Hatay “ilk”lerin, “en”lerin ve medeniyetlerin şehri olarak 2021 yılında EXPO’ya ev sahipliği yaptı. Peki Expo nedir? derseniz. Expo, “exposition” kelimesinin kısaltılmışı olup, Dünya Fuarı olarak 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen bir organizasyondur. Türkçe karşılığı “sergi”dir. Dahası Expo; kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında bir olimpiyattır. Biz Expo fuarlarına gitmeyi çok severiz.
Antalya’da 2016 senesinde yapılan “Çiçekler ve Çocuklar” temalı Botanik Expo Fuarında çok eğlenmiştik. Antalya Expo için lütfen tık tık.
Hatay’ı görmek için yapacağımız geziyi Expo tarihlerine göre ayarladık. Hatay’da 1 Nisan-29 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Expo’da tema ”Medeniyetler Bahçesi” olmuştur.
Expo Hatay’ın iki farklı cazibe merkezinde; Antakya-Defne ve İskenderun-Arsuz bölgelerinde kurulmuştur. Antakya Expo alanı Antakya Merkeze 7 km, İskenderun Expo alanı İskenderun Merkez’e 8 km uzaklıktadır. Biz Antakya-Defne bölgesinde kurulan Expo Fuar alanına gittik. Çok büyük bir alanda kurulan fuarı tam anlamıyla gezmek için 1 gününüzü ayırmanız gerekli.
Expo Fuar Alanına geldiğinizde içeriye araba ile girebiliyorsunuz. Alan o kadar büyük ki yürüyerek dolaşmak yorucu. Hele ki güneşin altında yürümek hiç de kolay değil. Sergi alanına gitmek için alan içinde servis aracı var ama saatlerine dikkat etmek gerekir. Keşke Antalya Expo Fuar alanında olduğu gibi kiralık bisiklet ve iki kişilik elektrikli araçlar olsaydı. Çok daha eğlenceli olurdu. Fuar alanında tabelalar yol gösterici. Sergi alanına giderken yol kenarında Hatay’ın tarihi yerleri canlandırılması hoş olmuş.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Biz sergi alanına gittiğimizde önce animatörler tarafından yapılan “Hoş geldiniz” karşılamasına katıldık.
Gezmeye başlamadan onların arasına katılıp eğlendik.
Eğlenceli karşılamadan sonra Ulusal Şehir Bahçelerini dolaşıyoruz. Buraya ülkemizin değişik şehirlerinden katılımlar yapılmış. Kimler mi katılmış. Hadi sergi alanlarını dolaşalım. Hepsini gezemesek de gezdiklerimiz burada. Ev sahibi Hatay ile başlayalım. Hatay’ın simgelerinden olmazsa olmaz Kral Şuppiluliuma karşımızda.
Başkent Ankara‘dan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıt Kabir ve Atakule
Mersin‘e gidelim Karşımızda Cennet-Cehennem obrukları, Kız kalesi, Kanlı divane
Adana‘dan Saat Kulesi
Memleketimiz Muğla (Biz Muğla’lıyız)’dan Bodrum Evleri
Gaziantep‘de burada
Antalya‘dan bahçeler ve Geleneksel Düğmeli Ev
İzmir‘den bahçe ve dalgalar
Eskişehir‘den Ulus Heykeli, Porsuk Çayı ve sohbet eden kadınlar heykeli
Aydın‘dan bahçeler
İstanbul’dan bahçeler
Sergi alanlarından ayrılıyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Sonra rotamız Bitki Müzesi ve Doğal Bitki Bahçesi. Hatay’ın zengin bitki biyo çeşitliliği çok iyi anlatılmış.
Bitki Müzesinden Oyuncak Sergisine gidiyoruz.
İstanbul Oyuncak Müzesinin Expo’da açtığı “Oyuncak-Uygarlığın Mirası” sergisinde uygarlık tarihinin geçmiş dönemlerindeki sosyal yaşamlarından, insanlığın uzaya çıkışına kadar ki yolculuğa tanıklık etme fırsatı yakalayacaksınız.
Müzeden çıkıp Arkeopark Alanına gidiyoruz.
Antakya Defne’de Kent meydanı çalışmaları sırasında keşfedilen arkeolojik kalıntıların bulunduğu alan iki bölüm halinde düzenlenmiş. Burası sanki açık hava müzesi gibi.
Expo Fuar alanında daha neler var neler. Konser ve etkinliklerin organize edileceği 5000 kişilik Amfi Tiyatro, Sanat ve Kültür Sokağı, Çocuklar için Eğlence ve Aktivite Alanları, Biyolojik Gölet, Uluslararası Gastronomi Merkezi.
Gastronomi Köyü gezi sırasında acıkanlar için hem ulusal hem de uluslar arası yemek isteyenler için çok iyi. Biz gastronomi açısından ülkemizin önde gelen şehirlerinden olan Hatay’ın yöresel lezzetlerini tercih ettik.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Expo 2021 Hatay’da tüm bunların yanında görmeniz gereken çok önemli bir eser bulunmakta. Ortak Varoluş Mozaiği. Hatay mozaikler bakımından çok zengin bir kent. Sizlerle Dünyanın en büyük mozaik müzesi Hatay Arkeoloji Müzesini ve Dünyanın en büyük tek parça “antik” taban mozaiğinin bulunduğu Necip Asfuroğlu Mozaik Müzesini paylaşmıştık.
Ortak Varoluş Mozaiği yine Dünyada bir ilk ve bu nedenle Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini aldı bile. Bu mozaiğin özelliği doğal mermer taşlarından yapılan en büyük taban mozaiği olması. Hatay’ın binlerce yıllık tarihini anlatan mozaik 1600 m2 büyüklüğünde. Mozaik o kadar büyük ki ancak bu kadarını çekebildik.
Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğiyle tasarımıyla 7 aylık çalışmayla ve 16 milyon taşla yapılan “Ortak Varoluş Mozaiği”, “dünyanın en büyük tek parça taban mozaiği” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Mozaikte üç semavi dinin simgelerinin yanı sıra Habib-i Neccar Dağı, Akdeniz, Asi Nehri, Gazella gazella türü dağ ceylanı gibi kenti anlatan unsurların yer almakta. Bu mozaikte emeği geçen herkesin eline sağlık. Ama sizlere tamamını görebilmeniz için buraya bırakıyoruz.
Eser için şehre gelen Guinness yetkilileri, incelemelerini tamamladıktan sonra Hatay’ın ana vatana katılış etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konser öncesi kararı açıklayarak yeni rekorun sahibinin Hatay Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirttiler. Ne diyelim Mozaikler şehri Hatay’a da bu yakışır. Helal olsun…… Durun daha bitmedi. Mozaikler şehri Hatay bununla da yetinmedi. Rekorlar kitabına girmesinin ardından kente gelen ziyaretçilerin de ilgisini çeken mozaikle ilgili Büyükşehir Belediyesi iki yeni rekor için daha başvuru yapıldı. Taban mozaiği, “en fazla taşla yapılan mozaik” ve “en büyük oval mozaik” dallarında da Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için aday gösterildi. Güzel haberlerin gelmesi dileğiyle……..
Expo Fuarı ziyaret saatleri: Haftanın her günü saat 09.00 – 19.00 arası açık. Giriş ücreti: Sergi alanına girişler ücretsizdir.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı