Eskişehir’e geldiğinizde çok fazla park ve müze olduğunu göreceksiniz. Eğer vaktiniz yok ve hangi müzeleri görmeliyim derseniz bize göre ilk iki sırada olan Balmumu Heykeller Müzesini görmenizi tavsiye ederiz. Diğer öncelikli önereceğimiz müze ise Devrim Arabaları Müzesi. Biz Eskişehir’e ne zaman gelsek mutlaka Balmumu Heykeller Müzesini görmeye gideriz.

Dünyanın birçok şehrinde balmumundan yapılmış heykellerin olduğu (ki en ünlüsü İngiltere’deki Madam Tussaud Müzesi) müzeler vardır.  Ülkemizde bu işin önderliği ve ilk örneği olan Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı heykelleri müzeye bağışlaması ile başlamıştır ve müze Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olarak anılmaktadır.  

19 Mayıs 2013 tarihinde açılan müzede Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve aile fertlerinin heykelleri yer almaktadır.

Müzeyi gezerken çok sevdiğiniz kişileri yanınızda hissetmek duygusu inanılmaz. Özellikle içimizde her zaman hissettiğimiz, ilkeleri ile büyüdüğümüz ve her zaman izinde olduğumuz Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bu fotoğraf karesinde olmak inanılmaz bir duygu ve mutluluk.

Müzede kimler yok ki. Geçmişten günümüze sanat ve siyaset dünyasında yer alan kişiler, tarihi, kültürel, sportif karakterleri içeren 200’ü aşkın balmumu heykeli sergilenmektedir. Osmanlı padişahları;

Fazıl Say, Müşfik Kenter, Nükhet Duru, İnci Çayırlı gibi ünlü sanatçılar,

Albert Einstein gibi bilim insanları, Emin Çölaşan, Aziz Nesin, Nazım Hikmet, Turhan Selçuk gibi ünlüler, Yunus Emre gibi Eskişehir’in simgesel isimleri ve hatta Kral Midas’ın balmumu heykeli bile bulunuyor.

Müzeyi gezerken flaşsız fotoğraf çekebilirsiniz ama video çekimi yasak. Müzenin bazı bölümlerinde fotoğraf çekimi görevliler tarafından yapılıyor ve ücretli. Çıkışta fotoğrafınızı alıyorsunuz.

Yılmaz Büyükerşen Hocanın kendi heykeli de çok başarılı. Büyük emekleri ve böyle bir müzenin kurulmasında öncülük yaptığı için Yılmaz Hoca’ya çok teşekkürler. Birçok ülkede balmumu heykeller müzesini gezdik. Burada ki heykelleri görünce Yılmaz Hoca’ya bir kez daha teşekkür ediyoruz. Müzenin dizaynı ve içinde yapılan heykellerin gördüğümüz müzelerden hiç de aşağı kalır yanı yok.  

Müze pazartesi günleri hariç diğer günler saat 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Hafta sonu çok kalabalık oluyor ve çok uzun kuyruklar oluşuyor. İmkanınız varsa hafta içi ziyaret edin. Müzeye giriş ücretli. Müze giriş ücretinin ve müze gelirlerinin bağış şartı gereği engelli ve ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim, öğrenim ve sağlık yardımı olarak kullanılmakta olduğunu öğrenince insan kendini çok daha mutlu hissediyor.

Yazılarımız ile ilgili diğer Videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.