Moskova’dan ayrılıyoruz. Uglich’e doğru yol alıyoruz. Geçmişte yaşayan şehir olarak bilinen Uglich’e giderken kanaldan geçiyoruz. Volga Volga nehir turunda oldukça fazla kanaldan geçtik. Güverteden Batık Kilise olarak  ünlenen St. Nicholas Katedralini görüyoruz.

Uglich Rusya için çok önemli bir yer. Hem en eski yerleşim yeri hem de Rusya’da bir hanedanlığın sona erip diğer hanedanlığın başladığı yer olması gibi. Rusya’nın en eski yerleşim birimi özelliğini taşıyan Uglich yaklaşık 38 bin nüfusa sahip. İşte Uglich limanı ve sahili göründü. ne kadar sessiz ve doğal.

Uglich şehir merkezinde ilerliyoruz.

Uglich’deki Vaftizci Yahya’nın Doğuşu Kilisesi XVII. Yüzyıldan kalma Rus Ortodoks kilisesidir. Alekseevsky Manastırı olarak da bilinir.  

Uglich tarihinin en önemli olayının yaşandığı yere geldik. Kan Kilisesi ya da Dimitri Kan Kilisesi.

Korkunç Ivan oğlu Ivan Ivanoviç’i kendi eliyle öldürdükten sonra taht diğer oğlu Feodor’a geçer. Ancak Feodor sara hastasıdır ve ülkenin yönetimi Feodor’un kayınbiraderi Boris Godunov’a geçer.  Feodor’un kısa bir süre sonra ölmesi ile tahtın Ivan’ın küçük oğlu Dimitri’ye kalması gerekir. Ancak Boris Dimitri ve annesini Uglich’e sürer. Dimitri henüz 9 yaşındayken Godunov’un adamları tarafından öldürülür. Dimitri’nin ölümünden 100 yıl sonra   öldürüldüğü yere Kan Kilisesi yapılmıştır.

Dimitri’nin ölümü ile yönetim Romanov Hanedanlığına geçmiştir. Uglich halkı bu olaydan sonra ayaklanmış ancak yüzlerce yerli halk öldürülmüştür. Uglich’e geldiğinizde çocuk masumiyetini simgeleyen 5 adet mavi kubbeli ve kırmızı rengi ile kanı simgeleyen Dimitri Kan Kilisesi hemen dikkatinizi çekecektir. Kilisenin içinde Dimitri’nin ölümünü anlatan freskleri ve ölümü bildiren çanı görebilirsiniz. Kilisenin zemini metal plakalardan yapılmıştır. Kilisenin yanında  Dimitri ve annesinin yaşadığı Prens sarayı bulunmaktadır.

Gemiye dönerken alışveriş dükkanlarının önünden geçiyor. Kurutulmuş balıklar ve Rusya halk çalgısı balalaykaları görüyoruz.

Para basan güçlü bir adamla karşılaşıyoruz. Yanlış duymadınız evet. Seçtiğiniz metali para kalıbına koyup öyle kuvvetli vuruyor ki para basılmış olarak size veriliyor. Güçlü dedim çünkü vurduğu balyozu kaldırmanız oldukça zor.  

Akşam gemiye döndüğümüzde güzel bir sürpriz bizi bekliyordu. Gemide Rus gecesi düzenlendi, gemi personeli uygun kıyafetler giymiş, müzikle bizi yemekte karşıladılar.