Ülkemizin saklı hazinelerinden birisini daha keşfetmeye gidiyoruz. Her mevsim farklı doğa güzellikleri ile kendisine hayran olduğumuz ülkemizin her köşesinde adeta bir hazine gizli. Öyle bir hazine ki Dünyanın ikincisi olma özelliğini taşıyor. Evet rotamız Kastamonu. Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Horma Kanyonu’nu ve sonunda yer alan Ilıca Şelalesi‘ni göreceğiz. Dünyanın en derin birinci kanyonunu sorarsanız. Amerika’nın Arizona eyaletinde bulunan Grand Canyon. Grand Canyon’u yıllar önce görme fırsatımız olmuştu. Grand Canyon yazımız burada.  

Sabah erken saatlerde Ankara’dan çıktık. Yaklaşık 3.5 saat sonra Küre Dağları Milli Parkına geldik.

Horma Kanyonu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunuyor. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine 5 km uzaklıktaki Horma Kanyonu’na arabayla gelenler için otopark var. Burada inebilir ve içeri doğru yürüyebilirsiniz.

Biz turla geldiğimiz için Horma Kanyonu girişine kadar gidiyoruz. Eskiden buraya sadece kanyon sporcuları gelirmiş ancak kanyona yapılan yürüyüş platformu sayesinde herkesin mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi oldu.

Horma Kanyonu ana girişinde biletlerimizi alıyoruz.

Veeeee Kanyonda 3 km sürecek olan yürüyüşümüze başlıyoruz.  Ülkemizde eğer kanyon sporcusu değilseniz, bizler gibi gezgin, doğa sever ya da sadece meraklı iseniz bir kanyonun içinin baştan sona görülebildiği tek yer Horma Kanyonu’dur.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Doğa, kanyon sevenler ve fotoğraf çekmekten hoşlananlar, harika manzaralar bizi bekliyor.

Yürüyüşe başlamadan şöyle derin bir nefes alıp temiz havayı soluyup, oksijeni ciğerlerimize kadar çekiyoruz. Şehrin kirli havasından birazcık ta olsa uzaklaştığımız için çok mutluyuz.

Horma Kanyonu yürüyüşü, kanyonun sağlı sollu uçurumları arasına yapılmış ahşap bir platform üzerinden gerçekleşmekte. Kanyonun Pınarbaşı girişinde kanyon içinden başlayan yürüyüş ahşap bir köprü ile kanyon boyunca devam etmekte. Kayalara demir kazıklarla sabitlenen ahşap platform üzerinden yürüyerek, Horma Kanyonu’nun doğal güzelliği insanı büyülüyor.

Kanyonun derinliklerine doğru kuş cıvıltıları ve akan su sesleri eşliğinde hissettiğimiz huzur ve mutlulukla neşeyle fotoğraf çekiyor, hatta fotoğraf çekmeye doyamıyoruz.

Parkurda yürürken ne kadar yol aldığınızı gösteren tabelalar var. Buraya gelirken mutlaka spor ayakkabı yada düz bir ayakkabı ile gelin. Bazen buraya ayağında topuklu ayakkabı ile gelenler oluyormuş. Platformda düz bir zemin ama ahşap aralarının olması , sabah erken saatlerde yada yağmur yağdığında kayma olasılığı çok yüksek.

Kanyon içerisinden Zarı Çayı geçmektedir. Kanyon parkuru zaman zaman kanyon tabanından 50-60 m yüksekliğe ulaştığı için bu yükseklik hem heyecan yaratıyor hem de Kanyon’un bütün güzelliklerini görme imkânı sunuyor.

Ayrıca kanyonda ne kadar derinlikte olduğumuzu hissetmek de tam bir adrenalin yüklemesi. Kafamızı kaldırdığımızda ne kadar derin bir dağ yarığının içinde olduğumuzu anlıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Horma Kanyonu’nda trekking şeklinde doğa yürüyüşleri ve profesyonel kanyon tırmanışları yapabilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi sevenler ve profesyonel fotoğrafçılar kartpostallık en güzel renkleri bulabilirsiniz. Parkurda fotoğraf çekerken vaktin geçtiğini anlamıyorsunuz bile. 

