Mevlevi Müzesinden, Samanbahçe Evlerine gideceğiz, Belediye Pazarı Bandabulya’ya uğrayıp Lefkoşa şehir turuna çıkacağız. Çok güzel arabaların olduğu Yakın Doğu Üniversitesi Araba Müzesinden Ledra Palas sınır kapısına uzanacağız. Sınırdan Türkiye Vatandaşlarına Güney Kıbrıs’a geçiş izni olmadığından geçemesek bile görmüş olacağız.
Mevlevi Müzesi
- Gene gel, gene gel.
- Her ne isen gene gel,
- Kafirsen, ateşe tapıyorsan da gel….
- Bu bizim kapımız,
- Umutsuzluk kapısı değil;
- Yüz kere tövbeni bozmuşsan gene gel.
İşte Mevleviliğin kurucusu Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin çağrısı. Mevlevi felsefesi Dünyada yayılmaya başlamış Osmanlınn Kıbrıs’ı fethetmesiyle Konya’dan Kıbrıs’a gelenler tarafından da buraya getirilmiştir. Günümüzde Girne Caddesinde bulunan Mevlevihane binasının üzerinde “Ya Hazreti Mevlana” ibaresi yazılı basık kemerli giriş kapısından “L”planlı avluya girilmektedir. İşte burada biletinizi alıp tekkeye girebilirsiniz.
İç avluda her biri Osmanlı taş işçiliğinin güzel örneğini oluşturan mezar taşlarını ve kitabeler bulunuyor.
Mevlevihane ye giriyoruz. Mevlevi Tekke ilk yapıldığı dönemde semahane, derviş odaları, mutfak, misafir odaları gibi bölümler içermekteydi. İçeriye girdiğimizde Mevlevilikle ilgili müzik aletlerini, sikke çeşitlerini ve semazenlerin gösterilerini yaptıkları yeri görüyoruz.
Tekke’de Mevlana’nın yazdığı Mesnevi’nin orijinal kopyası ve Mesnevi’nin ilk 18 beyiti sergilenmektedir.
Tekkede ayrıca Mevlevilikte önemli yeri olan mutfak, Mevlevi sofrası, zikir tesbihi, derviş odası ve Şeyh Hafız Şefik Efendi’ye ait sikke sergilenmektedir.
Girne Caddesi boyunca bir aks üzerinde altı Kubbe ile örtülü ve içinde 16 mezar olan türbe bölümüne girilir.
Türbe bölümünde yer alan mezarlar Kıbrıs el sanatlarını yansıtan el işi örtülerle zenginleştirilmiştir.
Lefkoşa Mevlevihane Şeyhleri: Şeyh Saadeddin İbn Muharrem, Şeyh Mustafa Siyahi Dede, Şeyh Sadri Dede, Şeyh Arif Efendi, Şeyh Hızır Dede, Şeyh Arif Dede, Şeyh Abdullah Dede, Şeyh Mustafa Dede, Şeyh Feyzullah Dede, Şeyh Mustafa Safvet Dede, Şeyh Derviş Ali Dede, Şeyh Safvet Dede, Şeyh Mehmet Celaleddin Efendi, Şeyh Selim Dede, Şeyh Hafız Şefik Efendi
Tarihi Samanbahçe Evleri (Historical Houses of Samanbahçe)
Samanbahçe evleri Kıbrıs’ta gerçekleştirilmiş Osmanlı eseri ilk sosyal konut projesidir. 1900’lü yılların başında Evkaf Murahhası Musa İrfan Bey tarafından başlatılmış ve tamamlanmış 72 konuttan oluşmaktadır.
Proje, Vakıf felsefesinin güzel ve saygın bir ürünüdür. Bu sitede oturanlar Vakıflar İdaresi’ne mütevazı bir kira ödeyecektir. Bu konutlar, maddi durumları yetersiz olan ailelere sosyal bir site yaratmasıyla, bu açıdan şehir plancılığının ilk örneği olmuştur.
Samanbahçe evleri tek tip, 85 m2, bitişik düzen ile inşa edilmiş, 2 oda, mutfak, tuvalet ve iç avludan oluşmaktadır.
Sitenin ortasında, sitenin su ihtiyacının karşılanması maksadıyla altıgen planlı, depolu ve kubbe örtülü bir meydan çeşmesi mevcuttur
Mahallenin sarı parkelerle döşenmiş, yayalaştırılmış 7 şirin sokağı vardır. Ahşap kapıları çerçeveleyen sarı taşlı sövelerin tepesinde kilit taşı vardır. Orada, her evin numarası Osmanlıca yazılmıştır.
