Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ya da Kuzey Kıbrıs dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak turizm ve casinolar geliyor.

Evet ülkenin en büyük gelir kaynağı turizm ve kumar. Ama Kuzey Kıbrıs’ın üç beş gün gezmekle bitiremeyeceğiniz tarihi ve kültürel yerleri, duydukça şaşıracağınız efsaneleri, öğrendikçe üzüleceğiniz bir geçmişi var.

Burada size turizm ve kumarhanelerden bahsetmeyeceğiz.

Önce merak edilen soruları cevaplayalım.

Kuzey Kıbrıs’a giderken vize var mı?

Kuzey Kıbrıs pasaport rengi ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyor. Türk Vatandaşları kimlik kartları ile Kuzey Kıbrıs’a gidebilirler. Sürücü belgesi geçerli değil. Bunun için size verilen giriş-çıkış formunu doldurmanız yeterli.

Bu formu doldurarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a giriş ve çıkışlarda gösteriyorsunuz ve Türkiye’ye dönene kadar saklıyorsunuz. Size sorulduğunda ibraz etmeniz zorunlu. Kuzey Kıbrıs’a girerken orada kaç gün kalacağınız belirtiliyor. Bu süreyi geçirmemeniz gerekli.

THY ile Kuzey Kıbrıs Ercan Hava alanına indik. Kimlik kontrollerinden geçtik. İlk işimiz
kiraladığımız arabamızı aldık. Her zaman yaptığımız gibi Rental.car‘dan daha gitmeden arabamızı ayarladık. İnanın her zaman söylüyoruz. Araba ile dolaşmak hem özgürlük hem de rahatlık.

Yurt dışı çıkış harcı ödenir mi??

Kimlik kartınız ile gidiyorsanız yurt dışı çıkış harcı ödemenize gerek yok. Eğer ben pasaport ile giriş yapacağım derseniz vize yok ama yurt dışı çıkış harcını ödemek zorundasınız.

Para birimi nedir? Yanıma döviz almalı mıyım?

Kıbrıs’a gittiğiniz zaman kendi evinizde gibisiniz. Alışverişlerde Türk Lirası kullanıyorsunuz. Döviz sıkıntısı çekmiyorsunuz. Kredi kartı kullanırsanız banka komisyonu ödemiyorsunuz. Alışverişlerde de istediğiniz gibi pazarlık yapabilirsiniz.

Trafik kuralları nasıl?

Kuzey Kıbrıs’ta trafik sağdan işliyor. Yani bizim ülkenin tersi yönde trafik akıyor. Direksiyon sağda. Benzin fiyatları bize göre çok daha ucuz. Kuzey Kıbrıs’ta kiralanan arabaların plakaları kırmızı.

Araç kiralamak için hava alanındaki şirketleri ya da gelmeden on-line uygulamayı tercih edebilirsiniz. Bu konuda araç kiralamada dikkat edilecekler yazımızı okuyabilirsiniz. Trafikte döner kavşaklara ya da Kuzey Kıbrıs’lıların tabiriyle çembere geldiğiniz zaman trafik lambası görmezsiniz. Her zaman her şartta sağdan gelen arabaya yol verilir. Yani araç geçiş üstünlüğü ile trafik düzgün bir şekilde akmaktadır. Ama yollarda sabit trafik sayaçları bulunmaktadır.

Elektrik prizleri nasıl?

Kuzey Kıbrıs’ta üç girişli prizler kullanılmaktadır. Elektrikli her tür eşyanızı rahatlıkla kullanabilmeniz için mutlaka ikili prizleri üçlü prize çeviren adaptörünüz olmalı. Bazı otellerde prizlerin üzerinde hazır buluyorsunuz. Bazıları ise resepsiyonda size ücret karşılığı veriyor. Marketlerden daha ucuza temin edebilirsiniz. Biz yanımızda hiç bir ülkede sıkıntı çekmemek için Universal İngiliz-Amerikan Çoklu Priz Adaptörü edindik ve yanımızda taşıyoruz.

İklimi nasıl? Hangi mevsimde gitmeli?

Kıbrıs’a her zaman gidilebilir. Akdeniz iklimine sahip olduğu için yılın 300 günü güneşli. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı. Biz yılbaşında oradaydık. Biraz yağışlı ama soğuk olmayan bir havayla karşılaştık. Şemsiyeniz yanınızda olsun yeterli.

Kuzey Kıbrıs Akdeniz’deki en büyük üçüncü adadır. Türkiye’den 65 km güneyde bağımsız bir devlettir. Ancak bağımsızlığı Türkiye dışında başka ülke tarafından tanınmamaktadır. En önemli yerleşim yerleri Başkent Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt ve Lefke’dir

Size yazılarımızı sunacağımız başlıklar:

Gazimağusa’da gezilecek yerler

İskele’de Gezilecek yerler

Dip Karpaz’da gezilecek yerler

Lefkoşa’da gezilecek yerler-1 Barbarlık Müzesi

Lefkoşa’da gezilecek yerler-2 Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Lefkoşa’da gezilecek yerler-3

Girne’de gezilecek yerler-1

Girne’de gezilecek yerler-2 Efsane Tank, St Hilarion Kalesi

Girne’de gezilecek yerler-3 Girne Kalesi

Girne’de gezilecek yerler-4 Buffavento Kalesi

Girne’de gezilecek yerler-5 Mavi Köşk

Güzelyurt’ta gezilecek yerler

Lefke’de gezilecek yerler