“Ya ben Konstantiniyye’yi alırım ya Konstantiniyye beni.” Fatih Sultan Mehmet Han

Panorama 1453 Tarih Müzesi Topkapı’da yer alan müze. Aslında Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alması fiziki anlamda önem taşımaktadır. Çünkü askerlerin şehre girdiği ilk noktalara tanıklık eden yerdedir.

Türkiye’nin ilk panoramik müzesidir. Daha sonra Samsun’da Panorama 1919 Müzesi açılmıştır. Panorama 1453 Müzesine girdiğinizde öncelikle İstanbul’un Fethi ile ilgili haritalar ve döneme ait bilgilerin olduğu bir salondan geçiyorsunuz.

Salondan müzeye doğru ilerlerken o dönem ait tarihi olayları izliyorsunuz.

Daha sonra ilerleyerek dar merdivenlerden çıkıp kocaman bir kürenin tam ortasında kendinizi buluyorsunuz.

Kafanızın üstünde bulutların olduğunu ve gökyüzünü gördüğünüzü zannedebilirsiniz. Belki bir süre şaşkınlık yaşayabilirsiniz. Kafanızı her çevirdiğiniz yerde fetih ile ilgili resimler görüyorsunuz. Üç boyutlu maketlerle fetihin etkisi daha da arttırılmış.

Ses efektleri ile top sesleri, at kişnemeleri ve Mehter takımının müziği ile o anlar yaşatılmaya çalışılmış. Kendinizi sanki bir filmin içerisinde gibi hissedebilirsiniz. Ancak animasyon yok. Keşke biraz da animasyon olsaymış daha heyecan verici olabilirdi. Ama değişik bir ambiyans. Güzel düşünülmüş. Görülmeye değer.

31 Ocak 2009 tarihinde açılan müzenin fikir sahibi ve projenin koordinatörü ressam Haşim Vatandaş’tır. Tasarımını Özkul Eren‘in üstlendiği müzenin ana sergisinin içeriğini ise Mimar Hilmi Şenalp’in danışmanlığında Doç. Dr. Erhan Koyuncu ve Yrd. Doç. Dr. Coşkun Yılmaz birlikte hazırlamış.

Müze her gün saat 08.00-17.00 arası gezilebilir. Müze kart geçerli değil. Müze giriş ücreti nakit TL olarak ödeniyor. Döviz kabul edilmiyor.