Via Dolorosa, Çile Yolu ya da Kederli Yol anlamında İsa’nın çarmıha gerilmeye götürülürken yürüdüğü yol olduğuna inanılan rotadır.

Aslında Via Dolorosa bir yol değil rotadır. Yaklaşık 600m olan rota Hıristiyan hacılarının yürüdüğü en önemli kutsal noktadır. Bugünkü rota 18. yy’da yeniden oluşturulmuş ve toplam 14 duraktan ibarettir. Bu duraklardan 9 tanesi bu rota üzerinde 5 tanesi ise Kutsal Kabir Kilisesi’nin içindedir. Hıristiyan hacılar dua etmek için 14 istasyonunun her birinde dururlar. İncil’den ilgili kısımları okuyarak hac ibadetlerini gerçekleştirir. Bazıları İsa’nın çekmiş olduğu acıyı hissedebilmek için çarmıh büyüklüğünde hac taşıyorlar. Bizde bu yolda ilerlerken dua eden hacılarla karşılaştık.

Via Dolorosa, kalabalık yollardan geçmekte, zaman zaman dar geçitler ve taş basamaklardan oluşmakta, yol kenarlarında alışveriş yapabileceğiniz acıktığınızda bir şeyler alabileceğiniz dükkanlar bulunmakta. Dolayısıyla bazen yürümenin bile zor olduğu bu yol dua etmek için sıkıntılı bir yer olabilir. 

Hac Yolunun her istasyonu bir Romen rakamıyla işaretlenmiştir.

Gethsemane Bahçesi yazımızda bahsettiğimiz gibi İsa son duasını etmek için götürülüyordu. Gethsemane Bahçesi’nden Eski Şehir surlarının içine getirilerek yargılandı ve ölüm hükmü verildi ve sırtında haç şeklinde çarmıh ile işte bu yolu yürüdü. Bu yollarda düştü kalktı ama Kıyamet Kilisesine ulaşıncaya kadar yürüdü. Haydi hem yürüyelim hem de rota üzerinde ki durakların anlamlarını anlatalım. Bu duraklarda yer alan bazı yerler kapalı bazıları ise dua eden Hıristiyan Hacılar ile kalabalık olduğu için giremedik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Rota Surların hemen yanındaki Lion Gate yani Aslanlı Kapıdan başlıyor ve Kutsal Kabir Kilisesinde sonlanıyor.

1.Durak; Hz.İsa’nın yargılanarak ölüme mahkum edildiği yer.

2.Durak; Kırbaçlama Kilisesi. Romalı askerlerin İsa’yı kırbaçladığı ve cezasının açıklanmasının ardından başına dikenli telin geçirildiği yerdir. İsa haçının bulunduğu yer.

2.Durak ile 3.Durak arasında “Ecce Hommo” adında bir kemer var. Bu kemer neden önemli.  Roma valisi bu kemerin üzerine çıkarak halka seslenmiş ve Hz.İsa’yı işaret ederek “ecce hommo” , “işte o insan” demiştir.

3.Durak; Hz. İsa’nın bu yolda düştüğü ilk yer.  Burada Ermeni Katolik Kilisesi tarafından 15.yy’da küçük bir şapel yaptırılmıştır.

4.Durak; Hz.İsa’nın annesi ile karşılaştığı yer. 

5.Durak; Simon İsa’nın haçı taşımasına yardım ediyor.

Burada kilisenin hemen yanındaki duvarda Hıristiyan hacıların ellerini yüzlerini sürdükleri bir taş bulunmakta. Bu taşın Hz. İsa’nın dinlenmek için elini dayadığı taş olduğuna inanılıyor.

6.Durak; Veronica Hz. İsa’nın yüzünü siliyor.

7.Durak; Hz. İsa burada ikinci kez yere düşüyor. Buradaki şapelin içinde Roma Cardo sütun dizisinin bir parçası günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş.

8.Durak; İsa’nın Yeruşalim kadınlarıyla buluştuğu yer.İsa ağlayan kadınlara seslenerek “Benim için ağlamayın, kendiniz ve çocuklarınız için ağlayın” dedi.

 9.Durak; Hz.İsa’nın burada gücü tükenir ve 3.kez yer düşer. Kutsal Kabir Kilisesi’nin girişinde yer alıyor bu durak.

10.Durak ; Hz. İsa’nın burada kanlı elbiseleri üzerinden çıkartılıyor. Artık Kıyamet Kilisesine ulaşmıştır. Duraklardan 10-14’ü kilise içindedir. 

11.Durak; Çarmıha Gerilme: Hz. İsa ellerinden ve ayaklarından çarmıha çivileniyor.

12.Durak; Hz. İsa’nın öldüğü yer. Burada Hz. İsa’nın çarmıhı duruyormuş. Bu kayanın üzerine Rum Ortodoks Şapeli yaptırılmış.

13.Durak; Hz. İsa’nın bedeni burada çarmıhtan indiriliyor. Meryem’in İsa’nın bedenini indirdikten sonra yatırdığı Anointing taşı ya da Musalla Taşı. Hıristiyanlar için oldukça önemli. Bu taşın üzerinde İsa’nın cansız bedeni yıkandığı için bu taş hep ıslak tutuluyor. Buraya gelen Hıristiyan hacılar taşa dokunuyor, eğilip öpüyor hatta üzerine kapanıp ağlıyorlar. Bu taşın üzerinde gördüğümüz lambalar Kilise üzerinde hakkı olan Rum Ortodoks,  Fransiskan, Süryani Kilisesi, Ermeni Kilisesini sembolize ediyormuş.

14.Durak; Hz. İsa kayaların arasında oyulmuş mezara defnediliyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kudüs’e geldiyseniz , Via Dolorosa’yı ziyaret etmeden veya bu yolu yürümeden Eski Kudüs’ü ziyaret etmiş sayılmazsınız.

Aslında Eski Kudüs’e geldiğinizde ister istemez mutlaka bu yola veya yakın bir yerine çıkmış olursunuz ve kendinizi tarihin derinliklerinde bulursunuz.