Horma Kanyonunda 3 km süren yürüyüşümüzün yol ayrımına geliyoruz. Yol Ilıca Şelalesine ve Ilıca Köyüne gidiyor. Eeeeee buraya kadar gelmişken önce şelaleye bir uzanalım. Ilıca köyü ve Ilıca Çağlayanı birbirine 1 km uzaklıktadır ve yürüyüş yolu taşlarla döşenmiştir.

Ilıca Şelalesine yaklaştığımızı suyun sesinden anlıyoruz. Bir tahta köprüyle karşılaşıyoruz. İsterseniz karşıya geçebilirsiniz. Eğer tahta köprüden karşıya geçerseniz şelalenin altında oluşan kumsala suya girmeden ulaşmanız mümkün değil. Ilıca Şelalesi’ne normal yürüme yolundan geldiğinizde ki biz öyle geldik, tahta köprüyü kullanmadan direkt şelalenin yanına gidebilirsiniz. Şelalenin önündeki göle ve göldeki kumsala ulaşmak çok kolay. Uyarı tabelaları var. Bakalım ne kadar uyulacak özellikle “suya girmeyin” uyarısına.

Bu güzel yürüyüşün sonunda karşımızda ikinci güzellik. Sanki bir perde aralandı ve tüm güzelliği ile Ilıca Şelalesi kendini gösterdi. Ilıca Şelalesinin önünde, akan sudan bir göl oluşmuş.

Pınarbaşı’na bağlı Ilıca Köyü sınırları içerisinde yer alan ve 15 m yükseklikten dökülen Ilıca Şelalesi’nin güzelliği, endemik bitki türleri bizleri büyülerken göle girenler oldukça fazlaydı.

İnanılmaz manzara karşısında yanımızda getirdiğimiz atıştırmalıkları yemek ve yüzenleri seyretmek çok keyifliydi. Doğanın tadını çıkarmak ve burada uzun süre oturup keyif yapmak vardı ama daha sonra Valla Kanyonuna gideceğimiz için artık gitmemiz gerekiyor.

İsterseniz tekrar 3 km’lik parkuru yürüyerek Horma Kanyonu’nda yürüyüşünüze başladığınız noktaya geri dönebilirsiniz ya da Ilıca Köyü’nde bulunan taksilerle de kanyon giriş noktasına dönüş yapabilirsiniz.

Kanyonu dolaşmadan Ilıca Şelalesine günübirlik piknik yapmaya gelmek isterseniz Ilıca Köyünde kamp kurabilirsiniz. Kamp sırasında Ilıca Köyünden Pınarbaşı’na Horma Kanyonunun girişine doğru gidebilirsiniz. Ancak hemen hatırlatalım Ilıca Köyünden yapılacak kanyon yürüyüşü kanyonu çıkarak yapıldığı için yorucu olabilir. Pınarbaşı’ndan yapılacak kanyon yürüyüşünde ise kanyon sürekli inildiği için daha rahat bir yürüyüş gerçekleştirilebilir. Seçim sizin. Yanınıza en az 1 litre su almalısınız.

Kanyondan bu güzellikleri seyretmekten hiç istemesek de maalesef ayrılmak zorundayız. Kanyona yapılan 3 km’lik yürüyüş yolu ise gerçekten muhteşem hatta eşine az rastlanır cinsten. Sanki kanyona inci bir gerdanlık takılmış. Ne kanyonun yapısı bozulmuş ne de görüntü olarak rahatsız ediyor. Düşünün bir dağın yamacına balkon gibi ahşap korkuluklu yol yapılacak, birçok kanyonda olduğu gibi dağ, tepe gitmeden, kilometrelerce yürümeden, yükseklerden atlamadan ve çamura basmadan bir trekking yapacaksınız. Aslında buna trekking denmez, çünkü dağın yanında tertemiz bir yolda sakince yürüdük. İsterseniz çocuklarınızla hatta bebekli aileler bebek arabalarıyla bile bu yolculuğu yapabilirsiniz. Horma Kanyon Turu denildiğinde bu ahşap platformdaki yürüyüş anlaşılmalı.

