Cenevre Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre’nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir Lozan’dan 60 km uzaklıktadır. Tarihi, kültürü, çikolatalarının yanında 140 m ye yükselen Jet d’Eau (fıskiye) ve 6000den fazla çiçek türünden yapılan çiçek saati dünyaca meşhurdur.

Cenevre’ye Lozan’dan günü birlik geldik. Haziran ayı olmasına rağmen hava biraz soğuk. Ama yine de manzara çok güzel. Yazın da olsa İsviçre’ye gelirken mutlaka hazırlıklı gelin. Interlaken’de Schiltron zirvesine çıkarken soğuk olayını yaşadık. Ama bu sefer hazırlıklıyız. Yani sözün özü yanınızda mutlaka bir şeyler olsun ve sırt çantasında bulunsun. 

Cenevre Gölü

Oldukça büyük ve çok temiz bir göl. Orta Avrupa’nın 2.en büyük tatlı su gölü. İsviçre’de “Geneva“, Fransa’da “Le Mans” (Leman) olarak anılıyor. 140 m ye yükselen fıskiyesi görülmeye değer. Hele kuğular ve martılar insana nasıl huzur veriyor. Vakti olanlar tekne turu yapabilirler. Deniz bisikleti ile gezebilirler. Göl kenarında yürüyüş harika, parkında dinlenmek muhteşem.

Birleşmiş Milletler Sarayı

Birleşmiş Milletler Binası Amerika’ya taşınmadan önce buradaymış. Birleşmiş Milletler (BM) Binasını gezmek isterseniz bilmeniz gerekenler. Mutlaka tur ile gezmeniz gerekir. Turlar günde 4 kez ve İngilizce. Bilet almak için mutlaka pasaportunuzun yanınızda olması gerekir. Tıpkı İspanya’da El hamra sarayı için bilet aldığınız gibi. Biletlerinizi Pregny Kapısı’ndan alacaksınız. Biletinizi aldıktan sonra bir güvenlik taramasından geçeceksiniz ve dağılmadan sadece tur grubunuzla dolaşabilirsiniz. Giriş ücreti 15CHF. Pazar günleri kapalı.

Broken Chair Sculpture (Kırık Sandalye Heykeli)

Birleşmiş Milletler Sarayının hemen karşısında bulunan kırık sandalye  İsviçreli sanatçı Daniel Berset tarafından tahtadan yapılmış bir heykeldir. Yapımında 5.5 ton tahta kullanılmış ve 12 metre yüksekliğindedir. Bir ayağı kırık dev bir sandalye.

Neden böyle bir eser yapılmış derseniz, İşte sebebi:

Hikayesini hemen yerdeki yazısından okuyabilirsiniz.   1997 yılında kara mayınların kullanımı ile ilgili imzalanan Ottawa Antlaşması ya da Mayın Yasağı Antlaşması kara mayınlarının kullanımını durdurmak amacıyla imzalandı. Bu amaçla sivil toplum kuruluşu mayın mağdurlarına Handicap International dikkat çekmek için böyle bir eser yaptırdı. Başlangıçta 3 ay kalması gerekirken 20 yılı aşkın süredir duruyor.

Su şelalesi

Hemen Broken Chair anıtının yanında ki su dansında eğlenmek çok güzeldi. Rahatlatıcı ve eğlenceli. Biraz ıslandım ama değerdi.

International Red Cross and Red Crescent Museum (Kızılhaç ve Kızılay Müzesi)

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay‘ın çalışmalarını gösteren müze. Girişte alacağınız sesli rehber ile rahatça dolaşabilirsiniz. Karanlıktı, soyut sergiler vardı.

Prison-cezaevi sergisi ilginçti. Dünyanın çeşitli cezaevlerinden mahkumlar tarafından yapılmış eserler gönderilmiş.

Müze 2015 yılında ödül almış

2015 yılında Kenneth Hudson-Avrupa Yılın Müzesi ödülüne layık görülmüş. Kenneth Hudson, Avrupa Müze Forumu’nun kurucusu ve çağdaş müzeciliğin önde gelen isimlerinden birisi.

The Flower Clock (Çiçek Saati)

İsviçre denince akla hemen saat gelir. Bu konuda oldukça ileri olan Ülke özellikle Cenevre dünyanın en büyük saatini çiçeklerden yaptı. Jardin Anglais parkının batı tarafında 1955 yılında oluşturulan çiçek saatinin yüzü için yaklaşık 6.500 çiçekli bitki ve çalılık kullanılmaktadır. Çiçek saatini her zaman farklı görürsünüz. Çünkü bitkiler mevsimlere göre değişiklik gösterir. Saatin önemli bir özelliği de saniye boyutunun 2.5 m olması. Dünyanın en uzun saniyesine sahip.

Ariana Museum

Seramik ve cam sanatının en güzel eserlerini bulabileceğiniz, 20000 den fazla eserin olduğu bir müze

Üç kattan oluşan müzeyi gezerken her bölümün girişinde hangi döneme ait olduğunu belirten açıklamalar bulunuyor. Ayrıca alacağınız sesli rehber ile de dolaşabilirsiniz.

Çanak çömlek, seramik vazolar, fayans, çömlek, porselen, dekoratif heykeller. Avrupa, Çin ve İslami koleksiyon hepsi bir arada.

Çok düşük bir ücretle gezebileceğiniz müzenin çok bakımlı bir bahçesi var.

Reformation Wall (Reform Duvarı)

Cenevre’nin eski şehir surlarına inşa edilmiş Reformasyon Duvarı olarak bilinen Uluslararası Reform Anıtı. Protestan Reformu’nun ana bireyleri, olayları heykel ve kabartmalarda tasvir edilmiş. Merkezde John Calvin, William Farel, Theodore de Beze ve John Knox bulunmaktadır.

Anıt 1909 yılında John Calvin’in 400.doğum günü için inşa edilmiş.

Mont Blanc Bridge

Sağ ve sol kıyıyı birbirine bağlayan Jet d’Eau (fıskiye) manzarasını seyredebileceğiniz bir yer.

Brunswick Monument

Brunswick Dükü Charles II’nin hayatını anmak için İsviçre’nin Cenevre’de 1879’da inşa edilmiş anıt.

Dil bilimci, müzisyen ve atlı Brunswick Dükü Charles Paris’te bir servet kazandı, ardından Cenevre’ye taşındı. 1873 yılında büyük bir cenaze töreni düzenlemesi ve adına bir anıt inşa etmesi şartıyla servetini şehre bırakarak öldü ve adına bu anıt yapıldı.

Parc des Bastions (Bastion Parkı)

Eski Kent’in yemyeşil parkı. Cenevre ilk botanik bahçesi. İçinde dünyaca ünlü Reform Duvarını görebilirsiniz. Eğlenebileceğiniz, dinlenebileceğiniz ve dev dama oyunu ve satranç tahtası ile oyuncuları ve seyircileri kendisine çeken güzel bir yer.

Guillaume Henri DufourMonumenti

Bastion Parkının hemen dışında bulunan Guillaume Henri Dufour Monumenti. Dufour İsviçre Ordusu Subayı, köprü mühendisi ve topoğraf. İsviçre’li kuvvetlerin Sondenburg’a karşı zafer kazanmasını sağladı. Birinci Cenevre Sözleşmesine başkanlık yaptı

People of Geneva Monument

Bronz kıyafetli iki kadın Cenevre’nin İsviçre ile yeniden birleşmesini temsil ediyor.

Cenevre’yi panoramik olarak dolaşıyor ve Lozan’a geri dönüyoruz.