FAS, herkesin merak ettiği, gitmeyi çok istediği ancak bazı öngörülerle yalnız gitmekten korktuğu, korku olmasa da biraz çekindiği veya son sıralara ertelediği gizemli, mistik, tarihi, ekzotik bir yer. Biz de Fas gezisini planlarken her zaman yaptığımız gibi araştırmalara başladık. Bu ülkeye daha önce gidenlerin tecrübelerine baktık. Tur şirketleri nerelere götürüyormuş inceledik. İnternetten görülmesi gereken yerleri işaretledik. Sonuç bu ülkeyi daha önce ziyaret eden kişilerin yazılarından çok güvenli bir ülke olmadığı, satıcıların size karşı çok ısrarcı olduğu, bazı yerlere bireysel gidilemeyeceği, fotoğraf çekerken bile çok dikkatli olunması gerektiği, geceleyin sokağa çıkılamayacağı (özellikle bayanların), gideceklerin de mutlaka bir turla gitmeyi tercih etmeleri gerektiği, araba kiralamanın işe yaramayacağı çünkü tabelaların Arapça ve Fransızca olduğu konusundaki bilgileri okuduk.

Biz iki bayan olarak yola çıkacağız. Önceki yazılarımızdan biliyorsunuz, biz turlarımızda araba kiralayarak hareket ederiz. Tüm ülkeyi dolaşmayı planlıyoruz. Bakalım nasıl olacak dedik ve planları yaptık. Fas’a doğru yola çıktık. Denilenlerin ve yazılanların aksi olduğunu yaşayarak öğrendik ve biz Fas’tan ayrılırken bu ülkeye hayran olduk, çok beğendik, çok sevdik. İnsanların yardımseverliği (ısrarcı değil), güler yüzlülüğü, sıcak kanlı oluşu gerçekten görülmeye değer. Fas sanıldığı gibi korkulacak bir ülke değil. Yani diyoruz ki FAS’I BİR DE BİZDEN DİNLEYİN !!!!!!!!!!!

Tangier’deki city tour ile geziden, mavi şehir Şafşavan’a, Fes’in tabakhanesinden Old Medina’daki renkli yaşama, Rabat’taki Muhammed V Mozolesi’ den Kazablanka’daki Hasan II camisine, Kazablanka filminin çekildiği Rick’in kafesinden Kazablanka’daki hamam keyfimize, Marakeş’te yılanların oynatıldığı Jemaa el Fnaa meydanından gerçekten çok büyük olan Old Medina’sına, Marakeş tabakhanesinden riyad otellere, Saraylardaki hayattan günlük yaşama, Hollywood’un Fas şubesinden, çöl turuna kadar sizinle deneyimlerimizi paylaşacağız.

Eeeeee haydi o zaman gezmeye başlayalım. Biz yaklaşık 2 aylık bir gezi programı yaptık. Durun canım hemen şaşırmayın iki ayı da Fas’ta geçirmedik.

Planımız İspanya’ya Barcelona’ya gideceğiz, 4 gün sonra Andorra’ya geçeceğiz, tekrar İspanya’ya dönüp İspanya gezisini tamamlayıp Fas’a geçeceğiz ve son durak Portekiz şeklinde.  Fas sanıldığı gibi giderken aşı olmanızı gerektirecek bir ülke değil. Hangi şehrine giderseniz gidin aşı gerektirecek bir risk yok. Tabi ki biraz dikkatli olmakta yarar var. Sokak yemeklerini tercih ederseniz güvenilir ve temiz yerleri bulmaya çalışın.  Açık suları içerseniz biraz dikkatli olun. Biz her zaman hangi ülke olursa olsun kapalı suları içmeyi tercih ederiz. Her yerde kapalı suları bulabilirsiniz. Belki beklediğiniz gibi her şehirde büyük marketler yok ama her yerde küçük küçük bakkal türünden yerler var. Yani bir sıkıntı yok. Zaten geziye çıkarken yanınızda bulundurmanız gereken bazı kremleri (sineklere karşı, herhangi bir böcek sokmalarına karşı vb) önlem olarak almanız gerekir. Bu sadece Fas için değil diğer ülkeler için de geçerli. Yurt dışına çıkarken bavulda olması gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz. Bayanların kıyafet konusunda ise çok tedirgin olmasına gerek yok. Ancak Müslüman bir ülkeye gittiğinizi düşünerek giyinmek sizi oldukça rahatlatır.  

