Granada’da gezilecek yerleri araştırırken Padul Kasabasında ki Mamut Rotası dikkatimizi çekti. Mamut Rotası (Mammoth Route) olarak adlandırılan bu güzergahı merak ettik. Bugün Padul’a Mamut Rotasını görmeye gidiyoruz.

Padul Granada’ya bağlı 15 km uzaklıkta ki küçük bir kasaba. Nüfusu yaklaşık 9000 kişi. Deniz seviyesinden yüksekliği 744 m olan küçük şirin bir yerleşim yeri.

Padul’a geldiğinizde sizi kocaman bir mamut heykeli karşılıyor. Hemen arabamızı durdurup fotoğraf çektik.

Mamut Rotası tam olarak Padul kasabasında değil.

Padul’u geçtikten sonra Laguna çevresinde yer almakta. Peki neden bu isim verilmiş, adı nereden geliyor derseniz mamut bu bölgede ortaya çıktığı için bu tarih öncesi hayvan kasabanın sanki tanıtım aracı haline gelmiş. Pek çok kişi burayı Mamut Villa ya da Villa del Mamut olarak tanımaktadır.

Mamut Rotasına ulaşmak için iki yönden giriş yapabilirsiniz. Rotaya isterseniz Padul Belediye Sarayının yanında bulunan İstasyon Bahçelerinden ya da Padul Kasabasını 1km geçip yolda Parque Natural tabelasını görene kadar ilerlersiniz

Biraz daha ilerleyerek Ruta del Mamut-El Aguadero tabelasını gördüğünüzde giriş noktasına geldiniz demektir. Aslında Mamut Rotası yaklaşık 8 km lik dairesel olarak gerçekleştirilen ekolojik bir gezidir.

Padul Sulak Alanı yaklaşık 300 hektarlık bir alana sahip.  Çoğu ekilebilir arazilerde, su altında kalan ve göl bitki örtüsüyle kaplanan yaklaşık 60 hektar alanı işgal etmekte. Bu alan Sierra Nevada Ulusal Parkı tarafından korunan Doğa Koruma Alanı ve Kuşlar İçin Özel Koruma Alanı olarak kabul edilmiş.

Parka girdiğiniz zaman patika yollar yürümeyi kolaylaştırmak için tahtalar ile kaplanmış. Dolayısıyla engelli kişilerin de rahatlıkla gezebilecekleri şekilde düzenlenmiş.

Parkta sizi nereye gitmeniz gerektiğini gösteren yönlendirici işaret levhaları bulunmakta.

Park hem fauna hem de flora açısından çok zengin. Rota da köprülerden geçiyorsunuz.

Değişik gözlem noktalarından çevreyi seyredebilirsiniz.

Yemyeşil bitki örtüsü, bazı memeliler, amfibiler ve hem yerleşik hem de göçmen olan 158’den fazla kuş türü için bir buluşma noktasıdır.

Mamut Rotasında ilerlerken pek çok dinlenme alanı ve sulak alan görüyoruz

Buradaki asırlık incir ağacı belki de bu parkın ve bu rotanın en ilgi çekici köşesi. Asırlık incir ağacı ile ilgili efsaneye göre bu ağacın dallarına, köklerine dokunduğunuzda bir dileğiniz yerine geliyor. Ama tek bir şart var. “Doğaya saygılı olmak”. Efsaneye göre incir ağacının olduğu yerde periler yaşarmış. Burası lagünün bitkileri ile suları arasında bir sınır olarak kabul ediliyor.

Mamut rotasının dahil olduğu lagunada kuşların, bitkilerin, ağaçların arasından yürürken, yazın sıcağını bile hissetmezken ne kadar huzurlu ve sakin bir ortam olduğunu düşünüyoruz. Etrafta bir tane bile çöp hatta küçük bir atık bile görmemek insanı şaşırtıyor. Herkesin bu kadar duyarlı olması gerçekten özenilecek bir olay.

Mamut Rotasında ilerlerken sanatçı Jose Vera Ruiz tarafından yapılan mamut ve kılıç dişli bir kaplanın heykelleri ile karşılaşıyoruz. Gergedan heykeli ise henüz yapım aşamasında. Heykeller Mamut Müzesinin önünde yer almakta.

Müze maalesef kapalı olduğu için gezemedik. Mamut rotasında bize eşlik eden İspanyol gençlerle vedalaşıp parktan ayrıldık. 

Parktan ayrılırken burayı mutlaka doğa severlerin, çevrecilerin, biyolog, fauna ve flora ile ilgili kişilerin görmesi gereken bir doğa harikası olduğunu düşündük ve kendimize sorduk

Tarih öncesi bir hayvanın (Mamut) sadece burada göründüğü için oluşturulan Mamut Rotası………..