Bugün Sines üzerinden Evora’ya gidiyoruz. Sines Portekiz’li ünlü denizci Vasco da Gama’nın doğum yeri. Sines’e giderken yolumuz Santiago da Cacem kasabasından geçti. Kasaba meydanındaki korkuluklar dikkatimizi çekiyor. Kısa bir mola verip resimlerini çekiyoruz. Korkulukların her biri bir meslek grubunu anlatacak şekilde yapılmış.

Sines’e geldik. Şehri dolaşıyoruz. Sines Matriz Kilisesinin önünden geçiyoruz. Sines belki de bütün ününü Portekiz’li denizci Vasco da Gama’nın doğduğu yer olmasından alıyor. Ama kargo gemilerinin demirlediği limanı ve hemen güneyinde ki Sines’e bağlı Porto Covo sahillerini ve bu sahillerden okyanus sularında yüzmeyi de unutmamak gerekir.

Sines’te yapılacak şeylerin başında Vasco da Gama’nın Monumentini görmek gelir.

Vasco da Gama Monumenti

Vasco da Gama,  deniz yoluyla 1497-1499 yılları arasında Hindistan’a ilk ulaşan Avrupalı olarak tarihteki yerini aldı. Sines’te doğan Vasco da Gama’nın heykeli, kalenin batı kulesinin hemen yanından denize bakar.
Heykel 1970 yılında, 500. yıl dönümünde yerleştirilmiş.

Denize bakan yerde Vasco da Gama Plajını görebilirsiniz.

Buradan okyanus ve liman manzarası harika.

Sines Kalesi (Castelo de Sines)

15.yüzyıldan kalma ortaçağ kalesi donanmayı ve şehri düşman donanmalarına ve korsanlarına karşı korumak amacıyla kurulmuş. Sines belediye başkanlarının en ünlüsü, kalede çalışmalar yapan Vasco da Gama’nın babası Stephen da Gama idi. Kaleye giriş ücretsiz.

Sines Müzesi (Sines Museum)

Sine Kalesinin hemen içinde yer alan Sines Müzesi  tarih, etnografik bilgileri sergiliyor. Kalenin içinde müzenin olduğuna ilişkin hiç bir yönlendirme yok. Sorarak bulduğumuz müzeye yukarıya çıkarak ulaşıyorsunuz. Giriş ücretsiz.

Sines’ten güneydeki Porto Covo sahillerine gidiyoruz. Yol tipik olarak deniz malzemeleri satan yerler ile dolu.

Porto Covo Sahilleri

Porto Covo, Sines’e bağlı bir yerleşim birimi. Tüm ününü turistlerin akın akın geldiği sahillerinden ve plajlarından alıyor. Porto Covo plajlarının en popüler olanı Praia Grande. Sahil ailecek gün geçirebileceğiniz mavi bayraklı bir plaj. Biraz ilerlediğinizde çok büyük kumsallara rastlayacaksınız. Kumsala inebilmek için böyle yerler yapılmış. İlla buradan yürüme zorunluluğunuz yok ama kum çok sıcak.

Sizler için yüzmesek de okyanus sularının sıcaklığını ve kumları inceledik. Önce karşıdan okyanusun dalgalarını gözlemledik.

Sonra ver elini okyanus suları ve kumsal.

Su gerçekten çok soğuk. Ya da bize çok soğuk geldi. Kumsal ise inanılmaz çok sıcak. Okyanusa yaklaştıkça soğuyor ama kumda çıplak ayak dolaşmak biraz zor. Çok sıcak. Kum zaten ilginç. Bildiğimiz sarı kum şeklinde değil. Hafif grimsi renkte.

Sahile inmek için kayalıklardan merdivenler var.