Hannover Almanya’nın Aşağı Saksonya eyâletinin başkentidir. Oldukça geniş yeşil alanlara ve parklara sahip olan kent fuar kenti olarak bilinir. Dünyaca ünlü Expo fuarı 2000 yılında burada yapılmıştır. Hannover’de 2 gün konaklayacağız. İlk olarak Marienburg Sarayı’na gidiyoruz.

Schloss Marienburg (Marienburg Sarayı)

Hannover’in yaklaşık 30 kilometre güneyinde ki saray Pattensen şehri yakınlarında Marienberg tepesinin üzerindedir. Giderken yoğun katılımın olduğu yol bisiklet yarışına rastlıyoruz. Biraz izleyelim diyoruz.Andorra’da izlediğimiz dağ bisiklet yarışından sonra bayağı sakin görünüyor. Bisiklet sürmek hep çocukluk hayalimizdi. Geçen sene gerçekleştirdik.

Andorra Mountain Bike World Cup videolarını ve diğer videoları youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz. Kanalımıza abone olmayı unutmayıııııııın
https://www.youtube.com/channel/UCR6kvhNVeo-ASlQ3wmrgSkw?view_as=subscriber

İşte saraya geldik. Yine masallardaki şatolar gibi. Ama bizim favorimiz Almanya’da masal şatoları olarak bilinen Neuschwanstein ve Hohenschwangau.

Hannover’daki bu saray Guelph krallarının yazlık konutu. 19. yüzyılın ortalarında Kral V. George tarafından eşi Mary’e armağan olarak inşa ettirilmiştir.

Şato, yaz mevsiminde canlı müzik ve oyunlar için gösteri merkezi olarak kullanılmakta. Sarayı gezerken o devri yansıtan kostümleri giymiş genç bir hanıma rastladık. Sarayı rehberli turlar ile de gezebilirsiniz ama sadece Almanca dilinde anlatım yapılıyor.

Maschsee Lake (Maschsee Gölü) 

Saraydan yapay bir göl olan Maschsee’ye uzanalım. Gölün yapılma amacı kentin sel baskınlarına karşı olumsuz etkilerini azaltmakmış. 78 hektarlık arazisinde keyifli saatler geçirebileceğiniz kumsalı ve su sporları imkânları bulunuyor. Kafeler ve restoranları olan gölde yazın yolunuz buraya düşerse geleneksel Maschseefest’in eğlenceli ortamına şahit olabilirsiniz.

Bugün ikinci günümüz City Sightseeing hop-on hop off ile şehir turu yapıyoruz. Her ne kadar araba kiralasak ta bazen böyle gezmek de eğlenceli oluyor.

Nanas Heykelleri

Nanas Heykelleri Niki de Saint Phalle tarafından 1960’lı yıllarda kadın hareketlerini desteklemek için yaratılan Nanas Heykelleri (The Nanas Sculptures), 1974’ten bu yana kentin değişik yerlerinde yer alıyor. Heykeller parlak renkleri ile göze çarpıyor. Heykellerin bazılarının isimleri var. Sophie, Caroline, Charlotte.

Sprengel Müzesi

Modern sanatlar alanında koleksiyona sahip olan müze Bernhard Sprengel’in kişisel koleksiyonunu bağışlaması ile 1979 yılında açılmış. Müzede Max Ernst, Fernand Leger, Pablo Picasso, Emil Nolde gibi ünlü ressamların çalışmalarını görebilirsiniz. Sanat severler için görülmesi gereken bir yer.

Leibniz evi (Leibnizhaus)

Ünlü filozof Gottfried Wilhelm Leibniz’in 1698’den 1716’ya kadar yaşadığı ve çalışmalarını gerçekleştirdiği ev. Günümüzde kentteki üniversiteler tarafından konuk evi ve etkinlik merkezi olarak kullanılıyor.

Waterloo Sütunu

Calenberger Neustadt bölgesinde yer akan 46.31 m yüksekliğindeki sütun. 1825-1832 yılları arasında Waterlooplatz üzerine inşa edildi. Üzerine Roma mitolojisinden Zafer Tanrıçası Victoria’nın heykeli yerleştirildi. Açılışı Napolyon’un yenilgisinin yıl dönümü olan 18 Haziran 1832’de gerçekleşti. Sütun WATERLOO’NUN KAHRAMANLARI yazan küp bir tabanda yükselir. Sütun içerisinde 189 basamaklı spiral merdiven bulunmakta. Halkın ziyaretine kapalı. Yılda 4 kez törenler için kullanılmakta.  

Marktkirche

Marktkirche olarak bilinen Marktkirche St. Georgii et Jacobi, Hannover, Almanya’daki ana Lutheran kilisesidir.

Altes Rathaus

Almanya’nın Hannover kentindeki ilk belediye binasıydı. İlk olarak 1410 yılında eski şehir bölgesinde inşa edilmiş ve 1953 ve 1964’te II.Dünya Savaşı’ndaki ağır bomba hasarından sonra kapsamlı bir şekilde restore edilmiş, kentin en eski binasıdır.

HDI-Arena

Hannover’in 48.933 seyirci kapasiteli stadyumu. 1954 yılında açılan AWD-Arena 2002 yılına kadar Niedersachsenstadion ismiyle bilinmekteydi. 2002 ile 2013 yılları arasında ise AWD-Arena olarak isimlendirilmiş. Gezmedik. Beşiktaş Şeref turuna katılıp bir stadyumda olabilecek yerleri görmüştük.

