Mavi göklerin ülkesi Moğolistan’a gidiyoruz. Şimdi Moğolistan’a gitmek de nereden aklınıza geldi diyorsunuz. Bu ülke çok fazla turist rotasyonunda olmayan ya da tercih edilmeyen ve çok popüler olmayan bir ülke diyebilirsiniz. Biz özellikle bu ülkeye gitmeyi tercih ettik. Çünkü yine bir hayalimizin peşindeyiz. Tarih derslerinde okuduğumuz Orhun Kitabeleri Moğolistan’da Orhun Yazıtları Müzesinde sergilenmekte. Biliyorsunuz biz hayallerimizi hayal defterimize yazar ve gerçekleştirmeye çalışırız.

Haydi, o zaman yolculuk başlasınnnnnn. İstanbul havalimanından saat 14.05’te Miat Hava Yolları ile başlayan yolculuğumuz Moğolistan’ın başkenti Ulaanbaatar’da Moğolistan yerel saati ile 03.25’te tamamlanacak.

Yaklaşık 8.5 saat sürecek yolculuğumuz. Bindiğimiz Miat hava yollarından bahsedelim.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yolculuk başladığında hemen çorap, göz bandı ve kulak tıkacından oluşan bir paket dağıttılar. Arkasından herkese şişe suyu ikramı geldi ve tabi ki battaniye. Seyahat sırasında ikram edilen yemekte çok lezzetliydi. Hepsi ücretsiz olarak yolculara sunuldu. Çok uzun zamandır uçak seyahatlerimizde bu hareketleri görmediğimiz ya da her şeyi ücretli gördüğümüz için biraz şaşırdık.

Saatlerimiz 03.25’i gösterdiğinde Ulaanbaatar Chinggis Havalimanına geldik.

Pasaport işlemlerini tamamlıyoruz.

Bizi bekleyen otobüsümüz ile otele gidiyoruz. Saatlerimizi ayarlıyoruz. 

Gezi süresince hareket ettiğimiz otobüsümüz

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ulaanbaatar ya da kolay söyleniş şekli ile Ulan Bator, Moğolistan konumu Ankara konumundan 5 saat ileri.

Otelimize yerleşiyoruz. Kahvaltı saatine kadar dinlenelim. Sonra başlasın şehir turumuz. Moğolistan turumuzda 1 gece Ulan Batur, 3 gece Karakorum-Ger Çadır kampı, 2 gece Ulan Batur konaklama şeklinde olacak. Haydi sabaha görüşürüz.

Biz dinlenirken size Moğolistan’dan bahsedelim.

Moğolistan nerede diye merak edenler? Moğolistan Dünyada toprak büyüklüğü bakımından 19.ülke ama sahip olduğu toprak büyüklüğüne göre nüfusu en az olan ülkelerden birisi. Doğu ve Orta Asya’da bulunan denize kıyısı olmayan Moğolistan kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin ile komşudur. Haritaya dikkat edilirse Moğolistan ile Kazakistan komşu değildir ama aralarında sadece 32 km bulunmaktadır. Gelmek isteyenler Kazakistan’a hava yolu ile gelip Moğolistan’a kara yolu ile geçebilirler.

Başkenti Moğolcada “Kızıl Kahraman” anlamına gelen Ulan Batur’dur.

Moğolistan bayrağında yer alan ve ülkenin hemen her yerinde gördüğümüz sembolden bahsedelim. Bu sembol Soyombo.

Soyombo sembolü 1686’da Zanabazar  tarafından icat edilen  özel bir karakterdir ve Moğolistan Bayrağı’nda, birçok yerde ve resmi belgede bulunan  ulusal semboldür. Soyombo üzerindeki işaretler ne anlama gelmektedir. Soyombo, geometrik sembollerin ve desenlerin bir sütun şeklinde düzenlemiş 10 ögesine sahiptir. Bunlar ateş, güneş, ay, iki üçgen, iki yatay dikdörtgen, Taijitu (Yin ile yang) ve iki dikey dikdörtgendir. Semboldeki öğelerin anlamlarına gelince: Üstten başlayarak:

