Pekin’de kongrenin yapıldığı merkez 2008 Pekin Yaz Olimpiyatlarının yapıldığı Olimpik Parka çok çok yakın. En son gün gideriz dedik ve bugün Pekin’de son günümüz.

Olimpiyatların yapıldığı yerlerde dolaşmak ve o havayı solumak bizim en çok sevdiğimiz şeylerden birisidir. Almanya gezimizde 1972 Münih Olimpiyatlarının yapıldığı yerlerde gezmekten büyük keyif almıştık.

Pekin Olimpik Parkı: 2008 Yaz Olimpiyatlarından beri parkın çevresindeki sokaklar sergi için kullanılmıştır. Pekin, 2022 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptığında yine Olimpik Park olarak hizmet verecek .

2008 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpiklerde kullanılmak üzere tasarlanan Pekin Ulusal Stadyumu, olimpiyatların açılış ve kapanış törenlerine, atletik etkinliklere ve futbol finaline ev sahipliği yaptı. Olimpiyat meşalesi hala ilk günkü gibi muhteşem görünüyor.

Olimpiyat açılış ve kapanış törenlerinin yapıldığı stadyum ağ görüntülü çelik bölümleri nedeniyle “Bird’s Nest” yani “Kuş Yuvası” olarak anıldı. Stadyum 91 bin kişiyi ağırlayacak kapasitedir. Dünyanın en büyük kapalı alanı olarak kabul edilen stadyum, aynı zamanda dünyanın en büyük çelik yapısı.

8 – 24 Ağustos 2008 tarihleri Pekin‘de düzenlenen oyunlara Türkiye’den 19 kadın, 49 erkek toplam 68 sporcumuz katıldı. Türkiye, tek altın madalyayı serbest güreşte Ramazan Şahin’le elde etti. 29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, toplam 1 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak madalya sıralamasında 37. sırada yer aldı.

Olimpik Parkta dolaşırken aklımıza tabi ki olimpiyatların unutulmazları geldi. Olimpiyatın unutulmazları çok. Ama bizim aklımıza gelenler: 1972 yılında Münih olimpiyatlarında Mark Spitz’in yüzmede 7 altın madalya kazanması hatırlardayken 2008 Pekin Olimpiyatlarında Michael Phelps’in yine yüzmede 7 altın madalya kazanması ve Mark Spitz’in rekorunu egale etmesi uzun yıllar akıllardan çıkmadı.

ABD’nin 4×100 m bayrak yarışında hem erkeklerde hem de kadınlarda değişim sırasında bayrağı düşürmeleri ve sürpriz bir şekilde elenmeleri yine unutamadıklarımızdan.

Olimpik park da dolaşıp anılarımızı tazeledikten sonra otelimize dönüyoruz. Kuş yuvasının gece ışıklandırılmış görüntüsü de harika.