İsviçre yada resmî adıyla İsviçre Konfederasyonu merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir devlet. Ülkenin kuzeyinde Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve doğusunda Avusturya ile Liechtenstein yer alır. İsviçre denize kıyısı olmayan, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında bulunan bir ülkedir. Alpler topraklarının oldukça fazla bölümünü işgal eder.

İsviçre herkes tarafından hayal edilen bir ülkedir. Suç oranı hemen hemen yok denilecek kadar az olan İsviçre “Economist Intelligence Unit”in araştırmalarına göre çalışma, suç seviyesi, yaşam kalitesi, sağlık hizmetleri, mutluluk gibi kriterler dikkate alınarak “yaşanılacak en iyi ülke” seçilmiş. Ülkede Fransızca, İtalyanca, Almanca ve Romanca olarak 4 farklı resmî dil konuşuluyor

İsviçre çikolatası Dünyanın en lezzetli ve en güzel çikolatası. Zaten ülkenin de ana ihraç malzemesi. İlk sütlü çikolatanın üretildiği İsviçre’de en iyi bilinenler arasında ki Lindt fabrikasını Almanya Köln‘de gezmiştik. Gerçekten çok güzeldi.

İsviçre çakısı ise herkes tarafından bilinen her işe yarayan küçük mucize.

İsviçre çakısı, bir bıçağın yanında çeşitli araçlardan oluşan bir çakı türüdür. Çok çeşitleri bulunan çakıda tornavidadan bıçağa, makasdan tirbuşona hatta konserve açacağına kadar değişik araçlar bulunur. 1890’dan beri bu adla anılmaktadırlar.

İsviçre’de 1500 den fazla göl bulunuyor. Büyüleyici gölleri özellikle doğa tutkunu gezginlerin mutlaka gittiği yerler arasında ilk sırayı alıyor.

İsviçre’de 3000 m. den daha yüksek 208 dağ ve 4000 m üzerinde de 24 dağ bulunuyor. Ancak Alp dağları arasında kalan ülke yaptığı teleferik ağı ile en küçük köylerine bile ulaşım sağlıyor. Biz İsviçre’ye yazın Haziran ayında gitmemize rağmen dağlar böyle karlı.

İsviçre’ye vize var mı?  İsviçre Avrupa Birliği üyesi değil ancak Schengen bölgesindedir. Yeşil pasaport vizeden muaf iken bordo pasaport sahipleri Schengen vizesi ile giriş yapabilirler. İsviçre’ye gitmek isteyenler için Türkiye’den en kolay ulaşım hava yolu. THY ile İstanbul’dan 3 saat 15 dakikada gelebiliyorsunuz. Biz İstanbul’dan THY ile Basel havaalanına indik.

İsviçre’de 2 haftalık bir gezi programımız var. Basel’de 1 gece konaklama ve Bern’e geçeceğiz. Bern’de 3 gece konaklama. Bern’den Luzern, Stans, Interlaken, Thun’a gidip döneceğiz. Sonra Lozan. 3 gece konaklama ve Cenevre’ye günübirlik gidip döneceğiz.

Bir sonraki durak Zermatt. Zermatta 2 gece konaklama. Buraya özellikle Randa bölgesindeki Dünyanın en uzun yaya geçidine hizmet veren asma köprüsünü görmek ve tabiî ki geçmek üzere gidiyoruz. Lugano’da 1 gece konaklayıp Davos’a gideceğiz.

Davos’ta Dünyanın en prestijli trenlerinden birisi olan Bernina Express ile İtalya’nın Tirano kentine gidip döneceğiz. Son durağımız Zürih. Zürih’e giderken Liechtenstein’e uğrayıp başkent Vaduz’u gezeceğiz. Liechtenstein gezi notlarımızı okuyabilirsiniz. Zürih’te ise 2 gece konaklayıp Ülkemize döneceğiz.

İsviçre gezimizi sunacağımız ana başlıklar:

Basel’de gezilecek yerler

Bern’de gezilecek yerler

Luzern’de gezilecek yerler

Thun-Interlaken’de gezilecek yerler -007 James Bond Dünyası

Lozan’da gezilecek yerler

Cenevre’de gezilecek yerler

Vevey’de gezilecek yerler

Montreux-Montrö’de gezilecek yerler

Zermatt-Matterhon gezilecek yerler

Zermatt-Randa gezilecek yerler

Lugano’da gezilecek yerler

Davos’ta gezilecek yerler

Zürih’te gezilecek yerler