Ateş, sonsuz büyüme, zenginlik ve başarının genel bir sembolüdür. Güneş (●) ve ay, ebedi mavi gökyüzü olarak Moğol ulusunun ebediyen varlığını sembolize eder. İki üçgen (▼) bir ok veya mızrağın ucunu ima eder. İç ve dış düşmanların yenilgisini ilan etmek için aşağıyı gösterir. İki yatay dikdörtgen (–) Moğolistan halkının dürüstlüğünü ve adaletini temsil eder. Taijitu sembolü (☯), erkek ve kadının karşılıklı tamamlayıcısını gösterir. Uyanıklığı simgeleyen iki balık olarak yorumlanır, çünkü balıklar asla gözlerini kapatmaz. İki dikey dikdörtgen (▮) bir kalenin duvarları olarak yorumlanabilir. Bir Moğol atasözüyle ilgili olarak birlik ve gücü temsil ederler: “İkinin dostluğu taş duvarlardan daha güçlüdür.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Resmi dili Moğolca’dır. Kiril ya da Moğol alfabesi kullanılır. Moğolistan’da din olarak Budizm (%53) yaygın. İslam (%3), Şamanizm  (%2.9), Hıristiyanlık (%2.2). Halkın %40’a yakını dinsizdir. Para birimi Tögrög ya da Tugrik. Simgesi MNT.  Moğolistan’da madeni para yoktur. Ülkede sadece kağıt para var. Biz de kullanmak üzere 100$ bozdurduk, yaklaşık 337.000 MNT aldık. Cüzdanımıza sığmadı (Nisan-2024 yılı için geçerli).

Ünlü Gobi Çölü de bu ülkenin sınırları içerisinde. Ekilebilir, tarıma elverişli, verimli arazi ise yok denecek kadar az. Ülkenin deniz veya okyanus ile bağlantısı yok ve neredeyse tamamı verimsiz bozkırlarla, çöllerle çevrili durumda.

Moğolistan’a nasıl gidilir?

İstanbul’dan direkt ya da değişik ülkelerden aktarmalı olarak uçak ile gelmek mümkün. Biz seyahatimizi İstanbul’dan Moğolistan’a ait Miat havayolları ile direkt olarak gerçekleştirdik.

Tren ile gelebilirsiniz. Dünyanın en ünlü tren yolculuklarından olan Trans Sibirya-Moğolistan treni ile gelebilirsiniz. Pekin’den Transmongolia Express ile gelebilirsiniz. Tren ile gelmek için bir diğer alternatif: Moğolistan’a kadar uçakla gelip, Moğolistan’dan tren ile Ulan Batur’a gelebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Moğolistan’a vize gerekli mi?

Moğolistan Türk’lerden pasaport rengi ne olursa olsun vize istemiyor.

Moğolistan iklimi nasıl?

Moğolistan karasal iklime sahip. Yani ilkokuldan bu yana öğrendiğimiz şekilde “kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak”. Biz bir yere seyahate çıkmadan önce ilk kontrol ettiğimiz gideceğimiz ülkenin hava durumudur. Değişik hava durumu belirten sitelerden öğrendiğimize göre (ki biz Nisan ayında Moğolistan’a gittik) genelde iyi, yağmursuz kuru bir hava olacak. Ancak sıcaklık değişmelerinde oldukça fazla düzensizlik var. O zaman ne yapıyoruz yanımıza kalın, üşütmeyecek giysiler alıyoruz. Karakorum’da çadır kampta yaşadığımız kar fırtınası çok güzel bir macera oldu bizim için.

Moğolistan’da trafik nasıl?

Moğolistan’da trafik düzenli bir akış halinde. Moğollar trafik kurallarına uyuyorlar. Moğolistan’da sürüş tarafı sağdadır. Ancak Moğolistan’da araçların direksiyonu ya solda ya da sağdadır. Bunu ilk gördüğümüzde çok tuhafımıza gitti. Yani araçların direksiyonlarının bulunduğu yön konusunda bir standart yok. Bizdeki soldan direksiyonlu araçların yanında sağdan direksiyonlu araçların sayısı da oldukça çok. Direksiyonların farklı yönde olması trafiğin akışına engel yaratmıyor. Kavşağın birinde ortada polisin olması bize ülkemizde ki çok eski zamanları ta ki çocukluk yıllarımızı hatırlattı ve biraz da şaşırttı. Çocukluğumuzda kavşaklarda gördüğümüz polislerin trafiğin akışını düzenlemesi burada hala geçerli demek ki.

