Bugün Japonya’nın başka bir adasına İshigaki limanına geldik. İshigaki kumsalları ile ünlü bir ada. Bizim planımız limandan shuttle ile merkeze gelip önce Taketomi adasına geçmek, sonra gelip şehri dolaşmak. Taketomi adasına o yöreye özgü olan Water Buffalo Car denilen öküzlerin çektiği taşıma aracına :))))) binmek.

Taketomi Adası

Shuttle ile merkeze geldik. Merkezdeki tur acentelerinden gerekli bilgileri aldık. Her 15 dakikada bir feribot var. İki ada arasındaki yolculuk 10 dakika sürüyor.

Biletinizi, feribot ücreti (gidiş-geliş), indiğinizde köye ulaşmak için shuttle ücreti (gidiş-dönüş) ve buffalo araba ile gezinme ücretlerini birlikte diyerek topluca alabilirsiniz. Ya da sadece feribot (Gidiş-geliş) alabilir, indiğiniz yerde minibüslerle köye ulaşabilirsiniz.

İshigaki adasından feribotla Taketomi adasına geçiyoruz.

Taketomi adası Yaeyama adalar grubuna dahil küçük bir ada. Ryukuyu Krallığı döneminde siyasi merkez olan adada bulunan köy geleneksel Okinawan evleri, taş duvarlar ve kumlu sokakları ile oldukça popüler. Burada köyü ister bisiklet kiralayarak ister Water Buffalo car denilen ve daha ilginç olan mandaların çektiği araba ile dolaşabilirsiniz

Köye ulaştığınızda hemen girişte yer alan information da ister bisiklet kiralar isterseniz buffalo arabayı tercih edersiniz.

Biz Buffalo car’dan yana tercih kullandık. Biz biletimizi topluca almıştık. Gösterdik arabaya biniş sıramız gelince isimle sesleniyorlar.

Binip köyü dolaşacağız. Haydi bize seslendiler, seyahat başlıyoooor.

Araç sürücümüz geleneksel shansin çalgısı ile bizlere müzik dinletisi sunuyor.

Bu arada bindiğimiz aracın buffalo’sunun adı ‘Cora’ imiş. Burada hepsinin adı varmış. Oldukça yavaş gittiğimiz seyahatimiz yaklaşık 30 dakika sürüyor. Köyün havasını solumak insana huzur veriyor. Araç sürücümüz bize yine müzik dinletisi sunuyor. Köyde market yok, satış otomatları yok. Stresten uzak bir yaşam.

Her yerde gördüğümüz Shisa’lar burada da var. Shisa Okinawa Mitolojisinde aslan ile köpek arasında nitelendirilen dekoratif heykelcikler.

Shisa’lar kötülüklerden koruduğuna inanılan gardiyanlardır. İnsanlar evlerine, çatılarına, bahçelerine shisa koyarlar. Shisa’lar ağzı açık veya ağzı kapalıdır. Genellikle çift olarak koyarlar. Ağzı açık shisa sağdadır ve kötü ruhları siler; ağzı kapalı shisa soldadır ve ve iyi ruhlar sağlar. 

Neredeyse tek modern bina feribot limanı. Bir günde olsa şehir kargaşasından uzaklaşmak için ideal bir yer.  Yalnız dikkat edeceğiniz nokta İshigaki adasına dönüş saati. Öğle arasına rastlarsanız 12.00-13.30 arası mola.

Yoko Gushiken Memorial

Yoko Gushiken Japonya’nın eski profesyonel boks şampiyonu. 1974-1981 yılları arasında yaptığı 24 maçın sadece birini kaybeden şampiyon bokstan emekli olup tarento yani kitle iletişim dalında görev yaparak yaşamını sürdürüyor. Heykel Taketomi adasına gitmek için binilen iskelede bulunuyor.

Zero Miles Stone

Yolda Yaeyama müzesine giderken görebileceğiniz kilometre taşı. Yolun kökenini gösteriyormuş. Üzerindeki bronz plakette Yaeyama Islands Government yazıyor. Yaeyamajima Kuramoto Historic Site’nin içinde bulunuyor.

Ishigaki Belediye Yaeyama Müzesi (Ishigaki Municipal Yaeyama Museum)

Yaeyama adaları (İshigaki, Taketomi gibi) Japonya tarihi hakkında bilgi alınabilecek bir müze. Ancak Pazartesi günleri müze kapalı ve maalesef göremedik. İçerisinde halk sanatı enstrümanları, resim ve yazı, seramik, boyalı giysiler ve diğer değerli objeler yer alıyormuş.

Euglena Mall

Halka açık 100 den fazla mağaza, hediyelik eşya ve restoranın bulunduğu alışveriş merkezi. Euglena mall’ın hemen yan çıkışında bulunan Euglena Garden kahve içimi ve dinlenmek için ideal.