Bir gün denizde seyirden sonra Japonya’nın Okinawa adasına Naha limanına geldik. Burada yine kendimiz gezeceğiz. Planlarımızı yaptık. Liman çıkışı taksi kiraladık. Yaklaşık 10000 Japon Yeni yaklaşık 500 TL ye kiraladık. Ancak 4 kişi olduğumuz için yarısını ödedik. Oldukça ucuza geldi. Planlarımız öncelikle Shurijo kalesi, Shikinaen Royal Garden ve Kokusai Dori caddesine gitmek. Haydi gidiiiiiiiiyoruz.

Shurijo Kalesi

Kale Ryukyu Krallığının 1429-1879 yıllarında sarayı olarak kullanılmış 1945’te Okinawa savaşı sırasında neredeyse tamamen tahrip olmuş. Savaştan sonra kale üniversite kampüsü olarak yeniden inşa edilmiş. Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Kalenin avlusunda dolaştıktan sonra ana binaya giriş için bilet alıyorsunuz.

Kalenin avlusunda oldukça değişik bölümler var.

Kale içerisinde farklı yerlerden ya da girişte information dan alabileceğiniz kalenin tüm bölümlerini gösteren bir form var.

Bu formlarda kalenin 12 bölümünün adları ve damga bölümleri var. Gezdiğiniz bölümlere damgasını basarak nereleri dolaştığınızı kanıtlayabilirsiniz. Form üzerinde ücretli ve ücretsiz gezebileceğiniz yerler gösterilmiş. Biz de alıp Hokuden’i gezdikten sonra formu damgaladık. Gezdiğimiz diğer bölümlerde maalesef damga basamadık. Çünkü bunun içinde ayrıca sıra beklemek zorundasınız. Tüm kaleyi dolaşmak form üzerindeki bilgiye göre 90 dakika olarak belirtiliyor. Ama kalenin inişli çıkışlı bölümleri var.

Shikinaen Royal Garden  

Shikinaen Kraliyet Bahçesi kraliyet ailelerinin ikinci konutu. 1799’da Çin İmparatorları’nın elçilerini eğlendirmek için inşa edildi. Merkeze yaklaşık 30 dakika olan bahçeye monoray ve otobüs ile de ulaşabilirsiniz. Çin tarzı kemer köprüden geçip bahçede belirtilen rotayı takip ederek dolaşabilirsiniz.

Oldukça yaşlı ağaçların bulunduğu bahçenin ortasındaki büyük gölet de “Rokkakudo” adlı Çin tarzı altıgen yapıyı, köprüden geçerken Ryukyuan geleneksel tarzı kırmızı kiremit çatılı, “Udun” devlet misafirhanesini görebilirsiniz.

 “Kankodai”, Shikinaen Kraliyet Bahçesi’ndeki en önemli nokta ve Bahçenin en önemli yerinde bulunmakta. Burası bir gözlem noktası ve okyanus manzaralı olmayan manzaradan faydalanarak ve sadece kırsal manzaraların uzandığı arazi manzarasını göstererek, bu numara ile elçilerin krallığın küçük bir değil büyük bir ülke gibi göründüğüne inanmasını sağlamıştır. Savaşta tahrip olan bahçe restorasyon çalışmaları bazı yerlerde devam ettiğinden kapalıydı.

Bahçede muz, Japon eriği ve lychee gibi meyveler bugün hala ekilmektedir.

Bahçeyi dolaşmak için en azından 1 saatinizi ayırmanız gerekir. Giriş ücreti 400 Yen. Bahçe Çarşamba günleri kapalı. Bebek arabalarının girişine izin verilmiyor.

Kokusai Dori Caddesi

Cadde istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz uluslar arası bir cadde. Uzakdoğu yemek örneklerinden, hediyelik eşyalara kadar ne ararsanız var.

Ancak bu caddede en ilgimizi çeken sanırım yılan şarabı oldu. Nasıl mı?
Bizim yılan şarabı ya da yılan likörü olarak tanımladığımız aslında Habushu ya da diğer bilinen isimleri Habu Sake veya Okinawan Snake Wine olarak bilinen yaygın bir içecek.