Türkiye’den İstanbul aktarmalı olarak İspanya’ya Barcelona’ya geldik. İspanya ve Andorra’yı gezip İspanya’nın Algeciras limanından feribotla Fas’ın Tangier-Tanca ya da yaygın bilinen ismi ile Tanger’e geçtik.

İspanya’daki Algeciras’taki otelimizi tam limanı gören bir yerden ayarladık. Çünkü ertesi gün kiralık arabayı teslim edeceğiz. Limana geçeceğiz. Biletlerimizi alacağız. Ama bir gün önceden nereden nasıl gideceğimizin keşfini yaptık. Bavullar elimizde çok vakit kaybetmek istemiyoruz. Sabah iyi bir kahvaltıdan sonra aracımızı Budget firmasına götürdük. Teslimi yaptık. Liman zaten sadece 5 dakika yürüme yolda, hemen limana gittik.

Liman çok büyük ve ferry firmaları tıpkı otobüs terminalindeki gibi yan yana dizilmiş. Bankoya yaklaştık. Görevli bayan nereye gideceğimizi sordu. Biz Tangier’e deyince meğerse Tangier’de iki liman varmış. Birisi Tangier-Med, diğeri Tangier. Yani eski ve yeni liman.

Tangier’de limanda araç kiralama büroları olmadığı için ve şehirde aracımızı alacağımız için biz şehre yakın olanı seçtik. Biletlerimizi tek yön olarak aldık. İsterseniz gidiş-dönüş alabilirsiniz. Şehre yakın olan limana kalkan feribotlar bu limandan kalkmıyormuş.

Bizi diğer limana yani Tarifa’dan kalkan feribotlar için otobüslerle transfer ettiler. Otobüs transfer ücreti de feribot biletine dahil. Otobüsle yaklaşık 40 dakikalık yolculuktan sonra limana ulaştık.

Liman kontrollerinden sonra feribota bindik. Bavulları bırakıp yukarı kata çıktık. İki ayrı sıra olduğunu görüyorsunuz. Birisi arabalı geçişler için, diğeri bireysel geçişler için pasaport kontrolü.

Size binerken ya da bilet alma sırasında beyaz bir belge veriyorlar. Siz onları doldurup pasaport ile veriyorsunuz. Bilgiler İngilizce ve Arapça olarak soruluyor. Her şey tamam, sıraya girdik.

Pasaportları uzatınca Türk olduğumuzu öğrenince sempati gösterdiler ve hatta neden sıraya girdiğimize bile şaşırdılar. Fas’lılar Türklere karşı çok ılımlı ve çok seviyorlar. Hiçbir soru bile sormadan onay verdiler ve pasaporta bir numara vurdular. Bu numara çok önemli. Fas’ta her otel pasaportta ki bu numarayı arıyor.

Pasaport işlemleri bitince feribotun keyfini çıkarmaya başladık. Bu arada Fas 3 aylık bir süre için Türklerden pasaport rengi ne olursa olsun vize istemiyor. Rahatlıkla gidebilirsiniz.

Fas’a giderken ki Temmuz’un sonunda oradaydık. Herhalde sıcaktan kavruluruz diye düşündük. Ama tam tersine sıcaklıklar 25 derecelerde seyretti. Akşamleyin neredeyse üşüdük bile.

Feribottan yaklaşık 1 saat sonra indik. Liman kontrol işlemleri öyle sanıldığı gibi uzun ve zor değil. Veeee işte gizemli ülke Fas’tayız.

