Hatırlarsanız Las Vegas’a Star Trek 50. yıl etkinlikleri için gelmiştik. Programa baktığımızda 1 tam gün vaktimizin olduğunu gördük ve çok mutlu olduk. Çünkü gelmişken Grand Canyon’a da bir uzanalım.

Arizona eyaletinde Colorado nehrini çevreleyen en eski kanyondur. Unesco Dünya Miras listesinde yer almaktadır.

Grand Canyon’a giden tabi ki birçok tur var. Las Vegas’ta gezerken sürekli reklamlarını görünce mutlaka sormadan fikir almadan duramıyorsunuz. Turlarda iki seçeneğiniz var. Ya West Rim ya da South Rim. West Rim yaklaşık 3 saatlik bir yol ve ünlü Skywalk cam terasın olduğu bölge. .

South West ise 4-5 saatlik bir yol ama Skywalk yok. Turlar sizi otelinizden alıyor, başka otellerdeki kişileri de topluyor. Ancak böyle bir tur için sabahın çok erken saatlerinde sabah saat 5.00 gibi hazır olmanız gerekiyor. Turların içinde bir çok seçenekler var hatta Grand Canyon’a gidince havadan helikopterle gezip bot ile Colorado nehrinde de gezebiliyorsunuz. Ama biz turla gitmedik. Arabayla yola çıktık hem giderken değişik yerleşim yerlerinde istediğimiz gibi durup fotoğraf çekeceğiz hem de turların o koşturmacasına katılamayacağız. Daha keyifli olacak. Yollar sanıldığı gibi kötü değil. Asfalt ve çok bakımlı. Navigasyon gayet iyi çekiyor. Zaten navigasyon olmazsa yolda pek fazla tabela görmediğiniz için zorlanırsınız.

Yolda görebileceğiniz ender tabelalardan birisi

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yolda tamamıyla bir çölde gidiyorsunuz. Önünüzde uçsuz bucaksız toprak ve dağlık alan var. Yolda giderken bol miktarda karşıdan bakınca kaktüs dediğimiz ama sonra Joshua ağaçları olduğunu öğreniyoruz.

Hoş olmayan şey bazı noktalarda çok yavaş gitmek zorunda olmanız. Öyle ki neredeyse 25-30 km hızla gidiyorsunuz. Hız limitlerini böyle koymuşlar. Hele hele bazı yerlerde lütfen yavaş gidiniz dağlarımızın güzelliğini seyrediniz gibi yazılar görüyorsunuz. İsterseniz çölün ortası trafik de yok yanlışına kapılıp hızlı gidin. Hooooop polis yanı başınız da.

Yol kenarlarında küçük küçük gördüğünüz kutular o yörede yaşayan halkın posta kutuları. İrili ufaklı yan yana dizilmiş. Çok güzel görünüyorlar.

Grand Canyon’a ulaşınca arabanızı park ediyorsunuz Welcome noktasında giriş ücreti ödüyorsunuz ve sizin Park ve Ride shuttle servislerle diğer noktalara ulaşımınızı sağlıyorlar bunlar giriş ücretine dahil.
Park ve Ride Shuttle servislerin üç durak noktası var.

Durak 1 Hualapai Ranch, Horseback Rides, Mechanical Bull
Durak 2 Eagle noktasında Grand Canyon Skywalk, Yerli Amerikan Köyü, Sa Nyu Wa Restoran
Durak 3 Guano noktası  

Bu duraklarda kalma süresi size bağlı. İstediğiniz durakta inip aktivitelere katılıp tekrar otobüse binebiliyorsunuz. Yani klasik hop on-hop of mantığı. Tabii yol güzergahı üzerinde helikopterle gezmek isterseniz o terminalde iniyorsunuz.

Durak noktaları

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

İlk durak olan Hualapai Ranch’da indik.

Burada gezerken isterseniz rodeo yapabiliyorsunuz. Ya da kovboyların kement çevirme showunu izleyebiliyorsunuz.

İsterseniz de çevreyi gezebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

İkinci Durak Eagle Point noktası ve Skywalk.
Burası bizim hep hayalimizi süsleyen, Western filmlerde gördüğümüz ve bize göre Grand Canyon’un en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yere geldik. .

