Malezya’nın Johor Bahru şehrine BİOJOHOR 2012 The 3rd International Biotechnology and Biodiversity Conference etkinliği için geldiğimiz 4 gün içerisinde 1 günümüzü Singapur’a ayırma fırsatı bulduk. Singapur‘u görmek ve özellikle Dünya’nın en büyük orkide bahçesini gezmek istedik.

Johor Bahru’dan bir köprü aracılığı ile geçtiğimiz Singapur’da direkt olarak National Orchid Garden‘a gittik. Burası Dünyanın en büyük orkide bahçesi olma özelliğine sahip.

Ulusal Orkide Bahçesi ya da kısaca Orkide Bahçesi Singapur Botanik Bahçeleri içinde bulunmakta. Bakan Lee Kuan Yew Mentor tarafından 20 Ekim 1995 tarihinde açılmış ve 2015 yılından itibaren UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk ve tek tropikal bahçedir.

Singapur Botanik Bahçesi 158 yıllık bir geçmişe sahip. TripAdvisor tarafından gerçekleştirilen oylama sonucu 2013’ten beri Asya’nın en cazibe merkezi parkı olarak seçilmiş. 2012’de International Garden Tourism Awards tarafından Yılın Bahçesi olarak seçilmiş. 2008’de  ise Michelin Guide tarafından üç yıldızlık derece almış. Gerçekten muhteşem bir yer.

Singapur Botanik Bahçesine giriş ücretsizdir. Ancak içerisinde yer alan Orkide Bahçesine giriş ücretli olup 5 $’dır. Orkide bahçesi üç hektarlık alanda özenle düzenlenmiş yamaçlar ile sergilenen yaklaşık 600 tür ve melez ile 1.000’den fazla tür ve 2.000 melez için bir ortam sağlamaktadır. Yani orkide konusunda ne isterseniz bulabilirsiniz.

Bahçede renk tonlaması ile dört bölge konsepti vardır. Altın, sarı ve krem parlak ve canlı tonları da hakim renkleri ile bahar bölgesi, kırmızı ve pembenin ana tonlarıyla yaz bölgesi, olgunlaşan renk tonlarıyla sonbahar bölgesi, beyaz rengin hakim olduğu kış bölgesi. Tüm bu bölgeleri harita üzerinde gözlemleyerek daha rahat dolaşabilirsiniz.  

Bu renklerin bölgelendirilmesi, seçilen ağaçların, çalıların, otların ve orkidelerin  uyumlu yeşillik ve çiçek renkleriyle dikkatli bir şekilde harmanlanmasıyla elde ediliyormuş.

Orkide bahçesinin içerisinde özel ayrılmış bahçeler ve yerler bulunmakta.

Ginger Garden yani Zencefil Bahçesi, birkaç yüz zencefil türü ve diğer bitkileri sergiliyor. Bir hektarlık Zencefil Bahçesi, Zingiberaceae ailesinden ve akrabalarından 250’den fazla türü içerir. Ziyaretçilere şaşırtıcı derecede güzel yapraklara ve çok çekici çiçeklere sahip zencefilleri sergiler.

Zencefil Bahçesi, menşe bölgelerine göre düzenlenmiş zencefillerin bulunabileceği özel bölgelere ayrılmıştır. Bir şelalenin arkasında yürüyüş ve dev Amazon nilüferleriyle süslenmiş bir havuz ile Ginger Garden ziyaretçiler tarafından beğeni ile gezilmekte.

Singapur Botanik bahçesini gezerken biraz dinlenmek isteyebilirsiniz. Çok güzel orkideler arasında huzur dolu dakikalar geçirebilirsiniz.

Orkide bahçesini gezmek için 2-3 saatinizi ayırmanız gerekir. Hatta diğer bölümleri de düşünürsek daha fazla zaman gerekir. İnanın fotoğraf çekmeye doyamazsınız. Hangi köşeye baksanız farklı bir renk ahengi ile karşılaşırsınız.

İsterseniz bahçede 1.5 saatlik yürüyüş turları da düzenlenmekte. Ama bize sorarsanız hiç gerek yok. Çünkü turlar ile hareket etmek sizin orkideleri doyasıya izlemenizi ve fotoğraf çekmenizi kısıtlar. Şu güzelliği kim başkasıyla izlemek ister ki…….

Ayrıca tura vereceğiniz ücreti orkide bahçesinden çıkarken hediyelik eşya mağazasında harcayabilirsiniz. Gerçek orkideler kullanılarak yapılan değişik ve çok çeşitli takıları alabilirsiniz. Küpeler, kolyeler, yüzükler, anahtarlıklar, biblolar daha neler neler. Çok pahalı olanların yanında bütçenize uygun da bulabilirsiniz.