Akabe’den başladığımız Ürdün gezimizde Jerash Antik Kentini gezdikten sonra Amman’a gidiyoruz. Dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan Amman kültür açısından çok zengindir. Ancak Ürdün denildiği zaman gezilecek yerlerin başında Amman çok anılmaz. Ürdün denildiğinde daha çok Petra Antik Kenti, Lut Gölü, Wadi Rum akla gelir. Ürdün’de gezilecek yerlerin başında çok anılmayan Amman’a biraz haksızlık yapıldığını düşünüyoruz.

Amman Ürdün’ün en büyük şehri ve başkenti. Amman 7 tepe üzerine kurulan bir şehirdir. Bu durum Ürdün bayrağında yedi köşeli yıldız ile temsil edilir.

Ürdün’e geldiğimizde Ürdün Prensi Hüseyin’in evlilik hazırlıkları nedeniyle her yerde hazırlıklar yapılıyordu, pankartlar asılmıştı.

Amman’a geldiğimizde bizimde çok vaktimiz olmadığı için görebileceğimiz yerler kısıtlı. İlk olarak şehrin göbeğinde yer alan amfi tiyatroyu görmeye gidiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Amman Roma Tiyatrosu Amman şehrinin tam ortasında 6000 kişilik antik amfi tiyatrodur. Tiyatronun 2.yy’da yapıldığı tahmin ediliyor.

Kentin önemli bir turistik noktası olan bu şehir Philadelphia olarak bilinen Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Tiyatro seyirciyi güneşten korumak için kuzey yönlü inşa edilmiş. Oturma yerleri sosyal rütbelere göre yapılmış. Tiyatronun büyükçe bir sahnesi var. Ben hangi sosyal rütbede oturdum bilemiyorum…….

Ürdün hükümeti tarafından 1957’de restore edilen bu tiyatro şehirdeki Roma tarihine özgü en belirgin kalıntı olup gördüğümüz en iyi tiyatrolardan birisi. Günümüzde birçok etkinliğe de ev sahipliği yapan tiyatroya giriş ücretli. Tiyatro ziyaret saatleri her gün 08.00-20.00.

https://www.youtube.com/shorts/EP7O6ZZFLuk?feature=share

Tiyatroyu gezdikten sonra girişte ki Ürdün Popüler Gelenekler Müzesini gezmenizi tavsiye ederiz.

Ürdün halkının geçmiş dönemlerde ki günlük ev yaşamına ait kostümler, mozaikler, tekstiller, nakışlar, mücevherler ve ev eşyaları gibi görseller ilgi çekici. 

Tiyatronun hemen yakınında yer alan Nympheum güney batı yönünde ve çok kısa yürüyüş mesafesinde. Nymphaeum veya eski Philadelphia’nın ana halk çeşmesinin tarihi MS 2.yy’ın sonuna dayanıyor. Nymphaeum, 68 m uzunluğunda simetrik tasarımlı yarım sekizgen bir yapıya sahip. Oymalar, mozaikler ve heykellerle zengin bir şekilde dekore edilmiş.

Antik tiyatrodan sonra Ürdün’lülerin gururla bahsettikleri Kral I. Abdullah Cami‘sine gidiyoruz.

Kral I. Abdullah Camii 1982-1989 yılları arasında inşa edilmiş olup 3000 kişinin dua edebileceği muhteşem mavi mozaik bir kubbe ile kaplıdır.

Adını Ürdün Kralı I. Abdullah’tan almaktadır ve Ürdün’de Müslüman olmayanların girişine izin verilen tek cami özelliğini taşımaktadır.

Camiye girerken caminin alt katında bulunan büyük hediyelik mağazadan bayanların kapüşonlu özel giysileri giymesi gerekiyor. Ancak bu şekilde camiyi dolaşabiliyorsunuz. Caminin çok büyük bir amfi tiyatro şeklinde toplantı salonu bulunmakta.

Caminin girişinde The Islamic Museum bulunmaktadır. 

Müzede Kral I. Abdullah’ın fotoğrafları ve değişik koleksiyonlar sergilenmektedir.

Camiden çıkıldığında karşıda  Coptic Orthadox Kilisesi bulunmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Amman’da kısıtlı zamanımızdan dolayı merkezde gezdiğimiz yerlerden sonra yaklaşık 30 km uzaklıkta ve bizler için çok özel olan Salt Türk Şehitliği‘ne gidiyoruz.

Salt Türk Şehitliği Birinci Dünya Savaşında İngilizlere karşı vatanlarını savunurken şehit düşen kahraman Türk askerlerinin anısına yapılmış.

Şehitliğe girdiğimizde bizleri kahraman askerlerin isimlerinin yazılı olduğu anıt karşılıyor. Anıtta şimdiye kadar kimlikleri tespit edilen 168’i Türkiye, 4’ü Amman doğumlu 172’i şehidin ismi yer alıyor.

Şehitlikte Salt kentinde, 24-26 Mart 1918 tarihinde İngilizlere karşı kahramanca savaşarak şehit olan 4. Ordu 48. Tümen ile 143, 145 ve 191. Piyade Alaylarına mensup yaklaşık 300 Türk askerinin toplu mezarı bulunuyor.

Osmanlı topraklarında (şimdi ki Ürdün Salt şehri) 24-26 Mart 1918’de kahraman Türk askerleri İngilizleri Salt Kalesi’nde durdururlar.

İngilizlerin son hücumunda askerlerimiz bir mağara yakınına çekilirler. Ancak tüm askerlerimiz üç gün içinde şehit edilir. Şehitlerimizi İngilizler toplayarak üst üste, mağaranın içine koyar ve mağaranın girişini de taşlarla kapatırlar. Savaştan 55 yıl sonra 1973 yılında mağara tesadüfen bulunur. İşte bu mağarada vatanları uğruna can veren kahramanların hatırası için temsili bir kabir bulunuyor. Mağaraya girdiğimizde hüzün üzerimize çöktü.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Şehitliğin yanında açılışı 2009’da yapılan bir müze bulunuyor.

Müzede Osmanlı birliklerinin bölgedeki kahramanlıklarını anlatan fotoğraflar ile dönemin askerlerinin giydiği üniforma ve kullandığı teçhizat sergileniyor.

Müzedeki resimleri gördüğümüzde duygulanmamak mümkün değil. Burada yatan 300 kahraman aslan ruhunuz şad olsun.

Amman Kaç Günde Gezilir?

Bu tamamen sizin Amman’a kaç gün ayırdığınıza bağlı. Amman ‘da gezilecek yerler gerçekten çok fazla. Şehir merkezinde gezilecek yerler 1 günde tamamlanır. Biraz şehir dışına çıkarsanız mutlaka Jerash Antik Kentini ve Nebo Dağını görmelisiniz. Zamanı olanlar için Amman’da gezilecek yerler: Amman Kalesi, Amman Roma Tiyatrosu, Nymphaeum, Rainbow Caddesi, Ürdün Müzesi, Kral I. Abdullah Camii, Kraliyet Otomobil Müzesi, Kral Hüseyin Cami, Kraliyet Tank Müzesi, Ajloun Kalesi. Eğer tüm listeyi göreyim derseniz Amman için 2-3 gün ayırmanız gerek.

Amman’da gezilecek yerlerden Jerash Antik Kentini size ayrı dosya olarak sunmak istedik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.