Bugün Lefkoşa’dan Girne’ye gidiyoruz. Girne Kuzey Kıbrıs’ın turizm başkentidir. Kentin güneyinde Beşparmak dağları, kuzeyinde Akdeniz bulunur. Girne turizm başkenti olmasının yanında kaleleri ve müzeleri ile görülmesi gereken bir yer.
Girne’de her yeri hakkıyla gezeyim derseniz öyle 3 gün filan yetmez. En az 5 gün ayırmanız gerekli. Girne’de gezilecek yerleri sizlerle beş sunum şeklinde paylaşacağız.
Girne’de Gezilecek Yerler-2 Efsane Tank, St Hilarion Kalesi
Girne’de Gezilecek Yerler-3 Girne Kalesi
Girne’de Gezilecek Yerler-4 Buffavento Kalesi
Girne’de Gezilecek Yerler-5 Mavi Köşk
Haydi o zaman Girne’nin göz bebeği, en önde gelen ve herkesin ilk önce gittiği Limanından başlayalım.
Girne Limanı (Kyrenia Harbour)
Liman Girne’nin önde gelen eğlence merkezlerindendir. Restoranları, barları, cafelerinde bir şeyler içerek Akdeniz’in kokusunu, rüzgarın sesini, güneşin ılıman sıcaklığının tadını keyifle çıkarabilirsiniz. Gün batımını seyrederken günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
At nalı şeklindeki limanda yürüyüşler yaparak canlı müzikleri dinleyebilirsiniz.
Eğer vaktiniz varsa turlara katılıp denize açılabilirsiniz. Ama mutlaka önceden rezervasyon yaptırın, yazın ki yoğunluğu unutmayın.
Barış ve Özgürlük Anıtı
“Çıkarma Anıtı” olarak da anılıyor. 1974’te Barış Harekatında şehit olan askerler anısına Yavuz Çıkarma Plaj’ında yer alıyor. Anıt 20 Temmuz 1978’de açılmış ve ilginç yapısıyla dikkati çekiyor.
Anıtta kuzey yönü esas alınarak yerleştirilen yüksek sütun, Türk ordusunu, onun gücünü disiplinini ve dinamikliğini simgeliyor. 11 birleşik sütundan oluşan anıtın ana gövdesi, Kıbrıs Türkü’nün 1963-1974 arasında 11 yıl çektiği acıları anlatıyor.
Karaoğlanoğlu Şehitliği
1974 Kıbrıs Barış Harekâtında şehit düşen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin anısına yapılan Girne’deki mezarlık. Şehitlik adını; 50’nci Piyade Alay Komutanı olarak Kıbrıs Barış Harekatı’na Şehit düşen Alay Komutanı Pd.Kd.Alb. Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan almaktadır.
8 Subay, 5 Astsubay, 58 Erbaş ve Er olmak üzere, Türkiye’nin 41 farklı ilinden 71 şehidimiz bu şehitlikte, diğer şehitlerimiz ise Boğaz ve Deniz Şehitliklerinde yatmaktadır.
Şehitliğin girişinde bulunan 2 adet sütun Türkiye’ye açılan kapıyı, mezar taşlarının 5 basamaklı olması “Beş Parmak Dağları‘nı”, sol taraftaki heykel Kıbrıs’ı, sağ taraftaki heykel Türkiye’yi temsil etmektedir.
İki heykel grubu arasındaki bu boşluk Türkiye’ye açılan pencereyi temsil etmektedir.
Boğaz Şehitliği
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonucunda şehit düşen Türk Silahlı Kuvvetleri askerleri ve Kıbrıslı Türk askerler anısına yapılan Girne’deki mezarlık.
Mezarlıkta 287 TSK askeri ve 26 Kıbrıslı Türk askerin olmak üzere toplam 313 şehit bulunmaktadır.
Açık Hava Araç Müzesi
Karaoğlanoğlu şehitliğinin hemen yakınında bulunan açık hava müzesinde hasar gören arabalar sergilenmektedir.
Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Müzesini gördükten sonra Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarını görmeye gidiyoruz.
Dr. Fazıl Küçük Anıt Mezarı
Girne Hamitköy- Ataşehir konumundaki anıta gitmek için Dr. Fazıl Küçük Caddesinden devam ediyorsunuz. Anıt tabelasından yukarı doğru çıkıyorsunuz. Otobüs ve metro ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Anıttepe’de bulunan anıt mezar ziyaretinden sonra Dr. Fazıl Küçük’e ait sözleri de okuyabilirsiniz.
Geçitköy Barajı
Kuzey Kıbrıs Su Temin Projesi kapsamında Geçitköy’de yapılan barajda adaya ulan suyun, sulamada kullanılacak kısmının depolaması yapılmaktadır.
65 m yüksekliğinde olan baraj kil çekirdek, kaya dolgulu olarak inşa edilmiştir. 30 Mart 2012 tarihinde başlayan inşaat, 7 Mart 2014 tarihinde bitirilmiştir.
Akdeniz’den borularla Güzelyalı terfi merkezine gelen suyun, buradan 3 km boru hattı ile 2,38 m³/sn akışla Geçitköy Barajına ulaşmaktadır
Kıbrıs Lalesi (Medoş)
Kıbrıs Lalesi dallanmamış tek bir gövde üzerinde koyu kırmızı bir çiçeğe sahiptir. Kıbrıs Lalesinin dünyadaki tek vatanı Kıbrıs’tır. Kıbrıs’ta İngiliz Koloni döneminde Yorgoz Lalesi Lefkoşa’da Medoş adlı bölgede yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu lale üretme çalışması başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen halk arasında Yorgoz Lalesi veya Medoş olarak anılmaktadır.
Bu lale Tepebaşı köyünde ve Karpaz Bölgesinde Avtepe’de ve Güneyde Akama körfezinde yetişmektedir.
Bellapais Manastırı
Beşparmak dağlarının eteğinde bir kayalık üzerinde Augustine keşişleri tarafından 1158-1205 yılları arasında inşa edilmiş manastırın bugünkü adı Franızca “Abbaye de la Paix” den (Barış Manastırı) türemiştir. Bellapais Manastırı bir kapı ve ön avlu ile başlar. Kapının kulesi daha sonra yapılmıştır.
Bu avlunun öteki ucundaki kilise, manastırın günümüze en iyi durumda ulaşmış kısmı olup 13 yy’dan kalmadır. Manastırın ortasında bir avlu bulunmaktadır. Bugün daha çok Bellapais olarak bilinse de buranın Türkçe’deki adı Beylerbeyi’dir. Meclis odasının ortasındaki sütunun ise erken dönem Bizans kilisesine ait olduğu sanılmaktadır.
Yorum Bulunamadı