Yakın Doğu Üniversitesi Araba Müzesi (Near East University Car Museum)
Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi Yakın Doğu Üniversitesi kampüsü içerisinde yer almaktadır.
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümünün katkılarıyla müze haline getirilmiştir.
Dünyanın değişik coğrafyalarından, farklı kültürleri yansıtan, üretildiği zaman ve döneme damgasını vurmuş 100’ün üzerinde otomobil sergilenmekte.
1886 yılında üretilen ilk otomobilden bugüne otomobil dünyasının demirbaşları olan Mercedes, BMW, Porsche, Cadillac, Ford gibi markaların ilk modellerinin günümüze kadar otomobillerin değişimini görebilirsiniz.
Müze Kuzey Kıbrıs’a geldiğinizde özellikle çocuklarınızla birlikte güzel zaman geçirebileceğiniz bir yer.
Müze içerisinde kendinize veya sevdiklerinize hatıra eşyaları alabileceğiniz küçük bir hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Giriş ücretli. Müze ziyaret saatleri Pazartesi-Cuma 10.00-16.00; Cumartesi 10.00-16.00
Bandabuliya (Belediye Pazarı)
Lefkoşa’da kurulan ilk kapalı sebze çarşısıdır. Bandabuliya veya bandabulya Rumca kökenli bir kelimedir. “Banda” devamlı, “buliya” ise satış anlamına gelir. Kıbrıs’taki İngiliz sömürge yönetiminin (1878-1960) kent kültürüne kazandırmış olduğu belediye pazarlarına verilen isimdir. Halk arasında toplanma yeri, buluşma yeri, alışveriş yeri, sosyalleşme yeri anlamına gelir. Pazar günleri dışında her gün hizmet vermektedir
Kuzey Kıbrıs’ta Gazimağusa, Güzelyurt, Girne, Lefke, Lefkoşa ve İskele’de bandabuliyalar bulunur. Bandabuliyalarda esnaf bağlı olduğu belediyeye kira öder.
Geçmişte üreticiler mallarını bandabuliyada satmayı tercih ederlermiş, çünkü burada alışveriş peşin yapılırken, köy meydanlarında yapılan satışlarda daha çok veresiye yaygınmış.
Lefkoşa’ya gelip görmedim dememek için gezilebilir. Çok ilginç gelmedi bize. Hatta oldukça boş ve sakin geldi. Değişik ilgi çekici şeyler bulamadık. her yer de olan şeyler burada da var.
Lefkoşa City Sight Seeing (Lefkoşa Şehir Turu)
Lefkoşa Türk Belediyesi Gezi Treni hemen Bandabuliya’nın önünden kalkıyor.
Ücretsiz olarak verilen hizmette hafta içi her gün belirli aralıklarla geziler düzenliyor. Haydi binelim bir de gezi treni ile Lefkoşa’yı dolaşalım.
Yaklaşık 20 dakika süren gezi boyunca hem bilgi veriliyor hem de şarkılar dinleniyor.
Gezi treni ile hem tarihi Surlariçi’nin tanıtılması, hem de turistlerin, ailelerin çocukları ile keyifli vakit geçirmesi ve şehri tanımaları amaçlanıyor. Oldukça eğlenceliydi.
Lefkoşa’da son olarak gideceğimiz yer Ledra Palas Sınır Kapısı
Ledra Palas Sınır Kapısı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki geçişlerin yapıldığı (Akyar, Beyarmudu, Ledra Palace, Metehan, Lokmacı, Bostancı, Yeşilırmak) 7 sınır kapısından birisidir.
Adını yanındaki ünlü Ledra Palace Oteli’nden alan Lefkoşa’daki Ledra Palace Sınır Kapısı, 1974 yılından sonra iki taraf arasındaki geçişler için çok sınırlı amaçlarla kullanılmaktaydı.
23 Nisan 2003 tarihinde yaya ve araç geçişine açılmıştır. 10 Mayıs 2003 tarihinde Metehan Sınır Kapısı açılınca, Ledra Palace Sınır Kapısı, araçlı geçişlere kapatılmıştır.
İşte gördüğünüz gibi aşağısı Güney Kıbrıs’a geçiş yeri. Yani kontrol noktası. KKTC kontrol noktasıyla, GKRY kontrol noktası arasındaki yaklaşık mesafe 1000 metre olan sınır kapısından, sadece yayalar ve diplomatik plakalı araçlar geçebilmektedir. Sadece bakabiliyoruz. Türkiye Vatandaşları Güney Kıbrıs’a geçiş yapamıyor. Kıbrıs Türk’leri geçebiliyor.
Yorum Bulunamadı