İçecek Habu yılanlarından hazırlanmakta. Hazırlanışında yine Uzakdoğu ya özgü awamori denilen alkollü bir içki kullanılmakta. Bu içeceğin içine konan Habu ile yaşlandırma denilen bekletme dönemi başlamakta. Alkol zehiri çözündürüyormuş. Edindiğimiz bilgiler böyle. Bazı habushu markaları hala şişenin içinde bulunan yılanla birlikte satışa sunuluyor.

Görüntüye bakınca denemek ister misiniz?. Bakmayın resimde gülerek poz verdiğime. Yılanlar bana hep ürkütücü gelmiştir. Buralara kadar geldik bir deneyelim diyebilirsiniz. Tercih sizin

Haydi biz caddeyi dolaşmaya devam edelim.

Burada öğrendiğimize göre caddenin tam karşısında bulunan Makishi Public Market görülmeye değermiş. Hemen vakit kaybetmeden gidiyoruz. Bakalım neler varmış.

Makishi Public Markette sebzeden kurutulmuş balıklara, belki de ömrümüzde hiç görmediğimiz deniz ürünleri burada. İnanın bir biyolog olarak şaşırmadım desem yalan olur. Kitaplarda gördüğüm oldukça değişik canlılar burada. Hemen fotoğraflamaya başladım. Bu arada hemen söyleyelim.

Bu arada hemen söyleyelim. Okinawa adasında oldukça yaşlı kimseler ile karşılaşabilirsiniz. Bu adanın özelliği dünyanın en yaşlı insanlarının bulunduğu yer olması. Ancak bu yaşlı insanların hala işlerini yapıyor olması acaba bu değişik ürünleri yedikleri için mi sorusunu akla getiriyor değil mi?.

Okinawa adasında belki de Dünyanın en yaşlı insanlarına rastlarsınız.

Marketten çıkıp caddede dolaşırken Shansin yılan deri kaplamalı çalgıyı denemeden olmaz. Ablam kısacık aldığı dersten sonra bakın nasıl da keyifli çalıyor. Parmağına taktığı pena ile çalgıyı deniyor.   

Kokusai Dori caddesinden Heiwadori çarşısına ve trafiğe kapatılmış bir sokağa geliyoruz. Burada çocuk aktiviteleri hoş görüntüler veriyor.

Fukusyuen Parkı

Gemiye yürüyerek dönüyoruz. Park limana yakın yerde. Parka girip dolaşma vaktimiz yok. Sadece girişten bakacağız. Bu sırada gördüğünüz Japon dede ile karşılaştık. Japon dedeye Tsushimamaru Memorial Müzesine gideceğiz diye yol tarifi sorduk. Ben de o tarafa gidiyorum diyerek bize rehberlik etti. Türkiye’yi tanıyan, bize bu konuda sorular soran bir kişi. Oldukça yaşlı olmasına rağmen inanın bizden daha hızlı yürüyor ve oldukça dinç. Dediğimiz gibi Okinawa halkının özelliği. Fukusuyen Parkı tipik Çin bahçesi şeklinde. Önünde Shisa’lar var.

Tsushimamaru Memorial Müzesi

Müze II. Dünya Savaşı sırasında (22. Ağustos 1944) bir Amerikan denizaltısı tarafından batırılan Japon gemisi Tsushi Maru’da ölen 834 okul çocuğunun anısına yapılmış anıt müze. Müzede savaş zamanı yaşanan trajik olaylara ait fotoğraflar bulunmakta. Hatta ölen çocukların okuduğu bir sınıf yeniden yapılmış. Ücretli olarak girilen müze Perşembe günleri ve yeni yılda kapalı.

Naha limanındaki ejderhalar devasa boyutlarda. Uzaktan bile görebilirsiniz. Ejderhalar 15 metre yüksekliğinde 3 metre genişliğinde. Yolcu gemilerini karşılamak için yapılmış. Okinawa’da birçok yerde ejderha ve shisa görebilirsiniz.