Grand Canyon’a gidince Skywalk olarak adlandırılan cam terasa giriş için ayrı ücret ödüyorsunuz. Kesinlikle fotoğraf makinanızı almanıza izin vermiyorlar. Kendi fotoğrafçıları belli ücret karşılığında fotoğraflarınızı çekiyorlar. Ne yapalım oraya kadar gidince hiç fotoğrafımız olmasın mı biz de kurala uyduk. (Tabiki isterseniz hiç fotoğraf çektirmeden sadece gezebiliyorsunuz da.) Tercih sizin.

Sıraya girerken çanta, fotoğraf makinası ne varsa bıraktık. Yanınıza hiç bir şey alamıyorsunuz. Ayağımıza cam zemin zarar görmesin diye kumaş galoşlar verdiler. Galoşları giydik uzun bir sıraya girdik ve nihayet cam terasa çıktık. Fotoğraflar çektirdik.

Camdan yapılmış bir platformda yerden yaklaşık 2.000 fit yüksekte duruyorsunuz. Büyük Kanyon Skywalk, 28 Mart 2007 tarihinde halka açıldı. U-biçimli, camdan yapılmış bir yürüyüş yolundan oluşan yapı, 1996’da Büyük Kanyon turuna katılırken Las Vegas’lı işadamı David Jin tarafından hayal edildi. 2007 yılında inşa edilen Skywalk size havada yürüyormuş hissini veriyor. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Skywalk’tan sonra Grand Canyon turumuza devam ettik

Üçüncü durak Guano Point e de uğradık.

Grand Canyon’u neredeyse 360 derecelik açıyla görebileceğiniz bir nokta. Ama biz tepe noktasına kadar gitmedik. Çünkü oraya çıkmak oldukça vakit kaybı olacaktı. Çölden geçerek uzun bir dönüş yolumuz olduğu için ve çok çok yavaş gitmeniz gerektiğinden akşam olmadan dönelim dedik ve karşıdan fotoğrafını çektik. Vakti olanlar tepe noktasına kadar gidebilirler.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

HOOVER DAM

Arizona ile Nevada eyaletleri arasında yer alan beton kemerli baraj. Boulder barajı olarak bilinen ancak Amerika’nın 31. Cumhurbaşkanı Herbert Hoover‘ın su anlaşmazlıklarının çözümünde rol oynadığı için 1947 yılında Başkanın adıyla anılmaya başlamıştır. Grand Canyon’a giderken görebileceğiniz muhteşem bir yer.

Büyük bir mühendislik harikası olarak nitelendirilen barajın iki tarafındaki ayaklarının birinin Nevada diğerinin Arizona saatini göstermesi barajın iki eyalet arasında sınır olduğunu göstermektedir.

Birkaç dakikada iki eyaletin hoş geldiniz tabelaları ile eyaletler arası yolculuk etmiş oluyorsunuz.

Yapılışından bu yana 80 yıl geçmesine rağmen oldukça fazla turistin akınına uğrayan barajda turlar da yapılmaktadır. Turlar iki şekilde yapılmaktadır. Birinci seçenek: Hoover barajı enerji santrali turu: Barajın tarihini gösteren video gösterisi, santral barajın tabanında yer alan jeneratörlere bakmak için 500 metrelik asansörle iniş. Yaklaşık 2 saat sürüyor (Kişi başı 11$). İkinci seçenek: Baraj turu diğer tura göre biraz daha pahalı (Kişi başı 30$). Diğer turun bütün görüldüğü yerleri kapsıyor. Ayrıca ziyaretçiler barajın içerisinde tünelleri gezebiliyorlar. Vakti olanlar ve meraklıları için güzel bir deneyim. Tur fiyatlarında yaş, çocuk gibi farklı seçeneklerde indirimler var. Hiç turlara katılmadan ziyaret için 8$ ödeme yapıyorsunuz. Araba içinde otopark mevcut ve 7$. 8 yaşın altındaki çocuklar, koltuk değnekli ve tekerlekli sandalyeli engelliler için turlara katılma kısıtlaması bulunmaktadır. Bizim yolumuz Grand Canyon’a doğru ve uzak olduğu için turlara katılamadık, dıştan gözlemlerimizi yaptık, fotoğraflarımız çektik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.