Bern’e geliyoruz. Bern İsviçre’nin başkenti ve dördüncü büyük kenti. Bern adının hikayesini ya da söylenen rivayeti merak edenler için kısaca bahsedelim. Bern şehri 1191 yılında Dük V. Berchthold tarafından kurulmuş. Şehrin adını ise avda vuracağı ilk hayvanın adı olacak demiş. Ve ilk avladığı hayvan ise ayı olmuş. Almanca ayı anlamına gelen bar kelimesinden Bern türetilmiştir. Kentin armasında da ayı simgesi vardır. Demek ki halk çok benimsemiş.


Bern’de 3 gece konaklayacağız. Günübirlik Luzern’e gidip dünyanın ilk ve tek üstü açık teleferiğine bineceğiz ve İnterlaken-Stechelberg’e gidip 007 James Bond filminin çekildiği zirveye çıkacağız. Güne arabamıza yakıt alarak başlıyoruz. Burada arabanızı kendiniz dolduruyorsunuz. Ödemeyi sonra yapıyorsunuz. Ülkemizde benzin istasyonunda çalışan pompacı arkadaşlara selam olsun.

Altstadt Bern’i ziyaret edenlerin ilk gezdikleri yerdir. Aare nehri ile üç cepheden çevrilmiş alanda Bern Katedrali, Saat Kulesi ve Parlamento binası diğer göreceklerimiz.

Parlamento meydanı Halkın toplandığı, alışveriş için pazar yerinin kurulduğu meydan.

Parlamento binasını çalışma olmadığı zamanda turla gezebilirsiniz.  

Einsteinhaus; (Einstein evi):

Einstein Müzesinden sonra ünlü fizikçi Einstein’ın yaşadığı evi karşıdan görüyoruz. 1903-1905 yılları arasında 2 yıl boyunca ailesi ile birlikte ikamet ettiği ev.

Ablam Bern Tarih Müzesine gitmek üzere yola çıktı bile. Avrupa’da yaya geçitlerinden geçtiğiniz zaman bütün arabalar istisnasız sizin için duruyor.

Bern Tarih Müzesi (Bernishes Historishes Muesum): 1894 yılında açılan müze görüntüsü ile masallardan fırlamış bir şatoyu andırıyor. Müze içerisinde Einstein hayatına ve çalışmalarını anlatan bir bölüm var. Einstein Müzesi olarak da geçiyor.

Saat Kulesi: 1151-1259 yılları arasında Eski şehrin batı kapısı olarak kullanılmış. Kulenin kadranlarına bakıldığına ay, güneş ve burçların simgelerini görürsünüz.

Hatta saat başı denk gelir ya da beklerseniz saat başına birkaç dakika kala içinden çıkan soytarının davulunu çalmasından gelen müzik sesini ve tam saat başında içinden çıkan karakterlerin görsel şovunu izleyebilirsiniz. Saat kulesi kemerli yolun sonunda bulunuyor. Kemerli yoldan yürüyerek sağda solda yer alan mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Bern Katedrali (Berner Münster) Katedral 100m lik kulesi ile ülkenin en yüksek binası olarak anılır. Kuleye ücret karşılığında çıkarak manzarayı seyredebilirsiniz. Kapının girişinde kıyamet günü tasvir edilmiş. Mutlaka görülmesi gerek.  

Bern ‘de ayrıca Kunst Museum (Çağdaş Sanat Müzesi) ve Alpine Museum (İsviçre Alpleri ve Doğa Müzesi) da gezilecek yerlerden.

Bern’i dolaşmaya devam

Bern gezisini tamamladık ve Gurten Park‘a gidiyoruz

Bern’i gezdikten sonra bu şehirden ayrılmadan önce 10 km dışarıdaki Gurten parkına gidip hem dinlenip hem de eğlenmek istedik. Dik bir funikuler ile tepeye çıkacağız.

Gurten deniz seviyesinden 868 m yukarıda ve arabaya izin verilmiyor. O nedenle arabayı Gurten vadisinde bırakmak gerekiyor.  Arabayı bırakıp funiküler ile tepeye çıkacağız.

Gurten gerçekten huzur dolu bir yer. Gurten özellikle çocuklar için ve ailelerin çocuklarıyla vakit geçirebilecekleri muhteşem bir yer. Oyun alanları ejderha, su çeşmesi, kaydıraklar, kum havuzları ve park içinde dolaşan minyatür tren. Bisikletçiler için parkurlar, dinlenmek için banklar ve  tabi ki acıktığınızda karnınızı doyurabileceğiniz yerlerde mevcut.

Yazılarımız takip edenler iyi bilirler. Çılgın bir aktivite varsa biz oradayız.

Burada ki Rodelbahn denen özel platform üzerinde yaklaşık 500m  yokuş aşağı (55 m yükseklik farkı var) oldukça yüksek hıza çıkabilen eğlence kızağını denemeden olmaz değil mi.

Bu kızağa binerken yanınıza çanta dahil hiçbir şey almıyorsunuz.

Varsa da hemen görevlinin yanına bırakmanız gerekiyor.

Gurten’den iniyoruz. Yarın Lozan’a doğru yola çıkacağız.