Hamburg gezimizi tamamladık. Lübeck’e gideceğiz Ama önce Kiel’e uğrayalım. Hamburg Kiel arası araba ile yaklaşık 1.5 saat. Buraya kadar gelmişken Kiel’e uğramadan olmaz. Kiel, Almanya’nın kuzeyinde bulunan, Schleswig-Holstein eyâletinin merkezi şehridir. Kiel Kanalı’nın doğu ucunda, Baltık Denizi’ndeki Kiel Fiyordu’nun her iki yakasında toprakları olan bir liman şehirdir. Kiel’e geldiğimizde City tour otobüslerine binerek şehir turu yaptık. Limanı, Casino’yu show hazırlıklarını gördük.

Hamburg gezisini tamamlayıp, Kiel’e uğradıktan sonra rotamız başkent Berlin olacak. Yolumuz üzerinde Lübeck’i de gezelim dedik.

Buraya geldiğimiz zaman ne kadar doğru karar verdiğimizi anladık. Şehir o kadar sevimli ve güzel ki tekrar gelmek isteyeceğiniz bir yer. Bazılarımızın Lübeck deyince  nerede olduğunu bilmediği hatta adını bile duymadığı bu şehir Hamburg’a 70 km (1 saat) Kiel’e 88 km (1,5 saat). Yani bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka rotanızı buraya çevirin ve şehrin güzelliklerini görün. İnanın bize Almanya denince akla gelecek ilk şehirler arasına girecektir. Almanya’da gezilecek diğer yerler için

Lübeck daha şehre girdiğinizde sizi tarihten bir yapı ile karşılıyor. Holstentor yani Holsten kapısı.  Lübeck ile Hansa şehirleri arasında batı sınırını belirlemek amacı ile yapılmıştır. 1464 yılında inşa edilen tuğla gotik yapı iki yuvarlak kulesi ve kemerli girişi ile tanınmakta ve şehrin sembolü halindedir. Holstentor’a baktığınızda sanki ortası basık gibi görünmekte.

Holstentor’un yönü şehre bakan ve bahçeye bakan taraf olarak ayrılmakta ve her iki tarafında kemer kısmında görünen yazılar önemlidir.

Önden yani bahçe tarafından baktığınızda gördüğünüz metinde  CONCORDIA DOMI FORIS PAX ” (içerideki uyum, olmadan barış). Bu yazıt da 1871’den kalmadır ve daha önce üzerinde olan metnin kısaltılmış bir şeklidir. Daha önce ise Concordia domi et pax foris sane res est omnium pulcherrima ” (İçinde uyum olmadan barış gerçekten de en iyisidir) 

Şehir tarafında, “1477 SPQL 1871” yazıyor. Birincisi sözde inşaat tarihi (doğru tarih, şimdi 1478 olarak biliniyor), ikincisi ise kapısının restorasyonu ve Alman Reich’in kuruluşu. Bu yazıt Roma “SPQR” (Senatus populusque Romanus – Senato ve Roma Halkı) yazısından modellenmiştir ve Senatus populusque Lubecensis anlamına gelir.

Harry Maasz tarafından tasarlanan Holsten Kapısı’nın önündeki bir alana yerleştirilen aslanların iki anıtsal demir heykeli 1823’ten kalmadır. Bir aslan uyuyor, diğeri uyanık ve dikkatli.

Holstentor günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Holsten Gate Müzesi 2002 yılında modernize edildi. Açılış Saatleri: Ocak-Mart arası Salı-Pazar günleri saat 11.00-17.00, Nisan- Aralık arası saat 10.00-18.00

St. Mary Kilisesi Şehrin en yüksek noktasında yer almaktadır. Lübeck’in her yerinde görülebiliyor. 1250 ve 1350 yılları arasında inşa edilmiştir. Kilisenin kulesi 120 metreden fazla.

Trave nehri, Lübeck konum olarak Baltık Denizi’nin ağzına yakın ve Trave nehri kıyısında yer alıyor. Bu şehre gelince nehir turları yapabilirsiniz. Ancak kalabalık olduğu için birazcık sıra beklemeyi göze almak gerekebilir.

Şehri dolaşıyoruz.

Bu kadar dolaştıktan sonra karnınız acıktı değil mi? Lübeck’te çok fazla yemek yiyebileceğiniz alternatif var. Biz yine bizden birisini bulduk. A’la Turca ve Sertip Usta. Siz en başta söylemiştik Almanya’nın istisnasız her yerinde Türk’e rastlarsınız. Yemek yemek de bir kenara demli çay içerken sohbet etmek ayrı bir keyif.

Lübeck’i gezdikten sonra 4 saatlik yolumuz olacağı için 1 gece konaklayıp dinlenelim Berlin’e öyle gidelim dedik ve haritadan Ratzeburg kasabasını seçtik. Biz konaklamamızı Ratzeburg’da göl kenarında çok şirin bir hostelde yaptık. Lauenburg Gölleri Tabiat Parkı’nın ortasında ki Ratzeburg kasabasında Jugenderberge Youth Hostel. Aslında burası bir gençlik kampı gibi. Özellikle çocukları ile seyahat edenlere öneririz. Dört kişilik odada iki kişi olarak kaldık. Yanımızda kimse yoktu. Sabah kahvaltısı mükemmel, göldeki aktiviteler çok güzel. Manzaraya karşı kahvenizi içerken sakinlik ve huzuru hissediyorsunuz.  

Sabah uyandık. Kahvaltı mükemmel. Üzerine kahvelerimizi de içtik. Haydi Başkent Berlin’e doğru yola koyulalım. 4 saat sonra Berlin’deyiz.