Des Moines’te 1 gece konaklayıp ertesi gün South Dakota’ya doğru yola çıktık. Çünkü bir hayalimizi daha gerçekleştirmeye gidiyoruz. Çocukken bir filmde izlediğimiz Rushmore dağına yapılmış olan anıtı göreceğiz. (hatırlarsanız dört Amerikan başkanının heykelleri var). South Dakota’da Rapid City’de konaklayacağız. Des Moines ile Rapid City arası yolculuğumuz yaklaşık 9 saat sürecek. Haydiiii gidiyoruz.

Rapid City ‘e bu hayal için gidiyoruz ama göreceğimiz başka yerlerde var tabiki.

Reptil Garden: Dünya’nın en büyük Sürüngen bahçesi, Crazy Horse (Çılgın At Anıtı) Oglala Lakota lideri Crazy Horse anısına yapılan anıt Dinazor Müzesi (Dinosaur Museum) Rush Dağı Macera Parkı (Rush Mountain Adventure Park)

Ama önceliğimiz Rushmore Dağındaki anıt.

Rushmore Dağı Anıtı (Mount Rushmore National Memorial)

Rushmore dağının Black Hills (Siyah tepeler) kayalıklarında bulunan ve çok uzaklardan bile görülebilen anıt.

Anıtta Amerika Birleşik Devletlerinin dört başkanını gösteren dev heykeller bulunur. Anıt, heykeltıraş John Gutzon Borglum‘un ve oğlunun eseridir.

Çok uzaklardan bile görülebilen dev eserde yer alan kafalar George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln ve Thedore Roosevelt’e aittir. Heykeltıraş Borglum eserini tamamlayamadan vefat etmiş ve eser kendi gibi heykeltıraş olan oğlu tamamlamıştır. Eser 14 yılda tamamlanmıştır. Bu dört başkanının heykellerinin yapılmasının sebebi, George Washington Amerika’nın kurucusu, Thomas Jefferson Amerika Bağımsızlık Bildirgesini yazan kişi, Abraham Lincoln köleliğin kalkmasını sağlamış, Theodore Roosevelt ise suikast sonucu ölen ilk başkandır.

Reptile Garden:

Rapid City’nin yaklaşık 10 km dışında olan bir park. Adından da anlaşılacağı gibi sürüngenlerin bulunduğu bir park. Reptile Garden’in 80. Kuruluş yıldönümü olması güzeldi.

Ama öyle park deyip geçmeyin, Dünyanın en büyük sürüngen parkı yada bahçesi olarak Guinnes rekorlar kitabına girmiş bir yer. Dünya’daki diğer vahşi hayvan parklarından çok daha fazla sürüngen ve hayvan barındırmakta.

Dev kaplumbağalar ve çok güzel çiçekler. Biyolog olunca insan dayanamıyor böyle bir yere.

Parkın başka köşelerinden esintiler

Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan ben kartal görünce kartal duruşunu yapmadan geçemedim.

Park o kadar büyük ki her köşesinden çektiğimiz fotoğraflar buraya sığmaz. Bir kaç örnek daha size

Çılgın At Anıtı (Crazy Horse Memorial)

Rushmore anıtından sonra 17 km ileride olan Çılgın At Anıtını
Crazy Horse Memorial görmeye gittik.

Black Hills bölgesinde bulunan ve dağda yapımı bittiği zaman böyle görülecek olan bu anıt Oglala Lakota lideri Crazy Horse anısınadır. Bittiği zaman dünyanın en büyük heykeli olacakmış. Rushmore dağına yaklaşık 17 km uzaklıktadır. Henüz bitmemiş olsa da görülmeye değer.

Crazy Horse Oglala Lakotalarının lideri. Halkının yaşam tarzını korumak için savaşan ve beyazlara karşı elde ettiği zaferlerle dikkat çeken Crazy Horse yine beyazlar tarafından 1877 yılında pusuya düşürülerek öldürülmüştür. Daha sonra Oglala Lakota şefi Henry Standing Bear’ın heykeltıraş Korczak Ziolkowski’den bir anıt inşa etmesi isteği ile 1948 yılında bu anıtın yapımı başladı. Ve hala bitirilemedi. Ziolkowski‘nin dört çocuğu ve 23 torununun bir kısmı, dünyanın en büyük anıt oymacılığı olan heykel üzerinde çalışıyor.

Bitirildiğinde ki yükseklik

Crazy Horse anıtının hikayesi

Crazy Horse anıtının tamamlanma çalışmaları halen devam ediyor. Sadece yüz kısmı tamamlanmış olup 1998 yılında halkın ziyaretine açılmıştır.

Crazy Horse anıtının bulunduğu yerin hemen yanında Amerikan Yerlilerini hakkında güzel bir yer hazırlanmış. Müzeden ziyade bir ev, bir yaşam alanı şeklinde dizayn edilen bu yerde yerlilerin büyük şeflerinden, giydikleri elbiseler, bindikleri at ve kullandıkları araç ve gereçlerden oluşan bir kısım var ki etkilenmemek mümkün değil. Haydi biraz cık bu kesitlerden örnekler verelim

Amerikan yerlilerinden kesitler

Rush Dağı Macera Parkı (Rush Mountain Adventure Park)

Kültürel gezilerin yanısıra tema parklarını gördüğümüğüzde şimdi eğlence zamanı biraz da eğlenelim deriz

Çılgın At anıtını da gördükten sonra Rush Dağı Macera Parkı (Rush Mountain Adventure Park)’ında biraz eğlenelim dedik ve hemen yöneldik.

Rushmore Mağarası (Rushmore Cave)

Macera Parkında yapabileceğiniz bir etkinlik mağarayı gezmektir. İçerisindeki oluşumları izlemek heyecan verici olabilir ama ülkemizde bu türde çok fazla doğa harikası mağara olduğu için biz dışarıda eğlenmeyi tercih ettik. Mağara yürüyüşü rehberli 45 dakika ile 1 saat arasında değişmekte ve saat 18.00 de mağara kapanmaktadır. Tur biletlerinizi ona göre almanız gerekiyor.

Roller Coaster

Macera Parkında Coaster görünce dayanamayız. Nerede macera orada biz. Bir sloganımız vardır. Risk is our business (Risk bizim işimiz). Hemen denedik. Önce biletlerimizi aldık

Ağaçların arasından raylarda ister tek (tabiî ki şartları var. En önemlisi 54 inç boyunda olmanız) ister iki kişi olarak binebilirsiniz. Yaklaşık 30 mil yani 50 km hızla ilerliyor. Macerayı seviyorsanız en yüksek hızda gidebilirsiniz ya da hızınızı kontrol eder yavaş ilerlersiniz. Fren mekanizması ile yavaş ilerleyip Black Hill tepelerini ve Dağın güzelliğini seyredebilirsiniz. Tabi yavaş inerken arkadan gelecek kişi hızlı bir tip ise onu da sinir edersiniz. Seçim sizin ama biz çok eğlendik.

Dinazor Müzesi (Dinosaur Museum):

Dönüşte gitmeyi planladığımız Dinazor Müzesine geldik Haydi gezelim

Müzede 50 den fazla dinazor sergilenmektedir.