Tangier limanından şehre kiraladığımız aracımızı almaya gideceğiz. Ama öncelikle biraz para bozduruyoruz. Burada bazı yerlerde Avro geçse bile günlük hayatta Dirhem ya da onların deyişiyle Dırham geçiyor. Çok da kolay bir hesaplamaları var. 1Avro=10Dırham. (Bazı yerlerde biraz değişse bile halk arasında bu geçerli). Taksiye yaklaşıyoruz. Oldukça fazla bir fiyat söylüyorlar. Ama biz gelmeden önce Fas’ta her şeye ama her şeye iyi bir pazarlık yapılması gerektiğini öğrenmiştik. İyi bir pazarlıktan sonra 20 Dırham’a anlaştık. Şehri dolaşarak gidiyoruz.

Fas’taki ilk izlenimimiz her yerin Fas bayrakları ile donatılmış olması. Bunu tüm şehirlerde her yerde görüyorsunuz. Fas’taki herkesin istisnasız Fransızca konuşuyor olması sizi şaşırtmasın. Zamanında Fas’ın Fransız sömürgesi olması nedeniyle ana dilleri gibi Fransızca konuşuyorlar. Hatta size bazıları İngilizce’mi Fransızca’mı diye soruyor ama İngilizce bilen çok az. Arabamız için firmaya geldiğimizde Şakir adındaki şoförümüze teşekkür ediyoruz.

Biraz biraz erken gittiğimiz için Budget firması kapalı ve kapısında aranması gereken telefon yazıyordu. Bu konuda gerçekten çok rahatlar. Biraz bekleyelim dedik. Ancak hemen yanındaki lokantada çalışan bir kişi biz beklemeyelim diye bizim için aramalar yaptı. Hemen konukseverliklerini gösterdiler. Aracımızı aldık. Araç kiralamada dikkat edilecek kurallar yazımızı okuyabilirsiniz. Tabi ki navigasyonlu. Ama bir şaşkınlık daha Fas’ta navigasyon, GPS beklendiği gibi çalışmıyor. Uydu bağlantıları sağlıklı değil. Sadece tahmini haritadan yakın gördüğünüz yerlere gidiyorsunuz. Gideceğimiz yerlerin adlarını, tam adreslerini, hatta resimlerini alarak plan yaptığımız için navigasyonu buna göre çalıştırdık. Biz öncelikle otelimize gitmeye çalışıyoruz. Old Medina’da Riyad otele gideceğiz. Adresi yazdık. Sonuç olumsuz. Maalesef Fas’ta navigasyon, GPS çalışmıyor. İstediğiniz gibi nokta atış yapıp adres bulamıyorsunuz.
Biz Tangier’de Old Medina’da Dar Nakhta Naciria riyad otelinde kaldık . Otel, nasıl mı bulduk. Detaylar Tangier gezi notlarında………

Size Fas’taki rotamızı gösteren haritamızdan bahsedelim.

Tangier’den (1 gece konaklama) başlayacağız. Şafşavan üzeri Fes’e gideceğiz. 2 gece konaklama. Meknes üzeri Rabat’a geçeceğiz. 3 gece konaklama. Kazablanka 3 gece konaklama. Kazablanka’dan Al Jadida ve Safi üzerinden Marakeş’e geçeceğiz. Son durak Marakeş 4 gece konaklama. Agadir’e gidilip dönülecek. Çöl deneyimi için Quarzazate’ye ve Ait Ben Haddaou ‘ya gidilip dönülecek.

Fas gezimizin ana başlıkları

Tangier’de gezilecek yerler-Tanger gezi notları

Şafşavan’da gezilecek yerler-Fas’ın mavi incisi

Fes’de gezilecek yerler-Fas’ın otantik şehri

Meknes’de gezilecek yerler-Zamanda bir başka adım

Rabat’da gezilecek yerler-Fas’ın başkentindeyiz

Kazablanka’da gezilecek yerler-Fimlere konu olan şehir

El Jadida’da gezilecek yerler-Güzel bir liman şehri

Safi’de gezilecek yerler-Şirin bir liman kenti

Marakeş’de gezilecek yerler-Kırmızı şehir

Agadir’de gezilecek yerler-Fas’ın turizm başkenti

Quarzazate’de gezilecek yerler-Çöle açılan kapı