Horma Kanyonu’nun içine girebilmek için teknik malzemeniz olmalı, yanınızda tecrübeli kanyon sporcuları ve rehber olmalı. Kanyon geçmek zor ve ciddi bir şeydir. Hani baştan kanyon sporu dedik ya, eğer kanyon sporcusu değilseniz sadece platformda yürüyebilirsiniz.  Yani biz Horma Kanyon’unu gezmeye gelenler platform üzerinde yürüyerek, fotoğraflar çekerek yolu 1-2 saatte bitirirken, kanyon sporcuları derin yerlerde suya atlar, şelalelerden iple inerler ve kanyonu geçiş süreleri değişkendir. Horma Kanyonu kanyonların Aqua Park’ı olarak anılıyor.

Amaaaaa. İşte biz ama dediysek dikkat edilecek bir şeyler var demektir. Eğer yükseklik korkunuz bulunuyorsa ya da panik atak sorunlarına sahipseniz biraz dikkatli olmakta yarar var. Yürüyüşün bazı noktalarında kayaların arasından eğilerek geçip yürünüyor.

Horma Kanyonu güzelliklerinin yanında endemik türler açısından çok zengindir. Nadir görülen flora, çeşitli yaban hayatı türleri biyologlar ve doğa araştırmacıları için de önemli bir çalışma alanı oluşturur.

Ayrıca kanyonda yürürken dikkatimizi çeken önemli özelliklerden birisi de ahşap platformun yapılırken ağaçları kesmemeye özen gösterilmesi. Özellikle çok zor yetişen şimşir ağaçlarının kesilmeden platformun yapılması dikkat çekici. Bu özeni gösterenler teşekkürü çoktan hak ettiler.

Bu kadar güzelliğe maalesef yakışmayan durumlar da var. O kadar uyarı tabelalarına rağmen hala çöplerini çöp kutusuna atmayıp doğaya atmaya utanmayanlar var. Ziyaretçilerin ellerinde içmek için getirdikleri su şişelerini, atıştırmak için getirdikleri gofretlerin ambalajlarını kanyonun içine atmaları kadar kötü bir durum olamaz. Nasıl olsa su götürür diyenler çöp atarken bir kez daha düşünün. Su attıklarınızı götüremiyor, kayalara takılıyor. Hadi götürdü diyelim, nereye götürecek? Kanyon sonunda ki Ilıca Şelalesi’ne. Şelale çöple dolacak. Lütfen çöplerinizi kanyona atmayın.

Horma Kanyon’una giriş ücretli. Müze kart geçersiz. Ziyaret saatleri: 09.00-18.00

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Horma Kanyon’una nasıl gelinir?

Kastamonu’da yaşıyorsanız;

Özel Araçla: Kastamonu şehir merkezinden kanyona giden yol tabelaları ile işaretlenmiştir. Kastamonu şehir merkezinden kanyon yaklaşık 30 km mesafede.

Toplu Taşıma: Kastamonu şehir merkezinden Horma Kanyon’una minibüs veya otobüsle gitmek mümkün. Kastamonu Otogarı veya uygun bir duraktan kanyona giden otobüslerin hareket saatleri ve güzergahları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ülkemizin farklı şehirlerinden Horma Kanyonu’na gelmek için seçenekleriniz

Hava Yolu: Kastamonu’ya en yakın havalimanı, Kastamonu Havalimanı’dır. Kastamonu Havalimanı’ndan şehir merkezine gelince yukarıda bahsedilen yolları takip ederek Horma Kanyonu’na ulaşabilirsiniz.

Otobüsle: Ülkemizin farklı şehirlerinden Kastamonu’ya otobüs seferleri var. Şehir dışından Kastamonu’ya ulaştığınızda Horma Kanyonu’na ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Trenle: Trenle seyahati seviyorsanız Bartın Tren İstasyonu veya Zonguldak Tren İstasyonuna ulaşabilirsiniz. Sonra Kastamonu’ya ulaşmak için otobüs veya özel araç kullanabilirsiniz. Kastamonu’ya ulaştığınızda Horma Kanyonu’na ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Turla: Ülkemizin çeşitli şehirlerinden Horma Kanyon’una düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.