Bosna-Hersek, kısaltılmış haliyle B-H; resmî adıyla Bosna ve Hersek ya da halk arasında ki ifadesiyle kısaca Bosna (nedense Hersek pek söylenmiyor)  Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan Balkanlar’da yer alan bir ülkedir. Özellikle yaşadığı iç savaştan sonra yeniden kurulan Bosna-Hersek Balkan turlarında turizmcilerin ilk sıralarında yer alan, gezginlerin, turistlerin merak ettiği rotalardan birisi olmuştur.

Sonsuz Ateş Anıtı

Bizim Bosna Hersek’e ikinci gelişimiz. Çalışma sırasında arkadaşlarımızla kongreye katılmak için gelmiş, epeyce dolaşmıştık. Sonra resimde görülen Sebil hakkında söylenen rivayete inanmadığımız için iki sene sonra tekrar geldik. Sebil ve rivayetini merak ettiyseniz lütfen tıklayınız.

Bosna Hersek konusunda merak edilenler, gitmeden önce bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte sorularınızın cevapları:

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

Bosna Hersek nerededir ve denize kıyısı var mıdır?

Bosna-Hersek Balkanlar’da bir ülke olup Kuzey ve batıdan Hırvatistan (Croatia), doğudan Sırbistan (Serbia); güneyden Karadağ (Montenegro) ile çevrilidir. Adriyatik Denizi’ne Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km’lik limanı olmayan bir kıyısı bulunmaktadır. Neum şehri bir tatil beldesidir ve şehrin tüm sahil şeridi bir plajdır. İki ülke arasında “Neum Koridoru“‘nu oluşturur. Neum Koridoru için lütfen Hırvatistan yazımızı okuyunuz.

Başkenti neresidir?

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’dır.

Dili nedir? Ne konuşulur?

Bosna-Hersek’te Boşnak, Sırp ve Hırvat etnik grupları yaşamaktadır ve resmi dil olarak Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça kullanılır. Ülkede İngilizce bilenlerin sayısı oldukça fazla olduğundan turistler rahatlıkla iletişim kurabilmektedir. Hatta o kadar çok Türkçe konuşana rastlarsınız ki kendinizi yabancı hissetmezsiniz.

Bayrağının anlamı?

Mavi fon üzerinde 9 beyaz yıldız ve sarı bir üçgenden oluşan Bosna Hersek bayrağında üçgenin köşeleri; Boşnak, Hırvat ve Sırp halklarını; beyaz yıldızlar ise Avrupa’yı temsil etmektedir. Milli marşında söz yok. Amaç bir tarafa yorumlanmaması için.

Para Birimi Nedir?

Ülkede para birimi olarak Bosna-Hersek Markı (BAM) geçerlidir.

Saat farkımız var mı?

GMT+2 saat dilimini kullanan Bosna-Hersek, Türkiye’den 1 saat geridedir.

İklimi nasıl? Ne zaman gidelim?

Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyıları yani Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek, kış aylarında ise -25 ve -30°C iken Temmuz ve Ağustos ayları ortalama 39°C sıcaklığa sahiptir. Bosna-Hersek’te detaylı bir seyahat planlayanlar için ilkbahar ya da sonbahar ayları daha uygun olacaktır.

Bosna-Hersek’e Nasıl Gidilir?

Bosna-Hersek’e Ülkemizden hava yolu ve kara yolu ile gidebilirsiniz. Hava yolunu tercih edecekler Saraybosna ve Mostar’a direkt olarak uçabilirler. İstanbul’dan uçarsanız 1.5 saat sonra Saraybosna’dasınız. Kara yolunu tercih edecekler için hatırlatma: Bulgaristan’dan geçerken transit vize almayı unutmasın.

Bosna-Hersek’e vize var mı?

Bosna-Hersek Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaport sahipleri vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemiyor.

Bosna-Hersek’de fiyatlar ucuz mu?

Gelelim işin maliyet bölümüne. Biz gezginler için oldukça önemli bir konu. Bosna-Hersek’de fiyatlar hem konaklama hem de sosyal giderler açısından (gerçi ihtiyaçlar ve limitler kişiye göre değişir) Dünyanın ve Avrupa’nın diğer ülkeleri ile kıyaslandığında gerçekten ekonomik.

Bosna-Hersek güvenli bir yer mi?

Bosna Hersek genellikle güvenli olarak adlandırılabilir. Ülke halkının çok yardımsever olması size güven veriyor. Yine de her ülkede olduğu kadar bu burada da dikkatli olmak gerekiyor.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

Bosna Hersek’te ne yenir?

Buraya gelip de ünlü Boşnak böreğinden yemezseniz olmaz. Yalnız unutmayın ülkenin yeme içme ile ilgili yerlerde nakit geçerli. Kredi kartı geçmiyor.

Cevapcici yada cevapi olarak adlandırılan köftesinin lezzeti de çok güzel. Ülkede ulusal yemek olarak kabul edilen kebap.

Veeee tabi ki tatlı olarak trileçe. Boşnak Böreği, Cevapici köfte tamam ama bizim gibi tatlı düşkünü olanlar için vazgeçilmez tat Trileçe.

Tatlı konusunda bir gurme olarak söylüyoruz ki bir kere yiyin bir daha bırakamazsınız. Kelime anlamı olarak “trileçe” “üç sütlü” demektir. Yani üç çeşit sütten yapılan bir tatlı. Bu üç çeşit süt manda, keçi ve inek sütüdür. Trileçe karamelli, frambuazlı ve değişik çeşitli soslarla sunulmaktadır. Herkes için karamelli ön sırada geliyor, bizim de favorimiz karamelli. Haydi herkese afiyet olsun.

Bosna-Hersek’te gezdiğimiz yerler