Ama bozkırlara çıktığınızda atların kullanılması oldukça yaygın ve bozkırlarda yol yok. Alabildiğince uzanan bozkırlarda herkes kendince istediği yerden gidebiliyor, kendince rota oluşturabiliyor. Bu nedenle burada sıkça bu lafı duyarsınız “Her Moğol’un bir yolu vardır”.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Moğolistan’da ne yenir?

Yaklaşık şu ana kadar gezdiğimiz 70 ülkenin çok azında bize yakın ya da benzer yemek kültürü ile karşılaştık. Moğolistan’da ki yemek kültürü et yemeklerine dayanmakta. Et yemeklerini tüketme konusunda sorununuz yoksa burada rahat edersiniz. Moğolistan’ın coğrafyasına göre çok fazla sebze ve meyve burada yetişmiyor. Bunların başında domates  geldiğinden kahvaltılarda domates bulmak mümkün değil. Özlediğiniz salçalı bir yemeği ise ülkemize geri dönene kadar özlemeye devam.

Ancaaaakkkk et yemekleri oldukça yaygın ve çok lezzetli. Genellikle koyun eti tüketiliyor. Durun hemen burun kıvırmayın, burada koyunlar bozkırlarda gezerek otladıkları için etleri de lezzetli ve kokusuz. Dana eti de yaygın durumda. Etin yanı sıra hamur işleri de Moğol mutfağının ilk sıralarında. Genellikle etle birlikte sunulan ve buuz, huuşuur gibi türleri olan bir çeşit mantı (biri kızartma diğeri haşlama) da lezzetli. Bizim çibörek’e benzer hamur işleri de var. Moğolların airag dediği kımızı mutlaka tadın. Ayrana benzeyen içecek, kısraklardan alınan sütün mayalanması ile ortaya çıkıyor. Kımız, mayalanma sonucunda ortaya çıktığı için hafif mayhoş ve hafif alkollü olarak karşımıza geliyor.

Moğolistan’da konaklama

Moğolistan’da istediğiniz bir otelde konaklamak mümkün. Gezi seyahatinizi planlarken konaklayacağınız otelleri her zaman çok güvendiğimiz Booking.com dan yapabilirsiniz. Amaaaaa Moğolistan denilince konaklama için  geleneksel Moğol çadırı yani “ger” unutulmamalı. Hani Fas’a gittiğinizde nasıl ki riyad otelde kalıp otantik havayı yaşamak tercih ediliyorsa burada da ger çadırda konaklamak buranın havasını yaşamak gerek. Fas yazımız burada

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Moğolların ger ya da yurt şeklinde adlandırdıkları bu çadırlar ülke genelinde oldukça yaygın. Şehirlerde bile yerel halk hala çadırlarda yaşamayı tercih ediyor. Şehirde binaların yanında ger çadırları görmek mümkün.

Biz Karakorum’da bu şekilde düzenlenmiş ger çadır kampında konakladık. “Ger”lerin kumaşları beyaz, kapıları ise daha çok koyu renkte. Çadırların yuvarlak olarak tasarlanması ve köşe barındırmamaları, inanışa göre olumsuz enerjinin oluşmasını engelliyormuş.

Bu çadırlar bezlerle kaplanmış keçeden oluşmakta ve  çadırın ortasında bir soba var. Turistik olanlarda ise soba yerine elektrikli ısıtıcılar kullanılmakta. Çadırın içinde yataklar ve güneş ışığının içeriye girmesini sağlayan tavanda bir pencere ve ufak bir giriş kapısı.

Moğolistan’da ne zaman gidilmeli?

