Akabe’ye Ankara’dan İstanbul aktarmalı olarak gideceğiz. Ankara Esenboğa’dan İstanbul Sabiha Gökçen hava limanına geldik. İstanbul’dan Akabe’ye yaklaşık 2.5 saat uçtuk. Gezimiz çok sıkıntılı ve stresle başladı. Başlangıçta yaşadığımız sıkıntıları Ürdün Gezi Rehberinde açıkladık. Akabe’ye Kral Hüseyin hava limanına geldiğimizde saatler 22.30’u gösteriyordu. Pasaport, bagaj kontrolü derken saatler çoktan gece yarısını geçmişti. Otele indiğimizde yaşadığımız stres ile hemen uyuduk.

Ertesi gün kalktığımızda otelimizden Akabe’yi dolaşmak üzere çıktığımızda bir gün öncesi yaşadıklarımızı çoktan unutmuştuk.

Otelimizde güzel bir kahvaltı sonrası otobüsümüze binerek Ürdün’ün tatil kenti denilen ve denizle tek bağlantı noktası olan Akabe’yi gezmeye başladık. 

Akabe, Ürdün’ün denizle buluştuğu tek yer. Öyle ki Akabe sahiline indiğimiz zaman 4 ülkenin sınırının olduğu bir yerde olmak heyecan verici. Evet, Akabe 4 ülke sınırının olduğu bir konumda. Nasıl mı?

Haritaya baktığınızda Akabe ya da Al-Aqabah Ürdün’ün en güneyinde yer almakta. Akabe Körfezi Kızıldeniz’in kuzeyinde bulunuyor. Ürdünlülerin denizle buluştuğu tek yer olan körfez Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan ile komşu. Yani 4 ülkenin sınırı burada. Şehrin kuzeyinde İsrail’in Eilat şehri, karşı kıyıda ise Mısır’ın Taba şehri, 20 km güneyde ise Suudi Arabistan’ın Haql şehri bulunuyor. Kızıldeniz’e tekne ile açıldığınızda aynı anda 4 ülkeyi görebiliyorsunuz.

Akabe Kalesi: Gezimize Akabe Kalesi ile başlıyoruz. Akabe’de görülmesi gereken en önemli tarihi yapı Kızıldeniz kıyısında.

Akabe Körfezine bakan kale Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında yaptığı Mısır seferi zamanında inşa edilmiş. Stratejik önemi olan kale Akabe tarihinde önemli bir yer sahip.  

Kale kapısından giriyoruz. Geniş bir avlu karşımızda.

Hac yolu ve ticaret yollarının kavşak noktasında. Kale konumundan dolayı genelde konaklama için kullanılmış.

Akabe Kalesi’nin ana kapısının üzerinde ki arma dikkat çekicidir.

https://www.youtube.com/shorts/d3dng-nVRR4?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kaleyi gezdikten sonra hemen yanından deniz kıyısına iniyoruz. Küçük bir limana ulaşıyoruz. Akabe sahili 40 km uzunluğunda. Şehir merkezinde kalan kısmı halk plajı olarak kullanılıyor yani ücretsiz.

Buradan Kızıldeniz’in muhteşem mercan resiflerini görmek için taban kısmı cam olan ve denizin altını seyretme imkanı veren, Glass Boat adı verilen motorlu  gezi teknelerini kullanabilirsiniz. Bu tekneler turistleri liman ağzında mercan resifleri üzerinde dolaştırıyorlar. Biz Kızıldeniz mercanlarını Mısır gezimiz sırasında Sharm el Sheikh’de görmüştük. Burada tekrar etmeye gerek duymadık. Sharm el Sheikh yazımız burada.

Akabe neden bu kadar popüler? Akabe’nin bu kadar popüler olmasının sebepleri çok. Denizin yanında olması ve Ürdünlülerin denizle buluştuğu tek yer olması başta geliyor.

Akabe şehrinde gezilecek çok fazla bir yer yok. Akabe Amman’a göre Petra ve Wadi Rum’a  daha yakın konumda. Wadi Rum’a 70 km, Petra’ya 125 km mesafede yer alan Akabe’den günübirlik Petra ve Wadi Rum gezileri düzenlenebilir.

https://www.youtube.com/shorts/oH9G779hmVM?feature=share

Akabe’ye gelince her iki yere de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Biz de Akabe’yi gezdikten sonra Wadi Rum’a doğru gideceğiz. Petra Antik Kenti ve Wadi Rum yazılarımız için tık tık.

Kızıldeniz’in su altı güzelliği muhteşem. Turistlerin Akabe’ye gelme sebebi ise dalış. Dalış tutkunlarının en sevdiği adreslerden birisi olan Akabe 23 dalış noktasıyla dalgıçların gözdesi. Özellikle dalış yapmak istiyorsanız Akabe yakınlarında çok güzel noktalar var.  Şehir içinde ki firmalardan yardım alabilirsiniz Dalış yapmak için şehrin birçok yerinde bulunan firmalara müracaat etmeniz gerekiyor çünkü lisansınız yoksa önden kısa bir eğitim almanız gerek. Sonra bireysel ya da grupla beraber Kızıldeniz’de dalış yapabilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Akabe ‘özel ekonomi bölgesi’ ilan edildiği için şehrin girişinde gümrük noktası kurulmuş. Ürdün vatandaşı olanları sadece kimliklerine bakıp gönderiyorlar ama turistleri polis noktasına alıyorlar. Burada ki yetkili nereden geldiğinizi, nerede kalacağınızı, ne zaman döneceğinizi falan soruyor. Biz grupla geldiğimiz için çok fazla beklemeden ve soru sorulmadan geçtik.

İşte bizim tur ekibimiz

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.