Kütahya’ya gelirken seyahat planlarımız arasında Dumlupınar’da Şehitlikleri ziyaret etmek, Aizanoi Antik Kentini gezmek, Frig Yolu’nun Kütahya rotasını tamamlamak ve Domaniç’te Osmanlı Göç Yolu’na başlamak. Osmanlı Göç Yoluna başlamak diyoruz çünkü şu anda hedefimiz Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Ankara illerini kapsayan Frig Yolu’nu tamamlamak. Frig Vadisi Gezi Rehberi yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Domaniç’te Osmanlı Göç Yolundan belki de çok kişinin haberi yoktur. Kütahya’ya geldiğinizde Domaniç’e uğrarsanız bu yol hakkında bilgi sahibi olursunuz. Haydi o zaman Osmanlı Göç Yolunun başlangıcı olan yere gidelim. Çarşamba Köyündeki Hayme Ana Türbesi’nin bulunduğu yer Göç Yolunun başlangıç noktasıdır. Domaniç Kütahya’ya yaklaşık 87 km uzaklıktadır. Çarşamba ise Domaniç’e 18 km uzaklıktadır. Yolda Hayme Ana Türbesi tabelalarını takip ederseniz Göç Yolunun başlangıç noktasını elinizle koymuş gibi bulursunuz.
Hayme Ana Türbesi
İşte Hayme Ana Türbesine geldik. Peki, Hayme Ana kimdir? Türbenin girişinde yazdığı gibi Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesi, Ertuğrul Gazi’nin annesidir. Oğuzların Bozok Kolu’nun Kayı Boyu’na mensup bir Türkmen kızıdır ve 1200’lü yıllarda Süleyman Şah ile evlenerek sadece bir ailenin değil, 6 asır hüküm sürecek bir devletin temellerini attı.
Hayme Ana, eşi Süleyman Şah’ın göç sırasında Fırat Nehri’ni geçerken boğularak ölmesi üzerine 1250’li yıllarda aşiret reisliğini ele alıp, dağılma noktasına gelen Kayı Boyu’nu toparladı. Kayı Boyu önce Ankara’nın batısındaki Karacadağ yöresine yerleşti. Ankara’nın batısındaki Haymana ilçesi adını Hayme Ana’dan almıştır. Osmanlı obasının Söğüt ve Domaniç’e yerleşmesiyle belli bir dönem devlet idaresini eline alması ve devletin kuruluşunda hayati rol oynaması sebebiyle “Devlet Ana” olarak da anılmıştır.
Hayme Ana’nın Sungur Tekin, Gündoğdu, Ertuğrul ve Dündar adlarında 4 oğlu vardı. 13. yy ortalarına doğru Ertuğrul Gazi, annesinden aşiret reisliğini devraldı. Hayme Ana’nın, 1280’li yıllarda kışlağa dönüş sırasında öldüğünde, Ertuğrul Gazi’nin “Devlet Ana” diye de anılan annesini Çarşamba köyünde her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. 1891 yılında Sultan II. Abdülhamid Domaniç`e bir heyet göndererek ninesi ve devletin anası Hayme Ana’nın kabrini tespit ettirmiş ve üzerine bir türbe inşa ettirmiştir. Bugünkü türbe onun yaptırdığı türbedir.
Türbeye geldiğinizde manevi bir huzur buluyor insan. Türbenin etrafı çok bakımlı, tertemiz ve yemyeşil. Türbenin içine girdiğinizde bu kadar mı temiz olur diyorsunuz. Öğreniyoruz ki Çarşamba köyünde yaşayan Sönmez ailesi, 127 yıldır Hayme Ana’nın türbedarlığını yapıyormuş.
Sultan 2. Abdülhamid’in türbeyi yaptırdığı yıldan bu güne kadar Sönmez ailesi bu mirası yaşatmaya çalışıyormuş. Türbede Hayme Ana’nın oğlu Ertuğrul’a yaptığı öğüdü duygu dolu okuyabilirsiniz.
Dualarımız yaptıktan sonra Osmanlı Göç Yolu için yola çıkıyoruz.
Osmanlı Göç Yolu
Osmanlı Göç Yolu Kütahya’da Domaniç, Alagöz, Gürgenyayla güzergahlarında bulunmakta ve tam bir Ekoturizm Alanı özelliğindedir.
Ekoturizm güzergahı, Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu olan Osman Gazi’nin mensubu olduğu Kayı Boyunun 13.yy’dan itibaren yaptıkları Domaniç-Söğüt arasında gerçekleşen tarihi yayla göç yollarını içermektedir.
Ekoturizm Göç Yolu Çarşamba köyündeki Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana Türbesinden başlamakta Söğüt istikametindeki Domaniç (Kütahya)-Bozhöyük (Bilecik) sınırı olan Çukurca Gölet’inde bitmektedir.
Göç Yolu güzergahı yaklaşık 60 km olup 4 parkura ayrılmış; parkur güzergahları ise parkurun adıyla tanımlanmıştır.
Osmanlı Göç Yolu Ekoturizm Alanı Parkurları yürüyüşü ve bisiklete binmeyi sevenler için muhteşem.
Kayı Boyu’nun her yıl Domaniç’ten Söğüt’e yaptığı göç ve Osmanlı’nın ayak izlerinin bulunduğu güzergah, Hayme Ana Türbesi, Ebe Çamlığı, Mızık Çamı Tabiat Anıtı, Karagöl ve Kızılsaray Yaylası, Ilıcaksu Tarihi Kavak Ağacı, Tarihi Bercin Kulesi ve Evi’nin yanı sıra Domaniç’in eşsiz doğasını ve saklı kalmış orman güzelliklerini görme fırsatı sunuyor.
Biz Güzergah üzerinde bulunan Domur Köyü’nde Mızık Çamı Tabiat Anıtı‘nı görmeye gidiyoruz.
Mızık Çamı Tabiat Anıtı
Osmanlı’nın anıt ağacı olarak bilinen Osmanlı Göç Yolu güzergahında yer alan Mızık Çamı, Domaniç ilçe merkezine 3 km mesafedeki Domur Köyünde bulunuyor.
Mızık Çamı Tabiat Anıtı’na gitmek için tabelaları takip etmek yeterli.
İşte Mızık Çamı Tabiat Alanındayız
Rivayete göre Mızık Çamı, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin bebekken ninesi Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak avutulduğu ağaçmış.
Hayme Ana, torunları Osman ve Orhan’ı, bu çama kurduğu salıncakta ninni söyleyerek büyütmüş. Bu nedenle çamın ismi Mızık Çamı ve Beşik Çamı olarak anılıyormuş. Osmanlı’nın doğuşuna tanıklık etmiş olması açısından büyük bir önem taşıyor.
Karaçam cinsi olan Mızık Çamı, 1980 yılında doğal etkenler sonucu yıkılmıştır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 15.07.1988 tarihinde anıt ağaç olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Bilinen yaşı 743 olan Mızık Çamı’nın künyesi.
Kütahya ile ilgili videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayınız.
Yorum Bulunamadı