Osmaniye’nin en büyük ilçesi olan Kadirli Osmaniye il merkezine 46 km uzaklıktadır. Tarihi yapıları ve doğal güzellik alanları oldukça zengindir. Kadirli’de görülecek yerler arasında ilk sırayı Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi alır.  

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Kadirli’de kafanızı dinlemek, ailece hafta sonu güzel bir gün geçirmek, doğanın kucağında, ormanla iç içe kamp yapmak, piknik yapmak, sakin göl manzarası eşliğinde suyun dinlendiren sesini dinlemek yani kısacası huzurlu bir ortam arıyorsanız mutlaka gideceğiniz yer burası.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı Osmaniye şehir merkezine 33 km, Kadirli İlçesi’ne ise 22 km mesafede, Kadirli Kızyusuflu Köyü sınırları içinde ve Aslantaş Barajı Gölü Kıyısındadır.

Milli parka giriş aracınız cinsine göre değişen fiyatlarla ücretli. Mili park aynı zamanda Türkiye’nin ilk açık hava müzesi. Eğer sadece müzeye gidecekseniz, piknik ve kamp alanlarına gitmeyecekseniz park ücreti vermeden geçebiliyorsunuz. Açık hava müzesine giriş ücretsiz.

Karatepe – Aslantaş Milli Parkı 1958 yılında Türkiye’nin ikinci ve en büyük parkı olarak ilan edilmiştir. Buraya geldiğimizde gördüğümüz “Gadirli usulü sucuk ekmek” tabelası bizi heyecanlandırdı. Farkını yerken anlarız diye düşündük ve mutlu olduk. Ancak geldiğimizde sezon olmadığından büfe açık değilmiş. Hayal kırıklığı yaşarken üzerine bir de korkunç bir yağmur başlamaz mı?. Bütün aksilikler peş peşe.  

Yağmurun geçmesini beklerken ne yapalım. Gezmeye giderken her zaman arabamızda atıştıracak bir şeyler bulunur. Karnımızı doyuralım ve vakit geçirelim dedik. Yaklaşık 30 dakika sonra yağmur dindi. Güneş de yüzünü gösterince keyfimiz yerine geldi. Yani siz siz olun hazırlıklı gelin.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Karatepe Geç Hitit Çağında Adana Ovası Hükümdarı Asativatas tarafından, krallığını korumak üzere, bir hudut kalesi olarak yaptırılmış.  Kurucusundan dolayı Asativadaya adını alan bu yer Asur kralı tarafından ele geçirilmiş ve yıkılmıştır. Kalenin biri güneybatısında, diğeri kuzeydoğusunda olmak üzere iki kapısı vardır.

Yerli halk, aslan heykellerinden dolayı buraya “Aslantaş” demektedir. Ülkemizin  bir çok yerinde  Aslantaş olduğundan diğerlerinden ayırt edilmesi için, örene en yakın nokta olan Karatepe eklenmiş ve Karatepe-Aslantaş denmesi uygun görülmüştür.

Karatepe-Aslantaş’daki eserler yerlerinden sökülüp kapalı bir müzeye taşınmamıştır. “Açık Hava Müzesi” kurularak eserlerin burada sergilenmektedir. Müzeyi gezmeye başladığımızda bizleri Genç Hitit devrine ait eserler karşılıyor.

Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu yer, Aslantaş Barajının yapılmasıyla üç tarafı baraj gölüyle çevrili olup baraj gölü ve Andırın Ovası’na hakim bir tepede bulunmaktadır. Müze, bir yarımada şeklindeki burun üzerinde ve etrafı ormanlarla kaplıdır.

Tepenin zirvesinde, saray olduğu tahmin edilen iki tane yanmış bina harabesi ve zahire kuyuları mevcuttur.    

Veee tabi ki döneminin Baş Tanrısı olan Fırtına Tanrısı iki boğanın üzerinde ayakta durmaktadır. Uzun eteklerinin arkasında 22 satır Kral Asitivadas’ın sözleri yer almaktadır.

