Masalsı kasaba Quedlinburg’u geride bıraktık. Dresden için yola çıkıyoruz ama Leipzig’e uğrayarak gideceğiz. Yaklaşık 1 saatlik yolumuz var. İşte Lepzig’teyiz ve hoş geldiniz dilekleri ile karşılanıyoruz. Leipzig Johann Sebastian Bach’ın memleketi olarak bilinir.

Leipzig University Üniversite 2 Aralık 1409’da kurulmuştur ve Almanya’da 1386 yılında kurulan Heidelberg Üniversitei’nden sonra ikinci en eski yüksek öğretim kurumudur. Üniversite, dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 28000 öğrenciye eğitim vermektedir. Leipzig Üniversitesi 600 yılı aşkın tarihinde birçok ünlü ismi mezun etmiştir. Nobel Ödülü kazanmış olan sekiz mezunun yanı sıra Goethe, Leibniz, Karl Liebknecht, Angela Merkel, Friedrich Nietzsche gibi ünlü isimler de bu okuldan mezun olmuşlardır.

Madler Passage Leipzig’te bavul ve deri üreticisi olan Anton Madler 1911’de buradaki mülkü alır ve tüm binaları yıktırır. 1912-1914 yılları arasında pasaj Leipzig Meydanında Mimar Kösser tarafından inşa edildi. Dört katlı 142m uzunluğunda bir yerdir. Cam ve taşın uyumunu görürsünüz. Girişindeki kemerli portal, üzüm ve vazo taşıyan iki adet yaşam boyu kadın giysisi ile çevrilidir. 1989 yılına kadar Madler Pasajı bir ticaret fuarı binası olarak kullanıldı. Çok pahalı mağazaların ve kafelerin olduğu tarihi bir yer. Özellikle alışveriş tutkunları için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dünya’ca ünlü restaurant Auerbachs Keller da burada.

Auerbachs Keller Restaurant Almanya’daki en iyi bilinen ve en eski ikinci restorandır. Restoranın beş tarihi yemek odası vardır: Fasskeller (Namlu Mahzeni), Lutherzimmer (Luther Odası), Goethezimmer (Goethe Odası), Alt-Leipzig (Eski Leipzig) ve 1913’ten beri Großer Keller (Büyük Mahzen). Yukarıdaki katta içecekler için Mephisto Bar da bulunmaktadır.

Rezervasyonsuz yer bulmanızın imkansız olduğu güzel bir restoran. Restorana gitmek için pasajın zemin katına merdivenle iniyorsunuz.

Goethe Leipzig Üniversitesinde okurken sık sık buraya gelirmiş ve Faust adlı ünlü eseri için burada ki resimden ilham almış. 1912-1913 yılında tekrar inşa edildi ve girişeMephisto ve Faust ile Büyülenen Öğrenciler adlı iki heykelin yerleştirildiği tarih olan 22 Şubat 1913’te yeniden açıldı.

Holocaust Memorial Anıtın yerinde bir zamanlar bir sinegog varmış. 1938 yılında sinegog yıkılmış ve şehirde yaşayan 14.000 Yahudi’nin temsilen 140 adet boş sandalye bulunuyor. Almanca,İngilizce ve İbranice anma plaketleri bulunuyor. Şehir merkezinden 5 dakika yürüme mesafesinde.