Paris’e gelince gezilecek çok yer, yapılacak çok şey var. Bunlardan birisi de Paris’te bir kabare seyretmenin zevkine varmaktır.

Paris’te Crazy Horse, Moulin Rouge ve Lido gidilebilecek kabareler. Bunların içinde belki de en ünlüsü (gerçi herkese göre bu seçim değişkenlik gösterebilir) olan Le Lido de Parise gidiyoruz. Aslında Paris’te bir kabare izlemek isterseniz hangisi olursa olsun unutulmaz bir deneyim olur.

Joseph ve Louis ClErico tarafından kurulan Le Lido, 20 Haziran 1946’da Avenue des ChampsElysee’de açıldı ve 1977’de şimdiki yerine taşındı. Dansçılar, şarkıcılar ve diğer sanatçılar dahil egzotik gösterileriyle ve binlerce dolarlık tüy, yapay elmas, zengin kumaşlar ve en kaliteli kürkler içeren muhteşem kostümleriyle tanınır. Her Le Lido şovunda, her zaman ünlü Bluebell Kızlarını içeren şarkıcılar ve dansçılar yer alır. Lido’nun önemli özelliği sahnenin yükselip alçalabilir olması.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

Giriş ücreti biraz pahalı ama bir kere olsun seyretmeye değer. Internetten bilet alabiliyoruz. Lido’da değişik seçenekler var. Gösteriler her gün saat 21.00 ve 23.00’de. İsterseniz 21.00 deki gösteri için saat 19.00’da yemek seçeneğini de alabilirsiniz. 23.00’deki gösteri sadece içki ve şov. Yemek yok. Biz yemeğe gerek duymadık. İçki+şov yeterli dedik. Şov saatinden yaklaşık yarım saat önce Lido’ya gittik. Çünkü uzun kuyruklar olabileceğini duymuştuk. Yine de çok olmasa da sıra vardı. Kapılar açılınca hızlı bir şekilde içeri alındık.

Görevliler hemen nereye oturacağımızı gösterdiler. Özel bir kıyafet giymenize gerek yok. Ama terlikle de gelmeyin. Zaten şorta, Bermuda şortlara, spor kıyafetlere ve tenis ayakkabılarına izin verilmiyor.

Arkadaşlarınız yoksa, bir çift olarak giderseniz ve biletiniz yemeksiz ise 4-6 kişilik masalara oturtuluyorsunuz ve masanızı başka kişiler ile paylaşıyorsunuz.

Kabare tarzı, kaliteli kostüm ve şov’lar ile hazırlanmış dans gösterisi. Ancak Lido şovlarını normal bir gösteri olarak düşünmeyin.

Gösterinin %80 inde kadınların üst çamaşırı bulunmuyor. Erotik bulabilirsiniz. Çocukla gidecek olanların bilgisi olsun istedik. Gerçi Lido’nun resmi web sayfasında şovları izleme yaşının minimum 4 olduğu yazıyor. Karar sizin. İçeri girene ve gösteri başlayana kadar istediğiniz kadar fotoğraf çekebilirsiniz ama gösteri başlayınca fotoğraf ve video çekemiyorsunuz. İzin vermiyorlar. Sizin fotoğrafınızı habersiz hooop diye çekip satmaya çalışıyorlar hem de 20€’ya. Ama biz almadık.

Lido salonu geniş ve sütun yok. Sahneyi rahatlıkla görebiliyoruz. Ama biz böyle canlı gösterilerde tiyatro olsun, şov olsun fark etmez arkalarda ve balkonda olmak istemeyiz. Çünkü arkalarda sanatçıların ve dansçıların mimik ifadelerini görebilmek zorlaşıyor. Sahne açılıyor, kapanıyor, iniyor çıkıyor, dekorlar değişirken hayretler içinde kalıyorsunuz. Müzik, dans, ses, ışık, su gösterisi birbirini izliyor. Sahne bir havuz oluyor, bir buz pistine dönüyor. Sahne gösterisi çok akıcı, tam bir şölen ve çok hareketli.

Kareografide genç bir kadının zorla üstsüz bir dansçı olması için zorlanması konu ediliyor. İlk birkaç sahne sürekli, kıyafetlerinin diğer dansçılar tarafından çekiştirilmesi ile geçti. Sonra ikna oldu ve direnmesi azaldı. Sonunda o da bir dansçı oldu. Lido şov kareografileri belirli bir tema üzerinde oluşturulup birkaç yıl devam ediyor. Sonra değiştiriliyor. Bizim izlediğimiz gösteri 27. şov ve 2015’te sahneye konmuş. Ünlü Franco Dragone tarafından yönetilen klasik kabare kodlarını sarsanParis Merveilles (Paris Harikaları). Şov yaklaşık 1.5 saat sürüyor.

Le Lido de Paris’te sahne almış sanatçılar. Edith Piaf,  Johnny Hallyday, Marlene Dietrich, Elton John, Laurel & Hardy,  Dalida,  Shirley MacLaine

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”