Sırbistan’dan 2006 yılında ayrılan eski Yugoslavya ülkesi olan Karadağ; denizi, dağları, gölleri, mağaraları, şelaleleri ve tarihi dokulu şehirleriyle tam bir turizm ülkesi. Avrupa’nın Kosova’dan sonra en genç ülkesi olan Karadağ herkesin merakını ve ilgisini çekiyor.

Karadağ nerededir?

Karadağ ya da Montenegro Sırbistan-Karadağ olarak iki ülke halinde iken Karadağ 3 Haziran 2006 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Sırbistan’dan ayrılmıştır. Yakın tarihte kurulmuş yeni bir ülke olarak hayatına devam eden Karadağ Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek ile komşudur.  Başkenti Podgorica’dır.

Karadağ’da hangi dil konuşulur?

Karadağca (Sırpça ve Hırvatçaya benzer) konuşulur. Ülkede İngilizce ve Rusça’da oldukça yaygındır.  Ayrıca Sırpça, Hırvatça, Arnavutça ve Boşnakça da kullanılan diller arasındadır.

Para birimi nedir?

Ülkede 2006 yılından beri para birimi olarak Euro kullanılıyor.

Karadağ’da turizm nasıl?

Karadağ çok dağlık bir ülkedir. Ülkenin yaklaşık % 60’ı deniz seviyesinden 1000 m’den daha yüksektir, en yüksek zirvesi 2522 m’de bulunan Durmitor Dağları’ndaki Bobotov Kuk zirvesidir. Bunun yanı sıra Ülkenin Adriyatik Denizi kıyısında 117 sahili vardır. İngiliz şair Lord Byron 19. yy’da “Gezegenimizin doğuşunda, kara ve deniz arasındaki en güzel karşılaşma Karadağ kıyılarında olmuş olmalı. Tabiatın incileri bu toprağa avuç avuç döküldü”  dizeleriyle ülkenin güzelliğini anlatmıştır. Skadar Gölü, Balkanların en büyük gölüdür ve Arnavutluk ile paylaşılır. Gölün üçte ikisi Karadağ’da geri kalanı Arnavutluk’tadır. Avrupa’nın en büyük kanyonu Tara Kanyonu Karadağ’daki 4 milli parktan biri olan Durmitor Milli Parkı’ndadır. Bojana nehrinin Dünya’da iki yönde akan tek nehri olduğu söyleniyor.

Ülkenin en popüler yeri olan Sveti Stefan Budva yakınlarında bir adacık ve aynı zamanda da eski bir balıkçı köyü. Sadece fotoğraf çekebildiğimiz ama maalesef gezemediğimiz bu ada ile ilgili bilgiler Budva’da gezilecek yerler-Sveti Stefan Adası yazımızda. Neden gezemedik acaba?

Karadağ’a nasıl gidilir?

Ülkede iki hava alanı var. Başkent Podgorica ve Tivat’ta. Ancak çoğu zaman gezginler Karadağ sınırına 14 km olan Hırvatistan- Dubrovnik’teki Cilipi hava alanını kullanıyor. Ülkemizden Podgorica şehrine İstanbul’dan Türk Hava Yolları ile aktarmasız uçabilirsiniz. İstanbul, Podgorica arası uçakla 1 saat 50 dakika sürüyor. Ancak Balkanlar turu yapıyorsanız ve özellikle road trip şeklinde gezecekseniz Karadağ’a en yakın ülkelerden biri olan Arnavutluk’un başkenti Tiran’a uçup oradan araç kiralayıp Budva’ya gitmek 3 buçuk saat sürüyor.

Neden böyle söylüyoruz? Karadağ uçak bileti fiyatları genelde çok yüksek. Tiran uçak biletleri Podgorica’ya göre daha ucuz. Arnavutluk yazımızda Arnavutluk’un birçok Avrupa ülkesine göre daha ucuz olduğunu yazmıştık.

Eğer aktarmalı olsun ama ucuz olsun derseniz birkaç alternatifiniz daha var.  Pegasus’un Tiran uçak bileti kampanyalarını takip ederek ucuz bilet alabilir ya da Pegasus ile Budapeşte’ye uçup oradan Wizz Air ile Karadağ’a ulaşabilirsiniz. Airserbia  hava yolları Belgrad üzerinden Podgorica ve Tivat’a; Aegean Airlines ise Atina üzerinden Karadağ’a uçuyor.

Uçakla değil de bizim gibi otobüs ile gelecekseniz (gerçi biz tur otobüsü ile geziyoruz) Karadağ’a Türkiye’den İstanbul Esenler Otogarından Alpar Turizm’in düzenli otobüs seferleri var ve yolculuk 30 saatten daha fazla sürüyor. Balkan ülkelerinin Dubrovnik, Split, Belgrad gibi şehirlerinden hareket eden otobüs seferleri var. Otobüsler Kotor, Podgorica ve Budva terminallerine de uğruyor.

Trenle gelmeyi düşünenler var ise özellikle ucuz, konforlu ama yavaş bir seyahat tercih edenler için Karadağ’a tren yolu ile direkt ulaşım sağlanan tek yer, Sırbistan’ın başkenti Belgrad. Belgrad’a geldikten sonra Podgorica ve Bar şehrinde bulunan tren istasyonlarına gidebilirsiniz.

Biz en iyisi kendi arabamızla gidelim diyenleri duyar gibiyiz. O zaman İpsala Sınır Kapısı üzerinden, Yunanistan ve Arnavutluk güzergahını kullanarak Karadağ’a ulaşabilirsiniz. Arabayla ulaşım için Yunanistan’dan geçiş olacağından Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta Ülkede trafik sağdan akıyor. Aslında çok da korkulacak bir durum değil. Biz trafiği sağdan akan Malta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çok rahat kullanmıştık. Fotoğraf: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gezimizden

Kara yolunu boş verin deniz yoluyla Karadağ’a gidebilir miyim derseniz İtalya’nın Bari ve Karadağ’ın Bar şehirleri arasında düzenli feribot seferleri bulunuyor. Karadağ’a geldikten sonra kendiniz rota belirleyerek tekne kiralayıp Karadağ’ın Adriyatik Denizi sahillerinde ki şehir ve kasabaları gezmek çok güzel olur.

Karadağ bizden vize istiyor mu?

Karadağ Türk Vatandaşlarından vize istemiyor. Türkiye ile Montenegro arasındaki bu vize anlaşması sayesinde ülkeye 90 günü aşmayan sürede rahatça gezebilirsiniz. 

Karadağ’da gezebildiğimiz yerler Kotor ve Budva oldu.