Moğolistan’ı ziyaret etmek için en uygun dönem, Haziran ve Ağustos ayları arasıdır. Bu dönemde hava sıcak ve kurak olduğu için seyahat etmek daha kolaydır. Biz Nisan ayında gittik. Hava çok sıcak değildi, hatta bir gün Karakorum’da kar fırtınasına yakalandık.

Moğolistan hakkında bilinmesi gerekenler

Seyahatiniz mevsim geçişlerinde ise mutlaka hem kalın hem ince kıyafetlerinizi yanınıza almanız gerek. Bunun yanı sıra şemsiye, yağmurluk da çantanızda olsun.

Bazı mekanların tuvaletlerinde erkek/kadın ayrımı yok. Erkekler tuvaletine bir anda kadınlar veya kadın görevliler girebiliyor. Karakorum’a giderken uğradığımız bir konaklama yerinde görevli grupta kadın daha fazla olduğu için tuvaleti kadınlara ayırmıştı.

Ülkede kullanılan priz tipi Türkiye’dekiyle aynı. Dolayısıyla bir priz çeviriciye veya adaptöre ihtiyaç yok. Ancak özellikle kırsalda veya yolculuklar esnasında cep telefonu, tablet gibi cihazları şarj etmek için yanınıza yüksek kapasiteli taşınabilir güç bankası (power bank) almak yararlı olacaktır.

Moğol halkı ile iletişim kurmak için, sokaklarda dolaşırken en azından bir şey sormak için birkaç kelime onların dilinden konuşmak yararlı olacaktır. Ne dediklerini anlamazsanız, “Lütfen daha yavaş konuşun” “anlamına gelen “Iluu udaan yarina uu” diyebilirsiniz. Böylece konuşmalarını daha rahat anlayabilirsiniz. Tabi ki size konuşma işaret dilini seçebilirler.  Aslında halkın çoğu İngilizce bildiği için yerel halkla iletişim kurmak çok zor değil.

Onların dilinden bazı kelimeler öğrenmek kaygınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Selamlama olarak “Nasılsın” anlamına gelen “Tu sain baina uu kelimesini, “Teşekkür ederim” anlamında “Bayarlalaadiyebilirsiniz.

Pazarlık birçok ülkede olduğu gibi burada da birçok yerde mümkün. Özellikle küçük hediyelik eşyalar alırken sıkı bir pazarlık faydalıdır. Tabi bu pazarlığı büyük mağazalarda yapmayın.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ulan Batur’da pek çok müze bulunmakta. Moğolistan Ulusal Müzesi ilk sırada görülmesi gereken yer. Bu müzenin yanı sıra eğer vaktiniz varsa Tiyatro Müzesi, Devlet Tarihi Müzesi, Kostüm Müzesi, Anatomi Müzesi görülebilir.

Ulan Batur’da alışveriş merkezi de çok fazla. Bunlardan en önemlilerinden birisi olan  State Department Store’yi dolaştık.

State Department Store’un en üst katında yerel hediyelik eşyalar satan bir dükkan mevcut. Burası Ulan Batur’daki en geniş ürün yelpazesine sahip hediyelik eşya dükkanı imiş. Fiyatlar öyle çok fazla değil.

Moğolistan’a gelmişken kaşmir almak isteyebilirsiniz. Dünyanın En Büyük Kaşmir Fabrika Mağazasını gezebilirsiniz.

Moğolistan’da her alışveriş fişinde bandrol var ve bu bandrolleri akıllı telefonlara okutarak vergi iadesi alınıyor. Hatırlayanlar bilir bizde de yıllar önce bu uygulama vardı. Her ay devlet bir çeşit piyango çekilişi yaparak bu fişlerden birkaçı ödüllendiriliyormuş. Biz grup olarak yaptığımız alışveriş fişlerimizi yerel rehberimize verdik.

Ulan Batur’da en çok dikkatimizi her köşe başında karaoke barların olması çekti.

Moğolistan gezimizi tamamladık. Havaalanına geldik.

Duty Free mağazasını dolaştık ve uçuş saatimizi bekliyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Moğolistan gezimizi sizinle paylaştığımız dosyalarımız