Zeki Müren namı diğer Sanat Güneşi ya da Paşa. Herkesi sanatıyla ve sesiyle büyüleyen kendisine hayran bırakan sanatçı Zeki Müren’in son yıllarını geçirdiği Bodrum’daki evi Zeki Müren Sanat Müzesi’ne dönüştürüldü ve 8 Haziran 2000 tarihinde ziyarete açıldı.

Müzeye geldiğiniz zaman sizi bahçede karşılıyor Zeki Müren.

Her zaman ki naif kişiliği ile ayakta sevecen bir ifadeyle. Kulağınıza sanatçının kendi sesinden gelen müzik ile müzeyi dolaşmaya başlıyorsunuz.

Müze iki kattan oluşuyor. Alt kat sanatçının kendi kullanım alanı. Aynen buna göre dizayn edilmiş.

Yatak odası İstanbul’daki evinden getirilmiş.

Sanatçının hayatının değişik dönemlerine ait resimler duvarları süslüyor.

Üst katta ise aldığı ödüller,

Sahnede kullandığı takılar, özel eşyalar ve hayranlarından gelen mektuplar hepsi burada.

İşte kostümleri. Bizler sanatçıyı sahnede seyretme şansını yakalamış kişileriz. Bu kostümlerin bazılarını görünce kulağımızda da onun sesi ile sanki bir an o yıllara tarih içinde yol aldık.

Peki Sanat Güneşi Zeki Müren kimdir?

Zeki Müren, Bursa’nın Hisar semtinde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.

Müziğe olan yeteneği daha ilkokuldayken fark edilen Zeki Müren müzikli müsamerelerde başrol oynamaya başladı. Ortaokulu Bursa’da Liseyi ise İstanbul’da okudu.   İstanbul’da Boğaziçi Lisesini birincilikle bitirdi.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine girdi. Yüksek Süsleme Bölümü Sabiha Gözen atölyesinden mezun oldu. 1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı.

Sanatçının yaptığı eserler müzede sergilenmekte.

Şarkılarının bazılarını hikayesini duvar süslemesi şeklinde görebilirsiniz.

Müren “Muhabbet Kuşu” şarkısı ile tüm Anadolu’da tanındı. 1976’da Londra’daki Royal Albert Hall’da konser veren ilk Türk sanatçısı oldu.

Zeki Müren 600’ü aşkın plak ve kaset doldurdu ve 1955’te “Manolyam” adlı şarkısıyla Türkiye’de ilk kez verilen Altın Plak Ödül’nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

Hayranlıkla her zaman şarkılarını dinlediğimiz Sanat Güneşini sahnede seyretmiş olmanın mutluluğu, Türkiye’nin böyle eşsiz bir sesi erken yaşta kaybetmenin üzüntüsü ama hiçbir zaman yok olmayacak muhteşem sesi kulaklarımızda ve şarkısında dediği gibi hepimiz elbet bir gün sevenlerimizle buluşacağız.

Müze ziyaretini bitirip Zeki Müren’e hoşça kal derken bahçede sergilenen arabasını görüyoruz.

Müze Pazartesi günleri kapalı. Haftanın diğer günleri saat 08.30-18.30 arası ziyarete açık. Müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz. Müze ücreti 7 TL

Müzeye gitmek isteyenler için adres: Zeki Müren Cad. İçmeler Yolu No:12 | Bodrum Merkez, Bodrum, Türkiye