Epeyce dolaştık. Sıra geldi karnımızı doyurmaya.

İşte yine bizden bir lezzet. Öz Urfa Kebap Restoran. Size Almanya gezisine başlarken söylemiştik. Almanya’da hiç yabancılık çekmez ve hiç zorlanmazsınız diye. Her şehirde istisnasız bir hemşehrimize rastlarsınız. Yine diyoruz lezzetler burada daha güzel geliyor bize. Memleketten uzak olunca özlem daha çok hissediliyor.

Mahatma Gandhi Büstü

Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından açılan büstün sadece kent sakinleri için değil, aynı zamanda insanlığa inanan her birey için bir gurur anı olduğunu söyleyerek Mahatma Gandhi ‘yi “yug purush (harika bir adam)” olarak nitelendirerek tüm dünyaya ait olduğunu söylemiş.

Mahatma Gandhi’nin Dünya’nın bir çok yerinde heykel ve anıtları yer alıyor. Daha önce İsviçre’nin Cenevre şehrinde de görmüştük.

Gehry Tower(Gehry Kulesi)

GHannover’de, bükülme biçimine sahip 9 katlı bir bina. Bükülmüş şekli kolaylıkla ayırt edilir. Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanmış ve Hannover nakliye şirketinin özel siparişi üzerine çelik kullanılarak inşa edilmiştir. Binanın standart olmayan bükülmüş hali aslında önemli bir işleve sahip. Ofis binasının inşası ayrılan küçük alana bükülmüş form ile mevcut alan en üst düzeye çıkarılmış. Binanın inşaatı 1999 yılında başlamış 2001 Haziran’da ‘de kullanılmaya başlanmış.

VW Telekominikasyon Kulesi

VW Kulesi, Raschplatz-Hochstrass bölgesinde Yer almaktadır. 1992’den bu yana, şehir merkezindeki telekomünikasyon kulesi, 1989 ile 1992 arasında Telemax‘tan ayırmak için Telemoritz olarak adlandırılmış. 2000 Yılında Volkswagen AG kuleyi satın alınca logosuna Volkswagen yerleştirilmiş.

Heinrich August Marschner Anıtı

Alman müzisyen ve opera, “lied” şarkıları ve oda müziği bestecisi. En iyi bilinen operaları Hans Heiling (1833), Der Vampyr (1828) ve Der Templer und die Judin (1829) olup bu eserlerde “doğaüstü korku” temalarını gayet başarılı olarak işlemekle opera sanatında çok özel bir yeri bulunmaktadır.

Christuskirche

Kilise 1859-1864’te Conrad Wilhelm Hase’nin planlarına göre Georg V tarafından bir ikamet kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bugün kilise uluslararası bir koro merkezidir.

Opera House (Opera Binası)

Georg Ludwig Friedrich Laves tarafından hazırlanan bir plana dayanarak 1845-1852 arasında klasik tarzda inşa edilmiş bir tiyatrodur. İkinci Dünya Savaşı’nda büyük hasar gördü ve 1948’de yeniden inşa edildi. 1985’te akustik iyileştirildi ve 1996 ile 1998 arasında sahne ekipmanı restore edildi. Türünün en güzel neo-klasik binalarından biri olarak kabul edilir.

Herrenhauser Garten

Herrenhausen Sarayı, Büyük Bahçe, Berggarten, Georgengarten ve Welfengarten’den oluşmaktadır. Bahçeler, Hannover Krallarının bir mirasıdır. Maalesef restorasyon nedeni ile kapalı olduğundan göremedik.

Hannover Üniversitesi

Resmi ismi Gottfried Wilhelm Leibniz Universitat Hannover veya kısaca LUH olan yüksek öğretim kurumudur.

Neues Rathaus (Yeni Belediye Binası)

II. Wilhelm döneminin kentin güney ucundaki muhteşem, kale benzeri bir yapıdır. 12 yıl boyunca yapım aşamasında olduktan sonra 20 Temmuz 1913’te açılmıştır.

Landesmuseum

Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi. Yeni Belediye Binası’nın karşısındadır. Müze, Orta Çağ’dan 20. yüzyıla kadar tablo ve heykellerin yer aldığı Devlet Galerisi’nden ve arkeoloji, doğa tarihi ve etnoloji bölümlerinden oluşmaktadır. 

Göttingen Sieben (Göttingen Yedilisi)

Göttingen’de yedi liberal Profesör 1837’de yeni hükümdar Kral Ernest Augustus tarafından Hannover Krallığı anayasasının kaldırılmasına ya da değiştirilmesine karşı protesto ettiler ve krala yemin etmeyi reddettiler. Tarihçi Friedrich Christoph Dahlmann, katıksız anayasanın kilit savunucularından biriydi. Diğer altısı ise Wilhelm ve Jacob Grimm kardeşler (ünlü masal ve halk masal yazarları), hukukçu Wilhelm Eduard Albrech, tarihçi Georg Gottfried Gervinus, fizikçi Wilhelm Eduard Weber ve teolog ve oryantalist Heinrich Georg August Ewald.

İşte Göttingen Yedilisi.

Üst sıra: Wilhelm Grimm, Jacob Grimm. Orta Sıra: Wilhelm Eduard, Albrecht, Friedrich, Christoph Dahlmann, Georg Gottfried Gervinus, Alt sıra: Wilhelm Eduard Weber, Heinrich Georg August Ewald. Fotoğraf https://www.wikizeroo.org/index.php