Andorra’dan İspanya’ya geri dönüyoruz. Zaragoza üzerinden Madrid’e geçeceğiz. Yaklaşık 4 saatlik yolumuz var. Zaragoza’da ünlü El Palacio Ilustrado- Aljaferia Sarayı‘nı göreceğiz. Zaragoza’nın kalbinde bir Arap sarayı ya da Granada’da Al Hambra Sarayını gördüyseniz küçük bir modeli diyebilirsiniz. Dış mimarisi oldukça gösterişli.

Kale etrafında ki hendek  dikkat çekici. Kemerli bir köprüden içeriye giriyorsunuz.

11. yüzyılın ikinci yarısında Al-Andalus’un Zaragoza Taifa’sında inşa edilmiş Orta çağ İslami sarayıdır.

Kindah hanedanından Banu Tujibi’nin sonra Ebu Jaffar Al-Muktedir döneminde Banu Hud hanedanının ikametgahı olarak kullanılmış.

İçerisi ise daha ilgi çekici. Süslü tavanları, portakal ağaçları, kapıların oymaları ve saray içerisindeki kemerler size bir anda Al Hambra’yı düşündürüyor.

Sarayın içerisinde değişik ressamların yaptığı resimleri görebilirsiniz. Saraya giriş ücretli.

Biliyorsunuz İspanya ünlü ressamların olduğu bir ülke. Salvador Dali, Pablo Picasso ve işte şimdi de Goya. Haydi Goya müzesine gidelim. Saat bir hayli ilerledi. Bakalım açık mı? Evet şansımıza açık hemen gezmeye başlıyoruz.

Museo Goya ya da Museo Camon Aznar, Müze koleksiyonunda 1000’den fazla eser bulunmaktadır. 1979 yılında, koleksiyona önemli katkıda bulunan koleksiyoner  Camon Aznar’dan müze Museo Camon Aznar adıyla açılmış.

Koleksiyon Goya’dan önce sanat, Goya’nın eserleri ve Goya’dan sonra sanat şeklinde. Resim bölümlerinde kesinlikle fotoğraf çekmek yasak. Özellikle resim sanatı ile ilgilenenlerin görmesi gereken bir yer.

La Seo Katedrali ilk olarak Roma tapınağı, sonra cami ve en sonunda katedral olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor.

Karşıdan gördüğümüz bu muhteşem eser Pilar Bazilikası ya da Bakire Pilar Bazilikası. Oldukça görkemli görünen parlak seramiklerle kaplı 11 kubbesi ile Zaragoza’nın simgesi haline gelmiş. Bizim Leydi Katedral Bazilikası denilen Roma Katolik kilisesidir. Bazilika, Kutsal Bakire Meryem’i canlandırıyor. Tarihte Meryem’e adanmış ilk kilise olduğu bilinmektedir.

Zaragoza şehrini panaromik dolaşıp Madrid’e doğru yola çıkıyoruz Yaklaşık 3.5 saat yolumuz var.