“Adanava kralı ben Asitivadas’ım. Güneş İlahı’nın adamı, Fırtına Tanrısı’nın kulu, Avarikos’un büyük yaptığı Adanava memleketini, doğusuna, batısına genişlettim. Komşu krallarla iyi geçindim. Karşı gelenleri ayağımın altına aldım, ezdim. Bolluk ettim. Açları doyurdum, huzur ve güveni sağladım. Silahlı erkeklerin gezemediği bu yerlerde genç ve güzel kadınların yalnız başlarına kirmen eğirerek huzur ve güven içinde gezmelerini sağladım. Kim, benim yaptığımın bu kaleyi ve kapıyı yıkar, bu nizamı bozarsa Tanrı belasını versin. Yalnız benim adım ölümsüzdür, güneş ve ay gibi”. 

Parktan çıkarken müzede sergilenen eserleri görmeye gidiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ala Cami 

Kadirli ilçe merkezinde Savrun çayının doğusundadır. Kilise olarak inşa edilmiş sonradan camiye çevrilmiştir.

Cami Roma, Bizans ve Türk İslam Medeniyetlerinin izlerini taşır. Ala Cami 5 yy’da Bizans kilise ve manastır kompleksi olarak inşa edilmiş, kent 1489 yılında Dulkadiroğlu Kasım Bey tarafından ele geçirilince cami ve medrese haline getirilmiştir.

Kasım Bey camiye babasının adını vermiş ve cami Alaüdevle Mescidi olarak adlandırılmış. Ancak zamanla ad kısaltılmış ve Ala Cami haline gelmiştir.

Ala Camiye  Erken Bizans Dönemine ait dört basamaklı bir merdiven ile çıkılır.

Minber ve minare İslamiyet döneminde ilave edilmiştir.

Caminin kuzey ve batı kısmında mozaikli alanlar, doğusunda bir nekropol alanı vardır.

Ala Cami’nin güney doğu kısmında Erken Bizans Dönemine ait su yapısı tespit edilmiştir. Haydi su yapılarını yakından görelim.

Ala Cami’den ilginç bir müzeye gidiyoruz. Neden ilginç derseniz, müze hapishaneden müzeye dönüştürülmüş. Haydi Kent Müzesi bizi bekliyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kent Müzesi

Kent Müzesi Kadirli’de 60 yıl cezaevi olarak kullanıldıktan sonra restore edilerek 2014 yılında müzeye dönüştürülmüş.

Gezerken eski bir hapishane olması nedeniyle o hava hissediliyor. Tavanlar alçak odalar küçük.

Kadirli tarihi üzerine geleneksel sanatlar yaşatılıyor. Müzede günümüzde pek göremediğimiz, geçmişte yapılan ve insanların geçim kaynağını oluşturan meslekler bal mumu heykellerle canlandırılıyor. Teknoloji geliştikçe el emeği göz nuru el işleri olan kalaycılık, semercilik, demircilik, nalbantlık meslekler unutulmadan yaşatılıyor.

Kadirli Kent Müzesi kültürel ve folklorik ögelerinin yanında sosyal ve ekonomik yaşantısına dair de ögeler barındırıyor. Müze kent geçmişini yaşatmak için çok güzel oluşturulmuş.

Müzede Çukurova doğumlu ünlü sanatçıların bal mumu heykelleri, özel eşyaları ve eserleri yer alıyor.

Çıkışta kerpiç eski köy evi geçmişte yaşananlara ışık tutuyor. Unutmayıp gezin deriz.

Müze 2014 yılında Kent Müzesi dalında “En İyi Proje Ödülü” kazanmış. Müzeye giriş ücretsiz. Müze Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 08.00-17.00 arası açık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kilimevi

Kadirli’de Cengiz Topel Mahallesinde açılan Halı ve kilim dokumacılığı ev hanımlarının geçim kaynağı oldu.

Saat 09.00-15.00 arası çalışan kadınların el emeği ürünler Belediyenin de desteğiyle pazarlanıyor.

Halk Eğitim Müdürlüğü Eğitmeni eşliğinde özel tasarım halı ve kilimlerin de üretildiği atölyede, kursiyerler ürünleri ilmek ilmek el emeği göz nuruyla dokuyorlar ve Kilim Merkezinde sergiliyorlar.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.