Arnavutluk-Tiran gezimizden sonra ki durağımız Karadağ. Karadağ sınırını geçip Sutomore’de konakladık. Ertesi gün güzel bir kahvaltı sonrası Avrupa’nın en gözde mekanları arasına giren Budva’ya Bar ve Petrovac üzerinden gidiyoruz. Rotamızda daha doğrusu yolumuzun üzerinde bulunan Sveti Stefan adasını görmek üzere mola veriyoruz. Görmek üzere dediğimize bakmayın sadece fotoğraflamak üzere durduğumuz bu güzel adacık hakkında biraz bilgi verelim.

Sveti Stefan Adası

Budva şehrine 6 km uzaklıkta Przno ve Sveti Stefan kasabaları arasında yer alır. Aslında bir zamanlar ada olan Sveti Stefani ana karaya doğal yolla değil insan eliyle yapılmış bir yolla bağlanmıştır. Adada 2009’dan beri Aman Grubuna ait olan bir otel ve Milocer villası bulunmaktadır. Adada bulunan otelin 50 odası, kır evi ve süit ile Milocer Villasında 8 suit odası vardır. Ancak bu adayı öyle istediğiniz zaman kafanıza göre gezemezsiniz. Biz de gezemedik zaten. Sadece karşıdan fotoğrafladık. Nedenmiş, ne özelliği varmış dediğinizi duyar gibiyiz.

Sveti Stefan Adasını gezebilmek için otelin müşterisi (hadi biraz daha kibar davranalım ve turizmci diliyle konuşalım otelin misafiri) olmanız gerek. Yani ada Aman Sveti Stefan’ın müşterisi olmayanlara kapalı. Ancak ücretini ödeyip bir oda kiralayarak dünyanın en lüks otellerinden birinin yer aldığı bu adaya girebiliyorsunuz. Oda kiralama ücreti ne kadar derseniz geceliği 800 €. Bu çok pahalı geldiyse o zaman diğer alternatifleri söyleyelim. Adada oturan birinin misafiri olabilirsiniz. Tanıdık yok mu? O zaman üçüncü seçenek geliyor.  Yaz sezonunda Sveti Stefan rehberli turları düzenleniyor. O turlara katılabilirsiniz. Turlar yaklaşık 40 dakika sürüyor ve kişi başı 20€-25€. İşte bu bize uyar dediniz değil mi? Ama bunun için de yapmanız gereken şey geçidin hemen yakınındaki büfeden rezervasyon yaptırmanız. Turlar sadece 10 kişilik. Önceden rezervasyon şansınız yok. Günde iki kez düzenleniyor ve saatleri 11.00 ; 14.00 veya 12.00 ; 16.00. Bunları yapabilirseniz adayı gezebilirsiniz. İyi gezmeler.

Adayı karşıdan göreyim ama çevresindeki plajlarda denize gireyim derseniz otelde kalmanıza gerek yok. Bunun için sadece otopark ve plajlar için giriş ücreti ödemeniz yeterli. Adanın kuzey mi yoksa güney plajında mı serinleyeceksiniz buna karar vermeniz gerek. Çünkü Adanın kuzeyindeki plaj da Aman Resort’un bir parçasıdır ve bir şezlong kiralamak için kişi başı 80 € tutarındadır. Güney plajı halk için ücretsizdir, bu nedenle başka bir yerde kalıyorsanız bile bu plajı ücretsiz kullanabilirsiniz. Burada iki şezlong ve bir güneş şemsiyesi için 15 €’dan başlayan şezlong kiralamak yeterli.

Adayı gezmek için bütün bu dediklerimizi yapamadınız, plajlarda uymadı ama biraz olsun vaktiniz varsa Milocer parkında bir yürüyüş yapabilirsiniz.  Karadjordjevic ailesine ait bu alanda yol, zeytinlikler ve egzotik ağaçlarla dolu Milocer parkından geçiyor. Herhangi bir ücret yok. Ya da bizim gibi bir zamanlar ünlüler, krallar, kraliçelere ev sahipliği yapmış olan Sveti Stefan adasını karşıdan fotoğraflayabilirsiniz.

Budva “Karadağ’ın Miami’si”

Sveti Stefan Adasını gerilerde bırakıp sadece 6 km uzaklıkta olan Budva’ya gidiyoruz. Budva Karadağ’da çok güzel bir tatil yeri olup “Karadağ’ın Miami”si olarak tanımlanır. Tarihi 2500 yıllarına kadar giden Budva Eski ve Yeni olmak üzere iki kısımdan oluşur ve Ortaçağdan kalma surlarla çevrili bir şehirdir.

St. John Kilisesi

Budva’nın Eski Şehir’de öne çıkan St. John Kilisesi, bölgenin en yüksek ve en eski binalarından biridir. Kilise, 7. yy’da bir kilise kalıntısı üzerine inşa edilmiştir. Kilise’nin çan kulesi 1867 yılında ek olarak inşa edilmiş ve yapının daha da etkileyici görünmesini sağlamış. 

Kilise, kültürel ve tarihi değere sahip çeşitli nesnelere ve sayısız eski ikonlara sahiptir.

UNESCO tarafından mimari antik çağ anıtı kabul edilen Budva’yı gezerken dar Arnavut kaldırımlı sokakları hediyelik eşya dükkanları, kafeler, müzeler ve kiliseleri zamanımız yettiğince görmeye çalıştık. Turların sorunu olan zaman kısıtlığı nedeniyle çok yer göremedik. Rotamız Budva’dan sonra Kotor ve sonrasında Hırvatistan’a geçiş.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”