyatro kalıntılarına tünelden geçip giriyorsunuz.

Tiyatro 4. yy’da terk edilmiş. Tiyatronun içinde bazı eserler cam bölmeler altında sergileniyor.

İlginç şekilde giriş ücretsiz. Katedrale bile girerken ücret ödeyip burasının ücretsiz olmasına doğrusu şaşırdık.

Müzenin yanında hediyelik alabileceğiniz Museum Store dükkanı bulunuyor. Güzel ve uygun fiyatlı hediyelikleri inceleyip Cadiz’in mahallelerinden ve dar sokaklarından geçiyor kafelerin bulunduğu başka bir alana geliyoruz.

İşte Cadiz’in en ilginç sokağına geldik.

Cadiz tarihinin en dar sokağı Duende sokağı  ve hüzün dolu hikayesi

Duende sokağı (El Callejon del Duende) Roma tiyatrosunun yakınında bir çıkmaz sokak. Herkesin önünden geçtiği ve dilek tuttuğu bir sokak. Genişliği 1 m kadar ve Cadiz tarihinin en dar sokağı olarak bilinir. Genişliği Santa Cruz’daki öpücük sokağı kadar. Tabi bir de efsanesi var. Bölgede yaşayan genç bir Cadiz kızı ve Fransızların Cadiz’i devraldığı ve 1812 Ağustos’unda, Yarımada Savaşları sırasında tanıştığı yakışıklı bir Fransız Kaptan kahramanlarımız ve aralarındaki imkansız aşk. Aşklarını bu sokakta yaşayan aşıklar için üzücü son. Cadiz halkı tarafından öldürülen gençlerin aşklarının hatırlatıcısı işte bu sokak.

Estatua de Simon Bolivar Cadiz’de İspanyol-Amerikan bağımsızlığı için savaşan Simon Bolivar’ın binicilik heykeli Simon Bolivar kavşağında Santa Catalina Kalesi yakınında bulunuyor. 1974’te Venezuela Hükümeti armağan etmiş.

Cadiz’in denizinin havasını koklayarak dolaşıyor ve Algeciras’a geri dönüyoruz.